Medvedev sa vracia k súťaženiu. Vojna ho znepokojuje

Daniil Medvedev.
Daniil Medvedev. (Autor: SITA/AP)
SITA|16. máj 2022 o 15:41

V úvode apríla podstúpil operáciu a vynechal viacero podujatí.

ŽENEVA. Ruský tenista Daniil Medvedev sa po operácii prietrže a päťtýždňovej pauze vracia na súťažné kurty na turnaji ATP vo švajčiarskej Ženeve iba týždeň pred štartom druhého grandslamového turnaja sezóny Roland Garros v Paríži.

Dvojka svetového rebríčka je vo Švajčiarsku najvyššie nasadená a má v 1. kole voľno. Ešte pred štartom turnaja Medvedev prezradil, že sledovať správy z Ukrajiny je pre neho "veľmi znepokojujúce".

Taká bola jeho reakcia na vojnu, ktorú ešte v závere februára na území Ukrajiny rozpútali Rusi s podporou Bielorusov. Následkom toho je skutočnosť, že hráči z oboch krajín nemôžu štartovať na treťom grandslamovom turnaji sezóny, londýnskom Wimbledone.

"Mal som teraz viac času sledovať, čo sa deje. A je to veľmi znepokojujúce," povedal Medvedev o vojenskom konflikte. Ešte vo februári, tesne po tom, ako Rusi napadli Ukrajincov, tento 26-ročný moskovský rodák hovoril, že " je za mier".

Pod vplyvom vojny väčšina športovcov a tímov z Ruska chýba na medzinárodných podujatiach, no v tenise mohli ruskí hráči pokračovať ako jednotlivci, ktorí nereprezentujú svoju vlasť.

Organizátori spomenutého Wimbledonu však zašli ďalej a s podporou britskej vlády zakázali Rusom štart na turnaji. Všetci, vrátane Medvedeva, sa na turnaj dostanú iba v prípade, ak sa do konca júna situácia výrazne zmení.

"Ak by som tam mohol hrať, bol by som šťastný. Milujem ten turnaj," povedal víťaz vlaňajšieho US Open v New Yorku.

Podľa lídra svetového rebríčka, Srba Novaka Djokoviča, je plošný zákaz štartu Rusov na Wimbledone "šialený", no nemyslí si, že prípadný bojkot zo strany ďalších tenistov je vhodná forma, ako to dať organizátorom podujatia najavo.

"Bojkot je príliš agresívny. Sú aj iné alternatívy, ako vyjadriť svoj postoj a na to by sme sa mali zamerať. Hovoril som však aj s ďalšími hráčmi a zhodli sme sa, že nemáme príliš veľa veľa možností," poznamenal srbský tenista.

Medvedev pôsobil počas tlačovej konferencie v Ženeve uvoľnene. "Ja osobne sa v živote snažím rešpektovať názor každého.

Ak napríklad ukážete sto ľuďom tenisovú loptičku, tak niektorí povedia, že je zelená, nie žltá. Ja si myslím, že je žltá. Ak však niekto tvrdí, že je zelená, tak sa s ním nebudem hádať," poznamenal Rus.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Medvedev sa vracia k súťaženiu. Vojna ho znepokojuje