Tenis: Cibulková nestačila na Jankovičovú

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: ap)
SITA|13. aug 2008 o 15:58

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala v stredajšom stretnutí osemfinálového 3. kola dvojhry s dvojkou žrebu Srbkoou Jelenou Jankovičovou.

PEKING 13. augusta (SITA) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala v stredajšom stretnutí osemfinálového 3. kola dvojhry na olympijských hrách v Pekingu s dvojkou žrebu a od 11. augusta novou jednotkou dlhodobého svetového rebríčka WTA Tour, Srbkou Jelenou Jankovičovou, po strhujúcom boji za 115 minút 5:7, 1:6.

V úvodnom dejstve Slovenka obrátila z 0:3 na 4:3 s brejkom, ale koncovku nezvládla a napokon kapitulovala aj v druhej časti po tom, ako za stavu 1:3 nevyužila tri brejkbaly.

Aj napriek prehre slušný výkon Cibulkovej

Zverenkyňa Vladimíra Pláteníka Cibulková, v čínskej metropole šestnásta nasadená, síce nedokázala proti svojej veľkej rivalke Jankovičovej potvrdiť montrealský štvrťfinálový úspech 7:5, 6:2 z 1. augusta, ale na dvorci č. 1 na tvrdom povrchu DecoTurf II v areáli Olympic Green Tennis Center vzdorovala favoritke mimoriadne dôstojným spôsobom. Už postupom medzi najlepších šestnásť vyrovnala slovenské tenisové olympijské maximum žien, ktoré v Atlante 1996 i Sydney 2000 vytvorila Karina Habšudová.

Duel 19. hráčky renkingu Cibulkovej s historicky 18. líderkou počítačového poradia Jankovičovou sledoval z hľadiska aj čerstvý už dvojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome Michal Martikán.

Všetky štyri doterajšie súboje 23-ročnej Belehradčanky s 19-ročnou Bratislavčankou priniesli výsledok 7:5 v prvom sete a celkový úspech aktérky, ktorá získala vstupné dejstvo. Srbke, ktorá bude vo štvrťfinále čeliť šestke "pavúka" Ruske Dinare Safinovej (bilancia 2:2) ťahajúcej sériu 13 víťazstiev, sa to pred pekinskou stredou podarilo vo vlaňajšej košickej fedcupovej dráme i tento rok na parížskom grandslamovom Roland Garros. V štatistike vzájomných súbojov teda Jankovičová teraz vedie nad Cibulkovou 3:1. S

rbka je už od úvodu turnaja najvyššie nasadenou v hre, pretože jej krajanka Ana Ivanovičová sa odhlásila pre zranenie palca pravej ruky.

Dvojhra žien - 3. kolo (osemfinále):

Jelena Jankovičová (2-Srb.) - Dominika Cibulková (16-SR) 7:5, 6:1 za 115 minút (62, 53)

Cibulkovej obraty v prvom sete, napokon ho ale vyhrala Srbka

Cibulková v druhom geme pri svojom podaní dvakrát poslala bekhend popri čiare tesne vedľa a jej odvážne forhendové drive-voleje opakovane leteli za. Srbku výrazne držal servis a brejk potvrdila (3:0), ale bolo zjavné, že Slovenka postupne chytá správny zápasový rytmus.

Za stavu 1:3 si vynikajúcim forhendovým krížnym returnom vytvorila dva brejkbaly v rade a napokon využila štvrtú takúto možnosť v dobre rozbehnutom geme, ktorý si zaslúžila získať. Na 3:3 vyrovnala bez straty fiftínu a vzdorom v dlhých výmenách vyvádzala Jankovičovú hrajúcu s preventívne prelepeným pravým lýtkom z pokoja. Pri svojom brejkbale v siedmej hre síce Cibulková podnikla pomerne nepresvedčivý útok, zastrašila však súperku do takej miery, že tá bekhendom našla sieť - 4:3.

Vzápätí sa ku dvom brejkbalom v rade dostala favoritka. Slovenka odvrátila prvý chladnokrvným forhendom, ale potom sa jej vo výmene nevydaril bekhendový pokus o skrátenie. Tento prvok hry jej nevychádzal až do konca.

Naopak, Jankovičová našla zbraň na rozbíjanie rytmu a otupovanie Cibulkovej ofenzívy, a to v obojstranných liftoch ako z klasickej španielskej tenisovej školy. Vytvárala si nimi čas i priestor na protitlak. Cibulková od skóre 4:4 dvakrát viedla 30:0, napokon si však na príjme nevypracovala náskok brejku a ako podávajúca v desiatej hre ešte čelila setbalu.

Hrozbu síce eliminovala (5:5), ale rovnaký scenár s odlišným koncom mal dvanásty gem. Srbka si bleskovou bekhendovou kontrou popri čiare vytvorila druhý setbal a Slovenka prehnala horlivosť pri prípravnom forhende - 4:6 za 62 minút.

Dramatický druhý gem druhého setu pre Slovenku

Veľkú drámu priniesol druhý gem druhej časti. Cibulková prehrávala 0:1 a Jankovičová postupne mala päť brejkbalov. Odvracala ich prakticky bez výnimky útočným poňatím namiesto prípadného čakania na Srbkinu chybu a po ôsmich zhodách predsa len prišla odmena za jej sympatickú statočnosť - 1:1.

Ďalšie dva brejkbaly v rade si však Jankovičová vytvorila vo štvrtej hre a už dokázala odskočiť. Za kritického stavu 5:7, 1:3 Cibulková zdvihla hlavu, napokon však naposledy v tomto stretnutí. Po troch premrhaných brejkbaloch Slovenky, ktorá urobila zbytočnú chybu pri zdanlivo jednoduchom nabiehanom krížnom zakončení, unikla Srbka na 4:1 a vzápätí navodila definitívu ešte jedným brejkom. Aj druhý set bol dlho oveľa vyrovnanejší, než signalizuje pohľad na jeho výsledok.

Jankovičová získala celkovo 70 percent fiftínov rozohratých jej prvým podaním, Cibulková len polovicu a z ôsmich brejkbalov zužitkovala iba štvrtinu. Srbka predviedla o štyri víťazné údery menej (14:18), ale bola vyvažujúco lepšia v štatistike nevynútených chýb (43:46) a vyčnievala na body dosiahnuté priamo servisom (9:1).

štatistiky:

Dominika Cibulková (16-SR) - Jelena Jankovičová (2-Srb.)

  • Platnosť 1. podania: 66% - 65%
  • Esá: 0 - 4
  • Dvojchyby: 3 - 1
  • Efektivita pri 1. podaní: 24/48 (50%) - 30/43 (70%)
  • Efektivita pri 2. podaní: 13/25 (52%) - 10/23 (43%)
  • Víťazné údery: 18 - 14
  • Nevynútené chyby: 46 - 43
  • Brejkbaly: 2/8 (25%) - 5/15 (33%)
  • Zásahy pri sieti: 7/8 (88%) - 7/10 (70%)
  • Body celkovo: 63 - 76

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Tenis: Cibulková nestačila na Jankovičovú