Kamarátku pripravila o Turnaj majsteriek, tá jej úspech praje

Estónska tenistka Anett Kontaveitová.
Estónska tenistka Anett Kontaveitová. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|1. nov 2021 o 07:47

Anett Kontaveitová dosiahla výnimočné úspechy.

BRATISLAVA. Prehrala v prvom kole Wimbledonu, nezvládla úvodný zápas na olympijskom turnaji v Tokiu a víťazstva sa nedočkala ani na prestížnych severoamerických podujatiach v Montreale a Cincinnati.

V rebríčku WTA klesla na 30. miesto a zdalo sa, že sezónu nebude hodnotiť úspešne. Estónska tenistka Anett Kontaveitová sa však následne rozohrala k fantastickým výkonom, v ktoré ani sama nedúfala.

Kým mnohé hráčky ku koncu sezóny bojujú so zraneniami a únavou, ona sa dostala do "herného tranzu", ktorý jej prinášal jedno víťazstvo za druhým.

Tri tituly za dva mesiace

Dovtedy mala na konte jeden turnajový titul, keď v roku 2017 ovládla podujatie v holandskom 's-Hertogenboschi. Ubehli však dva mesiace a Kontaveitová nenašla premožiteľku hneď na troch turnajoch - v Clevelande, Ostrave, Moskve.

Na severe Moravy dokonca nestratila ani set a to hrala proti Paule Badosovej, Belinde Benčičovej, Petre Kvitovej či Marii Sakkariovej.

Po sérii úspechov sa dostala Kontaveitová vysoko aj v sezónnom rebríčku, z ktorého sa osem najlepších tenistiek kvalifikuje na Turnaj majsteriek.

Svetová jednotka Ashleigh Bartyová však predčasne ukončila sezónu, a tak sa uvoľnilo jedno miesto navyše. Razom sa tak šanca otvorila pre Kontaveitovú.

Vedela, že ak si chce ukoristiť postupové miesto do mexickej Guadalajary, musí vyhrať turnaj v rumunskom Kluži. Vďaka tomu by sa dostala pred Ons Jabeurovú.

Bolo vidno veľkú úľavu

Tunisanka tento súboj na sociálnej sieti twitter s humorom komentovala: "Môžete prosím niekto povedať Anett, aby trošku zvoľnila."

S Kontaveitovou sú dobré kamarátky a Estónku tento komentár pobavil.

Na kurte však bola opäť nekompromisná. V Kluži nadviazala na výkony z Ostravy a nestratila ani set. Vo finále deklasovala domácu favoritku a dvojnásobnú grandslamovú šampiónku Simonu Halepovú 6:2, 6:3. Stačilo jej na to 70 minút. 

Po premenenom mečbale odhodila raketu a tvár jej zdobil úsmev. Bolo na nej vidno veľkú úľavu. V tom momente si uvedomila, čo dosiahla. Získala piaty titul, postúpila na Turnaj majsteriek a prvýkrát nazrela do Top 10 rebríčka WTA. 

"Stále si neuvedomujem, čo sa deje. Samozrejme, som neskutočne šťastná, že som hrala veľmi dobre a vyhrala finále. Hlavne na to som sa sústredila. Som na seba hrdá," povedala na tlačovej konferencii po výhre nad Halepovou. 

Na Turnaji majsteriek bude vôbec prvou tenistkou z Estónska. Pred pár týždňami by na niečo podobné ani len nepomyslela. 

"Po prehre s Ons v Cincinnati som dúfala len v to, že vyhrám ešte pár zápasov. Nemyslela som, že niečo takéto (postup na WTA Finals, pozn.) je niekedy možné.

Dokonca aj keď som po triumfe v Moskve prišla sem, pomyslela som si: 'Je to dlhá cesta. Čo tu ešte robím? Je to také ťažké a som vyčerpaná.' Ale pokračovala som a vyplatilo sa," povedala Kontaveitová.

Šťastie jej popriala aj Halepová

Priamo na kurte trošku podpichla aj svoju africkú kamarátku. "Prepáč Ons, ale musela som ti to urobiť. Teším sa na budúci rok a verím, že sa nám to podarí obom," povedala. 

Jabeurová následne zagratulovala Kontaveitovej a športovo uznala, že Estónka si tento úspech zaslúžila. Ona samotná bude v Guadalajare prvou náhradníčkou. 

Ku gratulácii sa pridala aj zdolaná finalistka z Kluža.

"Blahoželám ti Anett k neuveriteľnému turnaju. Som šťastná, že si sa kvalifikovala na WTA Finals po všetkej tej tvrdej práci v posledných týždňoch. Prajem ti tam veľa šťastia," napísala Rumunka na sociálnych sieťach.

Od 17. augusta odohrala Kontaveitová 28 zápasov, z ktorých prehrala iba dva. Najmä po skončení US Open minimálne oddychovala.

Na kurte bola takmer každý druhý deň. Za 42 dní odohrala až dvadsať zápasov a nezískala len tri z celkového počtu 41 odohraných setov.

V hale vyhrala všetkých 15 zápasov a ziskom štyroch titulov vyrovnala zápis Ashleigh Bartyovej. Nikto iný viac ako tri tituly v tomto roku zatiaľ nezískal.

Bude ako Cibulková?

Kontaveitovej príbeh čiastočne pripomína cestu Dominiky Cibulkovej z roku 2016. Slovenka si účasť na záverečnom WTA Finals vybojovala takisto na poslednú chvíľu triumfom v rakúskom Linzi. 

Takisto ťahala úspešnú sériu zápasov, keď vyhrala desať z dvanástich stretnutí. Napokon sa v Singapure tešila zo svojho najväčšiu úspechu kariéry. 

Kontaveitová má skvelú formu a hoci bude v Mexiku nasadenou osmičkou, žiadnou outsiderkou nie je. Naopak, môže pomýšľať na najvyššie méty.

„Bude ťažké ju zdolať,“ napísal na twitteri portugalský novinár José Morgado. 

Náhradníčkou môže byť aj Svitolinová

Turnaj majsteriek sa začne 10. novembra a vyvrcholí o sedem dní neskôr. Osem hráčok bude rozdelených do dvoch skupín, kde sa hrá systém každá s každou. Prvé dve tenistky následne postúpia do semifinále. 

Na prestížnom podujatí v Mexiku sa predstavia aj Bieloruska Aryna Sabalenková, Češky Barbora Krejčíková s Karolínou Plíškovou, Grékyňa Maria Sakkariová, Poľka Iga Swiateková a Španielky Garbine Muguruzová s Paulou Badosovou. 

V prípade odstúpenia niektorej z hráčok v skupinovom zápase môže do bojov zasiahnuť na jej miesto náhradníčka. Na turnaj vždy cestujú dve. Prvou bude práve spomínaná Ons Jabeurová.

Druhou by mala byť Japonka Naomi Osaková, no tá dlhodobo hovorí o svojich psychických problémoch a v tejto sezóne odohrala minimum zápasov. Je nepravdepodobné, že by túto pozíciu prijala.

Ďalšou v poradí je Ruska Anastasia Pavľučenkovová, ktorá zase hrá tento týždeň na finálovom turnaji Pohára Billie Jean Kingovej v Prahe.

Tiež preto nie je isté, či možnosť využije. Šancu tak možno dostane trinásta Elina Svitolinová - víťazka, respektíve finalistka ostatných dvoch ročníkov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kamarátku pripravila o Turnaj majsteriek, tá jej úspech praje