Molčan triumfoval v Helsinkách. V rebríčku spravil za rok výnimočný skok

Alex Molčan.
Alex Molčan. (Autor: TASR)
SITA, TASR|21. nov 2021 o 15:15 (aktualizované 21. nov 2021 o 17:18)

Vytvorí si nové kariérne maximum a po prvý raz bude v top 100.

HELSINKI. Slovenský tenista Alex Molčan potvrdil tohtoročný výkonnostný progres aj v samom závere sezóny.

Dvadsaťtriročný rodák z Prešova sa stal víťazom challengerového turnaja HPP Open vo fínskych Helsinkách, keď vo finále zdolal oveľa skúsenejšieho Portugalčana Joaa Sousu 6:3, 6:2.

Vo finále Molčan iba raz prišiel o svoje podanie, kým 32-ročnému súperovi vzal servis až štyri razy. Za stavu 5:2 v druhom sete využil pri svojom podaní prvý mečbal. Portugalčan Sousa je bývalý 28. hráč rebríčka ATP, aktuálne mu patrí 147. pozícia.

Molčan by sa po helsinskom triumfe mal prvýkrát v kariére posunúť do najlepšej stovky. Doteraz bol stotretí, ale v pondelok by mu mala patriť 87. pozícia, čo bude skok o šestnásť priečok. V rovnakom čase pred rokom bol Molčan až vo štvrtej stovke svetového renkingu (307.).

"Finálový zápas bol určite náročný. Každý boj o titul treba zvládnuť najprv v hlave a nezosypať sa. Servis ma dnes až tak nepodržal, ale vždy som tie gemy na podaní dokázal nejako vyhrať. Súper urobil zopár chýb za dôležitých stavov, ktoré mi veľmi pomohli.

Dokázal som udržať tempo hry na rovnakej úrovni počas celého zápasu, ku koncu som ešte viac pridal, za čo som samozrejme veľmi rád," povedal Molčan pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu (STZ).

"Cieľ, ktorý som si dal pred poslednými turnajmi, som si splnil. Dokonca som prekonal očakávania, ktoré som mal. Teraz ma čaká pár dní oddych. Chcel som ísť na dovolenku, ale pre zlú situáciu s covidom a opatreniami s tým spojenými nebudem radšej riskovať. Čakajú ma záťažové testy, potom kondičná príprava v Tatrách," načrtol svoje plány hráč NTC.

Molčan v tomto roku získal dva tituly vo dvojhre na challengerovej úrovni. V auguste triumfoval na antuke v českom Liberci, aktuálne na harde v hale v Helsinkách.

Svoj najväčší úspech však dosiahol v závere mája na turnaji ATP na antuke v Belehrade, kde vrátane kvalifikácie vyhral až šesť zápasov a zastavil ho až vo finále svetový hráč číslo 1 Novak Djokovič. Na US Open v New Yorku si Molčan zahral v 3. kole.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Molčan triumfoval v Helsinkách. V rebríčku spravil za rok výnimočný skok