Aktivisti prerušili zápas US Open, diváci na nich bučali. Tušila som, že to príde, vraví Gauffová

Klimatickí aktivisti prerušili semifinále US Open medzi Coco Gauffovou a Karolínou Muchovou.
Klimatickí aktivisti prerušili semifinále US Open medzi Coco Gauffovou a Karolínou Muchovou. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|8. sep 2023 o 10:05

Aktivista sa na US Open prilepil k betónu.

NEW YORK, BRATISLAVA. Keď sa Coco Gauffová prebudila vo štvrtok ráno vedela, že ju čaká večer dôležitý zápas. Boj o finále na US Open.

„No bolo bláznivé, že mňa hneď napadlo: Stavím sa, že vo finále bude nejaký klimatický protest. Stalo sa to na Roland Garros aj na Wimbledone a na US Open až doteraz nič. Hovorila som si, že cez víkend sa niečo stane,“ opisovala 19-ročná hráčka. 

Jej predtucha sa vyplnila. No prišlo to o niečo skôr. V druhom sete jej semifinálového zápasu proti českej tenistke Karoline Muchovej. 

Keď štvorica aktivistov v hľadisku vstala a hlasno začala skandovať za zastavenie používania fosínych palív, Gauffová si hneď uvedomila, čo sa deje. 

„Hneď som šla za rozhodcom a vravela som, že ide o aktivistov, ktorí protestujú,“ opisovala novinárom. 

Gauffovú tréner nútil, aby ostala na kurte

Na aktivistov reagovali diváci v hľadisku bučaním a chvíľu bol v hľadisku veľký hluk. Diváci chceli sledovať napínavý tenisový duel. O pár minút dokázala polícia troch aktivistov z hľadiska vyviesť, no štvrtý ostal sedieť na mieste. 

Tenistky vtedy nechápali, čo bude nasledovať. 

„Najskôr som si nič ani nevšimla. Myslela som si, že počujem nejakých fanúšikov. Ale potom nik nevedel, čo sa stalo a čo sa bude diať. Až potom som si všimla chlapíka, ktorý sa prilepil k betónu. Podobné veci sa stali aj na ďalších športových podujatiach. Nič s tým nenarobíme,“ hovorila Muchová pre isport.cz.

V tom momente hráčky nevedeli, či sa zápas preruší len na pár minút alebo bude prestávka trvať dlhšie. Keď dostali pokyn, že môžu ísť do šatne, tréner Gauffovej Brad Gilbert svojej zverenke povedal, aby ostala na kurte.

Kým česká tenistka šla do zákulisia. Aj Gilbert však neskôr uznal, že nemá zmysel čakať na pokračovanie zápasu, a svoju zverenku poslal tiež do šatne. 

„Pokúšala som sa reštartovať a hľadala som pozitíva. Prebudiť sa ma snažili aj tréneri. Myslím, že potom som sa dosť zlepšila, ale stále to nebolo dosť na to, aby som Coco zdolala. Proti špičkovej hráčke som potrebovala stopercentný výkon, lenže ja som sa nedostala ani na šesťdesiat percent,“ mrzelo Muchovú. 

Muchová: Cítila som šancu bojovať o titul

Gauffová brala pauzu, akoby išlo o dážď. 

„Bolo to podobné. Musela som odísť z kurtu a nevedela som, kedy sa naň vrátime. Či to bude za päť minút alebo za hodinu. Vtedy je náročné vedieť vyhodnotiť, či je lepšie šetriť sily alebo byť stále zahriata a pripravená ísť na kurt,“ opisovala Gauffová. 

Aktivistu vyviedli policajti v putách približne po polhodine. Tenistky sa vrátili na kurt po 40 minútach a zápas pokračoval až po ďalších desiatich. 

Muchová sa po nútenej prestávke svojej rivalke herne vyrovnala. Dokázala odvrátiť päť mečbalov, pred šiestym odohrala neuveriteľne dlhú výmenu, no nakoniec sa z výhry tešila Američanka. 

VIDEO: Zostrih zápasu Gauffová - Muchová

„Nemyslím si, že by predviedla niečo výnimočné. Ale úplne to stačilo na to, aby ma zdolala. Vrátila veľa loptičiek a bola rýchla. Semifinále US Open je super výsledok. Je to fajn, ale chcela som tu uhrať viac. Cítila som, že som tu hrala lepšie ako na Roland Garros a že mám šancu bojovať o titul,“ dodala česká tenistka.  

Klimatickí aktivisti si stále častejšie cielia svoje protestné akcie na vrcholné športové podujatia.

Lenže ako na sociálnej sieti X poznamenal člen Demokratickej strany Christopher Hale: „Kvôli protestom proti fosílnym palivám, budú svetlá na Arthur Ashe Stadium svietiť o pol hodinu dlhšie.“ 

Nakoniec to bolo ešte viac. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Aktivisti prerušili zápas US Open, diváci na nich bučali. Tušila som, že to príde, vraví Gauffová