Tampa vyhrala v Bostone 5:2

Sean Bergenheim (10) dal prvý gól duelu. Teší sa z neho spoločne s Victorom Hedmanom.
Sean Bergenheim (10) dal prvý gól duelu. Teší sa z neho spoločne s Victorom Hedmanom. (Autor: SITA/AP)
SITA|15. máj 2011 o 08:00

Ani deväť dní bez zápasu nezabránilo hráčom floridského tímu vyhrať na východe prvé finále. Prvou hviezdou stretnutia sa stal Dominic Moore.

BOSTON. Hokejisti tímu NHL Tampa Bay začali úspešne sériu play-off proti Bostonu o možnosť nastúpiť v rozhodujúcich dueloch o Stanleyho pohár. "Blesky" z Floridy zvíťazili v sobotňajšom prvom finálovom stretnutí vo Východnej konferencii na ľade "medveďov" 5:2 a ujali sa vedenia 1:0 na zápasy.

Slovenský obranca a kapitán Zdeno Chára bol tradične najvyťaženejším hráčom Bruins (odohral 28:23 min, na bránku súpera vyslal 7 striel, pripísal si však dva mínusové body), jeho tím však ťahal zaslúžene za kratší koniec.

Rozhodnutie hneď v I. tretine, za 85 sekúnd

O osude stretnutia rozhodli hokejisti Tampy už v prvej tretine, keď v rozpätí 85 sekúnd strelili tri góly. A hoci do prvej prestávky stihol Tyler Seguin znížiť, bezgólové druhé dejstvo a dva úspešné zásahy hosťujúceho tímu, o ktoré sa v 54. min postaral Marc-Andre Bergeron a v 58. min Simon Gagne, definitívne spečatili víťazstvo Lightning.

"Bolo už veľmi ťažké dostať sa z toho," narážal brankár Bostonu Tim Thomas na trojgólové vedenie Tampy a pokračoval:

"Prehrávať dvojgólovým rozdielom by bolo o inom. Keď bolo 0:2, myslel som si, že to ešte uhráme ako vo Philladelphii v druhom súboji série druhého kola vyraďovacej časti (Boston dokázal otočiť stav 0:2 a napokon triumfoval 3:2 po predĺžení, pozn.)."

"Nechcel som už inkasovať, aby sme sa mohli vrátiť do zápasu. Ich tretí presný zásah však bol pre mňa veľkým prekvapením. Odrazený puk nám sťažil celú situáciu."

Tampa spokojná

"Po deviatich dňoch voľna by sme si ani nemohli priať lepší výsledok," uviedol útočník víťazného tímu Martin St. Louis a ďalej poznamenal:

"Chceli sme pokračovať vo svojej hre, čo sa nám aj podarilo. Súper na nás na začiatku vyštartoval, najmä počas prvých troch-štyroch minút. Hráči veľmi dobre korčuľovali a napádali nás v strednom pásme. Nás to však nevystrašilo - hrali sme, naďalej korčuľovali, boli sme aktívni, vytvárali sme si šance. Podarilo sa nám skórovať a myslím si, že v tejto súťaži je oveľa jednoduchšie brániť svoj náskok ako dobiehať náskok súpera."

Domácim chýbala najmä potrebná razancia a kombinácia v útočnom pásme, strácali veľa pukov a až 17 striel z hokejok Bruins zblokovali hosťujúci hokejisti.

"Vieme, že na našom štadióne sme lepším mužstvom a musíme to preukázať v druhom dueli. V útočnom pásme sú hráči Tampy veľmi nebezpeční. Uvedomujeme si, že to nebude ľahká séria," povedal český obranca "medveďov" Tomáš Kaberle.

V tíme kapitána Cháru odohral svoj vôbec prvý duel v play-off v kariére Tyler Seguin, ktorý nahradil zraneného Patricea Bergerona. Mladá nádej Bruins sa hneď aj gólovo presadila, keď v 16. min znižovala na 1:3.

Druhý duel týchto dvoch súperov sa uskutoční v utorok 17. mája opäť na ľade Bostonu. "Sú naozaj perfektným tímom. Myslím si, že v druhom stretnutí budú ešte nebezpečnejší. Očakávam Bergeronov návrat do zostavy a som si takmer istý, že Tim Thomas ukáže niekoľko neskutočných zákrokov. Bruins majú veľa sebavedomia a odhodlania. V prvej sérii sa im podarilo postúpiť napriek prehre v prvých dvoch stretnutiach. Za nami je iba jeden duel. Ešte sme nič nedokázali," tlmil očakávania tréner floridského mužstva Guy Boucher.

Východná konferencia - finále - 1. zápas:

Boston - Tampa Bay 2:5 (1:3, 0:0, 1:2) - stav série 0:1

Góly: 16. Seguin (Ryder, Peverley), 59. Boychuk (Seguin) - 12. Bergenheim (Moore, Hedman), 12. B. Clark, 13. Purcell, 54. M.-A. Bergeron (B. Clark, St. Louis), 58. Gagne (Purcell). Vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše: Lucic a Horton (obaja Boston) na 10 min za hrubosť, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 33:34, brankári: T. Thomas - Roloson. Diváci: 17 565.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tampa vyhrala v Bostone 5:2