Taliani majú ďalší škandál

Sportnet|11. aug 2004 o 00:00

RÍM - Talianskym futbalom otriasol mesiac pred začiatkom novej ligovej sezóny korupčný škandál. Národná futbalová federácia poslala pre nelegálne tipovanie a ovplyvňovanie zápasov v troch najvyšších súťažiach a podplácanie pred športový tribunál 33 ...

RÍM - Talianskym futbalom otriasol mesiac pred začiatkom novej ligovej sezóny korupčný škandál. Národná futbalová federácia poslala pre nelegálne tipovanie a ovplyvňovanie zápasov v troch najvyšších súťažiach a podplácanie pred športový tribunál 33 hráčov, trénerov a funkcionárov z dvanástich klubov.

Medzi obvinenými sú aj prvoligové kluby Sampdoria Janov, Chievo Verona, Siena a Modena (zostúpila). Obvinený je napríklad aj obranca Sampdorie Stefano Bettarini, ktorý vo februári absolvoval premiéru v reprezentačnom drese. Medzi známe mená patrí aj bývalý tréner Chieva Luigi Del Neri. Všetci obvinení však svoju vinu popierajú.

Hlavný žalobca talianskej futbalovej federácie Emidio Frasconi oznámil, že športový tribunál sa zíde prvý raz 18. augusta. Verdikt by mal vyniesť ešte pred 12. septembrom, keď odštartuje nový ročník Serie A.

Klubom, ktorým dokážu nezákonné konanie, hrozí odobratie bodov či preradenie do nižšej súťaže. Hráčov, trénerov a funkcionárov môžu potrestať pokutou alebo až doživotným zákazom pôsobenia v profesionálnom futbale.

Federácia začala vlastné vyšetrovanie po tom, čo neapolská policajná jednotka pre boj s mafiou oznámila, že preveruje údajné ovplyvňovanie zápasov v talianskych ligách. Májové odpočúvanie hráčov a trénerov naznačilo, že sa futbalisti zúčastňovali na nelegálnom tipovaní zápasov. Del Neri sa vraj osobne podieľal na dohadovaní výsledkov, na ktoré potom skupina uzatvárala stávky. V lete odišiel trénovať do Porta, na lavičke víťaza Ligy majstrov však nevydržal ani do začiatku sezóny. Klub sa jeho služieb bez uvedenia dôvodu minulý týždeň zriekol.

Medzi podozrivými výsledkami sa ocitlo napríklad aprílové víťazstvo Modeny nad Sampdoriou 1:0, májový triumf Chieva s Modenou 2:0 či marcová remíza Sieny s Chievom 1:1. Prezident Sieny Paolo De Luca však možný podvod pre agentúru Ansa poprel. "Bol to normálny zápas. Ak hráči oboch tímov podvádzali, tak si za svoj výkon zaslúžia Oscara," tvrdil.

V talianskom futbale to nie je prvá korupčná aféra. V jednej, a poriadne veľkej, sa topil na začiatku osemdesiatych rokov, po ktorej prišli ďalšie. Hoci menšie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Taliani majú ďalší škandál