Zápasník z Kaukazu drukuje Vlhovej, miluje kapustnicu a je svetovou jednotkou

Tajmuraz Salkazanov po zisku titulu majstra Európy.
Tajmuraz Salkazanov po zisku titulu majstra Európy. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|23. dec 2022 o 08:00

Tajmuraz Salkazanov je jeden z najlepších zápasníkov sveta.

Je nižšej postavy. Rozpráva so zápalom, usmieva sa a v obleku nepôsobí ako svalovec. Na pohľad mierny človek a milý spoločník. Holými rukami by však dokázal zložiť aj väčšieho chlapa. V jeho slovenčine je cítiť prízvuk, no i tak prekvapuje, ako dobre ju zvláda.

TAJMURAZ SALKAZANOV (26r) je zápasník voľnoštýliar, ktorý pochádza zo Severného Osetska. Z regiónu, ktorý je pre zápasenie to, čo Keňa pre maratóncov. Malý región je veľmocou tohto športu. Slovensko reprezentuje štyri roky a za krátky čas potvrdil, že patrí do svetovej špičky. Z majstrovstiev sveta sa ešte bez medaily nevrátil.

Slovensko mu prirástlo k srdcu. "Cítim sa tu ako doma. Nemám ani pocit, že by som bol v cudzej krajine medzi cudzími ľuďmi," vraví 26-ročný zápasník.

Čo bol pre vás moment tohto roka?  

Asi je to vyhlásenie Športovec roka. To bolo pre mňa veľké potešenie. Ešte sa mi nestalo, že by ma zaradili medzi najlepších športovcov celej krajiny. Je to veľký krok v mojej kariére.

Z majstrovstiev sveta máte už tri medaily. Bronz z roku 2019, vlani aj tento rok ste získali striebro. Stále vám chýba malý krok k titulu?  

S každými majstrovstvami som vždy o kúsok bližšie k zlatu. Tento rok to bolo ozaj veľmi, veľmi tesne. Prehral som 1:3 s Američanom Dakeom. Bol som sklamaný. Celý rok som sa na šampionát pripravoval. Mrzí to. Ale je to šport a nevzdávam sa. Idem ďalej.

Práve pred niekoľkými dňami som sa vrátil zo Svetového pohára, ktorý bol v Amerike. Bol som v tíme výberu sveta. Tešil som sa, že sa znova stretnem s Dakeom, ale odmietol svoju účasť (Salkazanov prehral s Američanom dve posledné finále MS – pozn.red.).

S ním mám ozaj jedinú možnosť zápasiť. A to na majstrovstvách sveta vo finále. Vo svetovom rebríčku som prvý, on druhý. Na majstrovstvách sme potom nasadení na opačných koncoch pavúka. Tým pádom sa môžeme stretnúť len vo finále. Už teraz myslím na nasledujúcu sezónu. Bude to dôležitý rok. 

Máte dobrú slovenčinu. Ako dlho už žijete na Slovensku? 

Skoro šesť rokov. Prišiel som v roku 2017. Reprezentujem Slovensko od roku 2018. Mám tu veľa kamarátov, známych. Trávim tu veľa času. Aj tento rok sme chodili dva mesiace po kluboch a venovali sme sa deťom a mládeži. Chcem, aby získali našu techniku, naše skúsenosti, aby sa posunuli vyššie. 

Prečo ste si vybrali práve Slovensko? 

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Zápasník z Kaukazu drukuje Vlhovej, miluje kapustnicu a je svetovou jednotkou