Svetový pohár na Slovensku najskôr v roku 2015

SITA|2. nov 2010 o 16:34

STNa Slovensku sa v minulosti pravidelne schádzala svetová lyžiarska elita v rôznych disciplínach, aby bojovala o body do Svetového pohára.

STARÝ SMOKOVEC. Na Slovensku sa v minulosti pravidelne schádzala svetová lyžiarska elita v rôznych disciplínach, aby bojovala o body do Svetového pohára. Už niekoľko rokov však preteky takéhoto rangu v kalendári Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) chýbajú a najmenej v nasledujúcich štyroch rokoch sa situácia zrejme nezmení.

"V podstate je hotový predbežný zoznam miest, kde sa uskutočnia preteky Svetového pohára vo všetkých lyžiarskych disciplínach až do sezóny 2013/14. Slovensko má teda šancu až v roku 2015. Predtým by sme sa mohli uchádzať iba ako záskok za niekoho, kto by sa z nejakých dôvodov zriekol organizácie," povedala pre agentúru SITA pracovníčka sekretariátu Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Petra Kurcábová.

Počas uplynulého víkendu sa v Bratislave uskutočnil seminár pre malé a rozvojové národné lyžiarske asociácie. Zúčastnil sa na ňom aj prezident FIS Gian Franco Kasper. V neformálnych diskusiách sa našiel aj priestor na otázky organizovania pretekov o krištáľový glóbus na Slovensku.

"Kasper povedal, že si pamätá na skvelé podujatia, ktoré v minulosti u nás boli. Otvorene však dodal, že momentálne chýba Slovensku potrebná infraštruktúra, najmä technické zabezpečenie a bezpečnostné opatrenia pre organizovanie takýchto podujatí. Určite však nezavrhuje myšlienku, že by sa v budúcnosti Svetový pohár mohol k nám vrátiť,“ pokračovala Petra Kurcábová.

V nadchádzajúcej sezóne sa na Slovensku uskutočnia troje preteky Európskeho pohára. Začiatkom marca 2011 v areáli v Jasnej v Demänovskej doline budú ženy bojovať o body v slalome v alpských disciplínach. To bude asi najvýznamnejšie lyžiarske podujatie na Slovensku.

Okrem toho budú vo februári vo Vrátnej a v polovici marca na Donovaloch preteky EP v snoubordingu. "SLA má ambície dokázať, že sa môžu u nás uskutočniť špičkové lyžiarske podujatia. Samozrejme, že uvažujeme aj o severských lyžiarskych disciplínach. Všetci veríme, že postupnými krokmi sa k tomu dopracujeme," uzavrela Petra Kurcábová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Svetový pohár na Slovensku najskôr v roku 2015