Súťaž združenárov vyhral Gruber, Rydzek vybojoval už tretiu medailu

Bernard Gruber sa teší z vydareného skoku.
Bernard Gruber sa teší z vydareného skoku. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. feb 2015 o 16:06

Rakúsky združenár viedol už po skokanskej časti. Na desaťkilometrovú bežeckú trať vyrážal s náskokom piatich sekúnd.

FALUN. Rakúšan Bernhard Gruber triumfoval vo štvrtkovej súťaži jednotlivcov v severskej kombinácii na MS vo švédskom Falune. Po skokoch na veľkom mostíku a behu na 10 km dosiahol v cieli čas 22:45,8 minúty.

Zvíťazil s náskokom 11,9 sekundy pred Francúzom Francoisom Braudom. Bronz získal vo Falune predtým dvakrát zlatý Nemec Johannes Rydzek (+14,9 sekundy).

Tridsaťdvaročný Gruber vybojoval svoj premiérový individuálny titul na vrcholnom podujatí. Predtým mal najcennejší kov zo ZOH a dve zlaté medaily z MS v súťaži družstiev.

Pre Rakúsko je to prvé zlato na prebiehajúcom šampionáte. Obhajca titulu a líder Svetového pohára Nemec Eric Frenzel obsadil až deviate miesto.

Gruber viedol súťaž už po skokanskej časti. Pedviedol pokus dlhý 133 m. A na bežeckú trať vyrazil s päťsekundovým náskokom pred Francúzom Jasonom Lamym Chappuisom a sedemsekundovým pred Braudom.

Trojica si držala odstup od zvyšku štartového poľa a išla spolu až do ôsmeho kilometra. Potom začal strácať Lamy Chappuis.

Gruber na poslednom stúpaní podnikol rozhodujúci útok, na ktorý nezareagoval ani Braud.

"Stále tomu nemôžem uveriť, je to krásne. Deň sa začal dobre už na mostíku. Vybiehal som z prvého miesta, ale nechcel som to prepáliť a radšej spolupracovať s Francúzmi," hodnotil pre ORF víťaz.

"Vedel som, že na poslednom kopci budem silný, čo som využil. Všetko vyšlo perfektne. Mal som dostatok energie, ktorú som zo seba dostal v závere. Pracoval som veľmi tvrdo, bolo to nesmierne náročné. Som šťastný, že sa mi to podarilo."

MS vo Falune - severská kombinácia (veľký mostík + beh na 10 km):

1. Bernhard Gruber (Rak.) 22:45,8 min

2. Francois Braud (Fr.) + 11,9

3. Johannes Rydzek (Nem.) +14,9

4. Magnus Moan (Nór.) +15,1

5. Bryan Fletcher (USA) +23,4

6. Jason Lamy Chappuis (Fr.) +27,0

7. Akito Watabe (Jap.) +30,3

8. Sebastien Lacroix (Fr.) +30,9

9. Tino Edelmann

Eric Frenzel (obaja Nem.) obaja +31,5

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Súťaž združenárov vyhral Gruber, Rydzek vybojoval už tretiu medailu