Súhrn 9. dňa MS: Pre Kanaďana chcú vylúčenie, súperovi úmyselne takmer zlomil členok

Nino Niederreiter (vpravo) a Joseph Veleno v zápase Kanada - Švajčiarsko na MS v hokeji 2023.
Nino Niederreiter (vpravo) a Joseph Veleno v zápase Kanada - Švajčiarsko na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Samuel Grega|20. máj 2023 o 23:00

Lotyšsko vyhralo a priblížilo sa k postupu na úkor Slovenska.

RIGA, TAMPERE. Zápas medzi Kanadou a Švajčiarskom patril k najväčším lákadlám skupinovej fázy MS v hokeji 2023.

Nečudo, oba tímy do zápasu vstúpili so štyrmi výhrami na konte a patria k favoritom na zisk medailí.

Švajčiari nadviazali na minuloročné víťazstvo nad Kanadou a aj tentokrát "javorové listy" porazili. O víťazstve 3:2 rozhodol víťazným gólom najstarší hráč turnaja Andres Ambühl.

Najviac sa ale hovorí o spornom momente, ktorý nastal v druhej tretine.

Kanaďan Joe Veleno škaredo kopol korčuľou Nina Niederreitera do lýtka. Obaja útočníci sa následne dostali do súboja plného hrubosti.

Výsledok? Vylúčený bol len Švajčiar, ich fanúšikovia zúrili. Kanaďania si teda zahrali presilovku, v ktorej Tyler Toffoli otvoril skóre zápasu.

Zákrok Velena vyvolal búrlivo reakciu médií.

"Čo do pekla si tam Veleno myslel, toto je taký špinavý zákrok, aký len môže byť," napísal na Twitter Prashanth Iyer, novinár z Detroitu, kde Veleno hráva.

Je veľmi pravdepodobné, že za tento zákrok príde dodatočná suspendácia.

"Joe Veleno by mal na majstrovstvách skončiť," písal novinár Scott Wheeler.

K zákroku sa vyjadril aj samotný Niederreiter:

"Toto nepatrí do nášho športu. Nemôžete niečo také robiť, je to veľmi nebezpečné, nože sú veľmi ostré. Išiel do súboja s tým, aby mi ublížil a takmer mi zlomil členok."

Kubalík vyrovnal český rekord

Pri víťazstve Česka nad Nórskom strelil Dominik Kubalík ďalší gól. Po piatich zápasoch má na konte už sedem gólov, čím vyrovnal český rekord.

Predtým sedem gólov na jednom šampionáte strelili Pastrňák, Frolík, Vůjtek a Procházka.

Kubalík to dokázal vôbec najrýchlejšie z nich. Gólom dal útočník darček svojej manželke Kláre k narodeninám.

VIDEO: Gól Dominika Kubalíka proti Nórsku

"Dúfam, že to nie je koniec a že sa mi bude dariť aj naďalej. Neplánujem nič meniť," hovoril po zápase Kubalík, ktorý je s jedenástimi bodmi vôbec najproduktívnejší hráč turnaja.

Česi si víťazstvom 2:0 zaistili postup do štvrťfinále, v zápasoch proti Švajčiarsku a Kanade sa tak nebudú musieť strachovať o postup.

Tréner Fínov dostal doktorát

Obhajcovia titulu a hostitelia MS z Fínska zdolali Rakúsko. S outsiderom to ale nešlo úplne hladko. Pred takmer 12-tisíc fanúšikmi sa hrala väčšina zápasu za stavu 2:1. Bolo to tesné.

Rakúsko ukázalo, že nebude jednoduchým súperom už v piatej minúte, keď na 1:1 vyrovnával Zwerger.

"Rakúsko hralo dobre," povedal fínsky útočník Kaapo Kakko. "Bojovali tuho. Hrali dobre v obrannom pásme, mali sme nejaké šance, ale aj ich brankár chytil skvele. Toto víťazstvo sa pre nás nerodilo ľahko."

Podobne ako včera proti Maďarsku, aj dnes viedli Fíni pred treťou tretinou 2:1. Proti Maďarom ale strelili päť gólov v tretej tretine a zápas jasne ovládli, proti Rakúsku prišla poistka až v 59. minúte, zariadil ju Oksanen.

VIDEO: Oksanen a jeho gól na 3:1

Z vyrovnaného priebehu boli prekvapení aj Rakúšania.

"Ak mám byť úprimný, nečakal som, že to bude takéto tesné," povedal mladý útočník Marco Rossi. "Myslím si, že je pre nás veľmi dôležité mať takýto zápas pred rozhodujúcim stretnutím s Maďarskom."

Rakúšanom ostáva jediné. V poslednom zápase na turnaji budú musieť zdolať Maďarsko. Len tak sa môžu udržať v elitnej kategórii.

V Tampere Deck aréne hnali domácich hokejistov diváci. Hlasné pokriky "Suomi" dodávali tímu energiu.

Pocty sa dočkal aj tréner Jalonen. Počas zápasu totiž oznámili, že dostal honorárny doktorát z Univerzity Jyvaskyla. Fanúšikovia to ocenili aplauzom. Na tejto univerzite Jalonen predtým získal titul magistra zo športovej pedagogiky.

Doktorát mu udelili za to, čo dokázal s národným tímom, kde uplatnil športovú pedagogiku na najvyššom leveli.

Ako tréner dáva hráčom možnosť využívať svoje silné stránky, ale zároveň kladie dôraz na to, že tím spolu dokáže dosiahnuť viac.

Fínsky tréner Jukka Jalonen (vpravo) počas zápasu Fínsko - Rakúsko na MS v hokeji 2023.
Fínsky tréner Jukka Jalonen (vpravo) počas zápasu Fínsko - Rakúsko na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)

Lotyšsko opäť o krok bližšie k postupu

Včerajší kat Slovenska zažil studenú sprchu. Kazachovia, ktorí zdolali Slovákov 4:3 po nájazdoch, dnes prehrali proti Lotyšsku vysoko 0:7.

Spolu so zápasom Švajčiarska proti Slovinsku ide o vôbec najvyššiu prehru počas doterajšieho priebehu MS.

Každý hráč z prvého útoku domácich mal v zápase tri body. Za hladkým víťazstvom ich hnali fanúšikovia.

"Títo fanúšikovia sú úžasní, najlepší na svete," chválil atmosféru Richards Bukarts. "Chceme im to vrátiť, toto je niečo, čo sme očakávali, chceli sme zažiť takýto pocit."

"Dnes to bolo elektrické, som za to veľmi vďačný, je to neskutočné," dodal.

Prehra znamená pre Kazachov koniec šancí na postup.

Lotyši sa v tabuľke vyrovnali Kanade a opäť sa priblížili bližšie k postupu do štvrťfinále, majú ho vo svojich rukách. Jediné, čo potrebujú, je bodovať proti Švajčiarom. To bude ťažký oriešok, helvéti na turnaji ešte neprehrali.

Aj ak by v zápase nebodovali, na ich postup bude stačiť hocijaké zaváhanie Slovenska v zvyšných dvoch dueloch.

Zatiaľ čo Lotyšsko si zlepšilo gólovú bilanciu na 17 na šampionáte, o Slovensku stále platí, že menej gólov dali len štyri tímy - Maďarsko, Rakúsko, Nórsko a Slovinsko.

Štyri zápasy na nulu

Až v štyroch sobotňajších zápasoch sa jednému z tímov nepodarilo streliť gól. Nóri odišli naprázdno proti Čechom, Dáni proti USA, Kazachovia proti Lotyšsku a Francúzi proti Švédom.

Zápas Švédska s Francúzskom rozhodla prvá tretina, v ktorej padli všetky štyri góly zápasu, skóroval Lindholm, Berggren a dvakrát Zetterlund. Tri asistencie mal obranca Tommernes.

Švédom na rýchle vedenie stačilo sedem striel. Druhú tretinu už Francúzi začali s novým brankárom. Papillon gól vo zvyšných dvoch tretinách nedostal.

Pre výber troch koruniek platí, že v troch zápasoch si udržali čisté konto a na celom turnaji inkasovali len dvakrát. Raz ich prekonali Fíni, raz Maďari.

Do zápasu proti Francúzsku sa nedostal hviezdny útočník Toronta William Nylander. Švéd bol tímu k dispozícii, ale tréner povedal, že je spokojný s tým, čo má.

O prvom mieste v A skupine zrejme rozhodne duel Švédsko - USA, ktorý je na programe v utorok.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Súhrn 9. dňa MS: Pre Kanaďana chcú vylúčenie, súperovi úmyselne takmer zlomil členok