Svoj cieľ splnil už pred finále. O to ľahšie potom vybojoval striebro

Slovenský reprezentant v trape Marián Kovačócy so striebornou medailou z MS 2023.
Slovenský reprezentant v trape Marián Kovačócy so striebornou medailou z MS 2023. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|1. sep 2023 o 08:00

Kovačócy vybojoval piatu miestenku na OH pre strelcov.

BRATISLAVA. Dlho platilo, že najväčšie medailové nádeje Slovenska na olympijských hrách sú v kanoistike a vodnom slalome. Štvorkajak i slalomári dokázali priniesť medaily z každých hier v ére samostatnosti.

Slovensko však postupne v týchto športoch zo svojich pozícií ustupuje. Štvorkajak sa dokonca na budúcoročnej olympiáde v Paríži ani nepredstaví. V kvalifikácii si nedokázal miesto v silnej konkurencii vybojovať.

Najsilnejším športom s medailovými nádejami bude športová streľba.

Z posledných piatich olympijských hier vybojovali strelci päť medailí a v Paríži budú v najlepšej pozícii pridať ďalšie.

Cieľ splnil už pred finále

Necelý rok pred začiatkom parížskych hier majú práve strelci najviac olympijských miesteniek. Zo šiestich istých ich majú päť.

Po Zuzane Rehák Štefčekovej, Danke Bartekovej, Vanese Hockovej a Patrikovi Jánym pridal ďalšiu Marián Kovačócy.

V streľbe na trap na majstrovstvách sveta pred týždňom vybojoval striebro.

„Som veľmi šťastný. Bolo to náročné, pretože 140 strelcov bojovalo o štyri miestenky. Vedel som, že musím podať stopercentný výkon.

Miestenka na olympijské hry bola pre nás prioritou. Keď som postúpil do finále, vedel som, že ju mám istú,“ hovoril Marián Kovačócy.

V kvalifikácii dokonca podal najlepší výkon spomedzi všetkých. Do finále šiel z prvej priečky. O kvalite súťaže v Baku svedči aj fakt, že na šesťčlenné finále nestačilo ani 123 zo 125 bodov.

„Vo finále zo mňa nervozita opadla. O to ľahšie sa mi strieľalo. V druhej dvadsaťpäťke som však urobil tri chyby po sebe, a to ma stálo lepší výsledok.

V závere som náskok doťahoval. Nakoniec z toho bolo striebro,“ opisoval finálový boj. Titul si vybojoval Chorvát Černogoraz, ktorý strieľal celý čas vyrovnane a udržiaval si pred súpermi náskok.

Dobrá reklama streľbe

Tridsaťosemročný člen Športového centra polície je aj majstrom sveta. Titul získal relatívne dávno. Pred 14 rokmi v Maribore.

Vtedy šiel do finále z piatej priečky, vo finále bol najsilnejším. Teraz postupoval z prvej, no stačilo to na striebro.

„Je to neporovnateľné. Od môjho prvého titulu prebehlo veľa rokov. Vtedy som prešiel z juniorskej do seniorskej kategórie a mal som výbornú formu. Teraz mám viac skúseností a vedel som, že musím strieľať vyššie výsledky ako kedysi. Konkurencia v streľbe sa stále zvyšuje,“ porovnával Kovačócy.

Doteraz štartoval na dvoch olympijských hrách. V Riu de Janeiro 2016 skončil v mužskom trape na 18. pozícii, na olympiáde v Tokiu 2020 obsadili spolu s Janou Špotákovou v tímovom trape 8. miesto.

V Paríži bude už na tretej olympiáde. Jeho maximom je 18. priečka, no z veľkých podujatí má viacero medailových úspechov.

„Každý, kto ide na olympiádu, chce podať, čo najlepší výkon a dosiahnuť, čo najlepší výsledok," vraví.

„Máme päť olympijských miesteniek a je to skvelé. Robíme streľbe výbornú reklamu. Dúfam, že aj v Paríži to dobre dopadne a že budeme pokračovať v dobrých výsledkoch. Nielen ja, ale aj ostatní.“

Olympijskú strelnicu si skúsila zatiaľ len Barteková

Ako jediná si novú olympijskú strelnicu v Chateauroux otestovala Danka Barteková. V apríli na nej vyhrala Veľkú cenu Francúzska v skeete.

Strelnica leží 270 kilometrov južne od Paríža a streľba bude tretím športom, ktorý sa nebude konať priamo v metropole Francúzska.

„Musíme sa s ňou spojiť, aby nám povedala, aká je,“ reagoval tréner Mário Filipovič.

„Určite si ju pôjdeme vyskúšať. Každá strelnica má svoje špecifiká a potrebujeme si ju otestovať. Pred olympiádou sa zvyknú konať testovacie podujatia, kde si aj organizátori môžu vyskúšať, či sú na všetko pripravení. Zatiaľ tieto preteky v kalendári nie sú, ale ak sa budú konať, určite ich využijeme,“ doplnil Kovačócy.

Posťažoval sa, že domáca strelnica v Trnave je v zlom stave a nespĺňa medzinárodné parametre.

„Postavili ju v osemdesiatych rokoch a dodnes tak je. Je smutné, že sa pripravujeme v takých podmienkach a dokážeme dosahovať také výsledky.

Bola by pre nás výhoda, ak by sme nemuseli chodiť na sústredenia do zahraničia a vedeli by sme aj doma usporiadať nejaké podujatia. Teraz k nám súperi ani nemajú záujem chodiť.“ 

V tejto sezóne čerstvého vicemajstra ešte čakajú majstrovstvá Európy a finále Svetového pohára v Dauhá. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Svoj cieľ splnil už pred finále. O to ľahšie potom vybojoval striebro