Starý-nestarý stále je to Federer

Roger Federer
Roger Federer (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|28. nov 2011 o 16:53

Koniec tenisovej sezóny patrí Švajčiarovi. V tridsiatke vyhral Turnaj majstrov a prekonal Peta Samprasa s Ivanom Lendlom.

BRATISLAVA. Rogera Federera posielali do športového dôchodku už pred rokom. Švajčiar však kritikom vždy odpovedal, že sa nechystá končiť a tenis ho stále baví. Nehráva už toľko turnajov ako v minulosti, ale keď sa niekde predstaví, tak väčšinou prejde aspoň do štvrťfinále.

Podobne ako vlani, aj tento rok ukázal, že koniec roka odohrávajúci sa v hale patrí jemu. Vlaňajšie víťazstvo na Turnaji majstrov obhájil a pridal k nemu dva turnajové tituly v Bazileji a Paríži.

Rekordným šiestym triumfom na poslednom podujatí roka preskočil v tabuľke Peta Samprasa s Ivanom Lendlom.

Sedemnásť výhier

Nedeľňajším víťazstvom nad Jo-Wilfriedom Tsongom natiahol sériu výhier za sebou na sedemnásť, čo je len o štyri menej, ako je jeho vlastný rekord. Okrem toho sa vrátil na tretiu pozíciu rebríčka pred Andyho Murraya.

„Som vyčerpaný, bez energie, ale nesmierne šťastný. Je to najlepší koniec roka v doterajšej kariére, na čo som hrdý,“ povedal Švajčiar. Na spomínaných grandslamoch vypadol aj napriek tomu, že viedol nad Tsongom, respektíve Djokovičom dva nula na sety.

Tridsaťročný Švajčiar vyhral Turnaj majstrov ako najstarší v histórii a odsunul na druhé miesto Iliu Nastaseho. Pritom miestami vôbec nebolo vidieť, že by ho niektorý zo zápasov dokázal vyšťaviť. Finále zvládol dokonale fyzicky, ale aj psychicky po tom, čo prehral skvele rozohraný druhý set.

„Rogerova dlhovekosť je skrytá v drobnostiach, ktoré robí inak ako druhí. Keď sa na neho zahľadíte, všimnete si, že sa sotva potí. Presne vie, kedy môže ubrať a kedy nie,“ povedal analytik ESPN Brad Gilbert.

Tsonga bojoval, drel, ale v rozhodujúcich chvíľach mu už chýbala sila a trpezlivosť. Tie si Federer ušetril a definitívne zlomil súpera v ôsmom geme tretieho setu.

„Tretí set bol obrovským náporom na psychiku, ale po výhre v ňom mám zo svojho výkonu ešte lepší pocit.“

Becker verí Tsongovi

Svetové médiá po nedeli oslavujú všade Federera, ale netreba zabúdať aj na Tsongu, ktorý dokázal, že spravil veľký progres v druhej polovici sezóny. V Paríži aj na Turnaji majstrov sa dostal až do finále a predvádzal skvelý tenis.

„Verím, že získal na svoju stranu tenisových expertov. Myslím si, že má na to, aby vyhral grandslamový turnaj,“ povedal pre BBC Boris Becker.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Starý-nestarý stále je to Federer