Štart jarnej časti I. nemeckej bundesligy s trojicou Slovákov

SITA|30. jan 2009 o 13:29

Piatkovým šlágrom 18. kola medzi Hamburgom a Bayernom Mníchov odštartuje jarná časť najvyššej nemeckej futbalovej súťaže I. bundesligy 2008/09.

BERLÍN. Počas šesťtýždňovej zimnej prestávky si pohľad zvrchu na všetky ostatné tímy v tabuľke vychutnával absolútne nečakaný líder - nováčik z Hoffenheimu. Mužstvo trénera Ralfa Rangnicka počas jesenných 17-tich kôl (na jar je na programe zvyšných sedemnásť) zaskočilo všetkých favoritov na ligový titul a dokonalo rozprávkový príbeh ziskom koruny pre polčasového, jesenného kráľa. Hoffenheim, ktorý si v ročníku 2006/07 vybojoval postup do II. bundesligy a hneď po ďalšej sezóne sa dostal aj medzi elitu, má zatiaľ na svojom konte najviac víťazstiev (11) a zároveň nastrieľal aj najviac gólov (42). Najväčšiu zásluhu má na tom útočník z Bosny a Hercegoviny Vedad Ibiševič, ktorý je s 18 presnými zásahmi suverénne na čele hodnotenia kanonierov. Dvadsaťštyriročný rodák z Vlasenice si však v januárovom prípravnom dueli zranil koleno a bude mimo hry do konca sezóny 2008/09. Predstavitelia TSG 1899 preto dúfajú, že Demba Ba, Chinedu Obasi či Boubacar Sanogo, ktorý prišiel na hosťovanie z Werderu Brémy, dokážu Bosniaka v jarnej časti nahradiť.

Rovnaký počet bodov ako Hoffenheim nazbieral počas prvej polovice súťaže aj majstrovský Bayern Mníchov, disponuje však horším skóre. Bavori zostávajú najväčším kandidátom na zisk titulu, keďže všeobecne sa očakáva zosadenie Hoffenheimu z líderskej pozície. "Sme stopercentne pripravení pobiť sa počas nasledujúcich štyroch mesiacov o čo najlepšie výsledky. Ak budeme hrať ako v utorok v pohárovom dueli proti Stuttgartu, bude pre každého nesmierne náročné nás zdolať," nechal sa počuť kormidelník Bayernu Jürgen Klinsmann narážajúc na vysoké víťazstvo jeho zverencov 5:1 v Nemeckom

Okrem spomenutej dvojice Hoffenheim - Bayern by radi skončili na pohárových priečkach aj Hamburger SV, Hertha, Leverkusen, Dortmund, Schalke 04 či Brémy, vyššie v tabuľke chce určite z 10. priečky poskočiť aj Stuttgart. Boju o záchranu sa zrejme nevyhnú Mönchengladbach, Bochum, Cottbus, Karlsruhe, Bielefeld či Hannover.

Na súpiskách tímov I. bundesligy sa pred štartom jarnej časti nachádzajú traja slovenskí futbalisti. K dvojici Stanislav Šesták (VfL Bochum) a Vratislav Greško (Bayer Leverkusen), ktorá figurovala v Nemecku už aj na jeseň, pribudol počas zimného prestupového obdobia Peter Pekarík. Dvadsaťdvaročný reprezentant SR sa minulý týždeň upísal tímu VfL Wolfsburg a v stredajšom pohárovom dueli proti Hanse Rostock (5:1) si odkrútil aj svoju súťažnú premiéru, keď nastúpil na trávnik v 84. minúte.

Podľa najnovších informácií má šancu objaviť sa v nemeckej najvyššej súťaži aj obranca anglického West Bromwichu Albion Marek Čech, o ktorého má záujem 1. FC Kolín.

Program 18. kola najvyššej nemeckej futbalovej súťaže - I. bundesligy 2008/09:

Piatok 30. januára - 20.30 h: Hamburger SV - Bayern Mníchov

Sobota 31. januára - 15.30: Hannover 96 - Schalke 04, 1. FC Kolín - VfL Wolfsburg, Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen, Hertha Berlín - Eintracht Frankfurt, TSG 1899 Hoffenheim - Energie Cottbus, VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach

Nedeľa 1. februára - 17.00: VfL Bochum - Karlsruher SC, Werder Brémy - Arminia Bielefeld.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Štart jarnej časti I. nemeckej bundesligy s trojicou Slovákov