Štafetový titul ide Nórom, Slováci na 12. mieste

SITA|9. mar 2012 o 16:43

Slovenské družstvo Dušan Šimočko, Matej Kazár, Martin Otčenáš a Pavol Hurajt obsadilo 12. miesto.

RUHPOLDING. Titul majstrov sveta v pretekoch štafiet na 4x7,5 km si v nemeckom Ruhpoldingu vybojovali Nóri s Ole Einarom Björndalenom, Rune Brattsveenom, Tarjei Boem a Emilom Hegle Svendsenom. Strieborní Francúzi na nich stratili 29,7 sekundy a bronzoví Nemci 53,0 sekundy.

Slovenské kvarteto v zložení Dušan Šimočko, Matej Kazár, Martin Otčenáš a Pavol Hurajt dobehlo na 12. mieste, so stratou na víťaza 3:09,5 min.

Obhajcovia titulu Nóri si medzi 29 štafetami vyhradili pozíciu lídra vďaka Björndalenovi hneď v úvodnej ležke, Dušan Šimočko s jedným dobíjaním sa zaradil na 12. miesto so stratou 14,5 s. Koncové svetlo si vyhradili 29. Švédi, keď Armgren bežal až dva trestné okruhy.

Björndalen s 18. zlatom

Pred 30-tisíc divákmi vo vyhovujúcich podmienkach s dvoma stupňami a slabým vetrom sa priebeh zauzlil nečakane v stojke.

Björndalen nezvládol streľbu, zostal mu nevybielený druhý terč a jeden trestný okruh ho zatlačil až na 19. miesto (+55,0). V tej chvíli nikto netušil, že nakoniec sa Björndalen bude radovať zo svojho 18-teho zlata v kariére. Oproti nórskej hviezde zastrieľal Šimočko rýchlo a v rytme a od vedúcej Ukrajiny ho delilo len 18,3 sekundy.

Nóri, obhajcovia titulu a úradujúci olympijskí víťazi sa ocitli pred náročnou výzvou, v ich prospech im však prial dostatočný priestor na likvidáciu straty. Na štadión Chiemgau Areny dokorčuľoval prvý Rus Šipulin, ôsmy Šimočko (+26,3), 13-ty Björndalen (+51,3) a vidina tretieho nórskeho zlata za sebou trochu vybledla.

Obraz tejto sezóny mnohé napovedal, vo Svetovom pohári triumfovali vo Svetovom pohári len Nóri, Taliani a Francúzi, v hodnotení viedli Rusi, slovenskí muži si zapísali 16., 16. a 15. miesto a v Ruhpoldingu sa ocitli pred obrovskou šancou výrazne sa zlepšiť.

Za druhý úsek zodpovedal Matej Kazár a v ležke sa na prvom a štvrtom terči dosť zdržal (+49,3), keď minul na ne všetky tri rezervné náboje. V stojke ukázal pri dvoch dobíjaniach na 4. a 5. terč opäť pevné nervy, v poradí však klesol, no nie tak bolestne ako Čech Vítek. Pred stojkou bol štvrtý, po trestnom okruhu až 15-ty.

Po polovici pretekov viedli Francúzi zásluhou Simona Fourcadeho pred Rusmi (+0,6) a Nemcami (+10,9), Slovákom patrila nádejná 8. priečka (+41,4).

Osud slovenskej štafety závisel na treťom úseku od Martina Otčenáša, najmenej skúseného člena kvarteta. Na ležke po dvoch dobíjaniach na prvý terč mu strata narástla na vyše minútu (+1:04,5), s 9. miestom však nič nepokazil. Pozoruhodný bol posun Nórov, Tarjei Boe sa prepracoval na tretie miesto a dvojicu lídrov Boeufa a Garaničeva mal takmer na dohľad.

Slováci po páde 12.

Francúz zastrieľal stojku brilantne, Garaničeva pochoval tretí terč, na ktorý spotreboval všetku rezervu, no trestný okruh pre vlaňajších vicemajstrov sveta neodvrátil. Otčenáš naopak, prvý a štvrtý terč trafil, aj keď v krajnosti troch dobíjaní.

V záverečnom úseku hospodáril Francúz Martin Fourcade s náskokom 18,8 sekundy pred Nórom Svendsenom a 26,8 sekundy pred Nemcom Peifferom, Pavol Hurajt na 10. mieste so stratou 1:59,9 min.

Ležka zrovnala Martina Fourcadeho a Svendsena na rovnakú úroveň po tom, čo Franzúz dvakrát dobíjal na prvý terč. Brilantne mieril Hurajt, aj keď mu na chrbát dýchali viacerí a poskočil na 9. priečku.

O zlate sa rozhodovali v záverečnej paralelnej stojke medzi M. Fourcadem a Svendsenom. Francúza zradil tretí terč, na ktorý trikrát dobíjal, Svendsen bol neomylný, na 2,5 km úsek vybehol s náskokom 21,3 sekundy a bolo jasné, že Nóri titul z ruského Chanty-Mansijska opäť zopakujú a tretíkrát v rade sa na MS pozlátia.

Obstál aj Pavol Hurajt, s jedným dobíjaním na prvý terč si udržal 9 miesto, vo finiši ho však opustili sily a dobehol dvanásty, v najlepšom sezónnom výsledku pre Slovensko.

Slovenské kvarteto si v závere na úseku Pavla Hurajta odtrpelo pád, ktorý ho pripravil o cenné umiestenie.

Šéftréner Milan Gašperčík: "Paľo spadol v esíčku, kde sa trať točila, pošmykol sa na ľadovej platni a dve štafety ho predbehli. Predtým sa Čecha Moravca dobre chytil, ďalšie dve štafety za ním to vzdali, stačilo dôjsť za ním, bolo by to desiate miesto. Kým sa však postavil na lyže a rozbehol do kopca, predbehli ho Američan Nordgren i Bielorus Abramenko. Bola to taká trošku tragédia, pretože pri tom vývoji sme si 10. miesto zaslúžili a bolo naozaj reálne."

Dobré výkony členov slovenskej štafety nezodpovedajú 12. miestu. "Mali sme síce veľa dobíjaní, až dvanásť," dodal Milan Gašperčík, "ale to bolo jedno, prvý a posledný úsek zvládli Dušan Šimočko a Pavol Hurajt len s jedným dobíjaním, Maťo Kazár a Martin Otčenáš sa vytrápili pri mierení, ale neustále sme si udržiavali šancu na top desiatku. Ten pád Paľa ma veľmi mrzí, po dlhom čase sme mali na desiatku najlepších, sme dvanásti, je to síce najlepšie umiestenie v sezóne, no chceli sme byť v desiatke a mali sme na ňu."

ico

Výsledky - štafeta mužov na 4x7,5 km:

1. Nórsko (Ole Einar Björndalen, Rune Brattsveen, Tarjei Bö, Emil Hegle Svendsen) 1:17:26,8 h (1 trestný okruh + 7 dobíjaní), 2. Francúzsko (Jean Guillaume Beatrix, Simon Fourcade, Alexis Boeuf, Martin Fourcade) +29,7 s (0+10), 3. Nemecko (Simon Schempp, Andreas Birnbacher, Michael Greis, Arnd Peiffer) +53,0 (0+10), 4. Taliansko +1:28,9 min (0+10), 5. Rakúsko +1:38,9 (0+3), 6. Rusko +1:44,1 (1+12),... 12. SLOVENSKO (Dušan Šimočko, Matej Kazár, Martin Otčenáš, Pavol Hurajt) +3:09,5 (0+12)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Štafetový titul ide Nórom, Slováci na 12. mieste