Je prvý svojho druhu. V Katare postavili prenosný futbalový štadión

Štadión 974 v Katare, dejisko MS vo futbale 2022.
Štadión 974 v Katare, dejisko MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|17. nov 2022 o 18:00

Tvorí ho 974 lodných kontajnerov.

DAUHA, BRATISLAVA. Na malom katarskom území vyrástlo v posledných rokoch hneď niekoľko futbalových štadiónov.

Všetkých osem sa navyše nachádza v pomerne tesnej blízkosti. Majstrovstvá sveta vo futbale 2022 sa uskutočnia na vôbec najmenšej rozlohe v histórii.

Mnoho z nich bude možno po šampionáte pre Katar zbytočných, na domácu ligu chodí len hŕstka ľudí. Aj preto vznikol pri Perzskom zálive práve Štadión 974.

Štadión 974

  • Mesto: Dauha (zatiaľ)
  • Kapacita: 40-tisíc miest
  • Otvorenie: november 2021
  • Cena výstavby: neznáma
  • Čo sa tu hrá: 22. november: Mexiko - Poľsko (skupina C), 24. november: Portugalsko - Ghana (skupina H), 26. november: Francúzsko - Dánsko (skupina D), 28. november: Brazília - Švajčiarsko (skupina G), 30. november: Poľsko - Argentína (skupina C), 2. december: Srbsko - Švajčiarsko (skupina G), 5. december: osemfinálový zápas (1H vs. 2G)

Ide o dočasný a prvý plne prenosný futbalový štadión na svete. Stavba je unikátna a výnimočná nielen vo sfére športovej infraštruktúry.

Je vytvorený z 974 recyklovateľných lodných prepravných kontajnerov, symbolicky je toto číslo zároveň medzinárodnou predvoľbou Kataru.

V krajine sa však dlho nezdrží.

Kúsok MS do Afriky

Po mundiale ho rozoberú a odvezú. Použitý má byť na iné športové projekty, ideálne ako štadión pre ďalšie futbalové šampionáty.

Záujem oň prejavil Uruguaj, ktorý kandiduje na hostiteľskú krajinu MS vo futbale 2030 spolu s Argentínou, Paraguajom a Čile.

Podľa dostupných informácií by mali štadión nateraz previezť do Afriky, kde má nájsť využitie aj do budúcna. Či sa však na ňom bude hrať futbal, to je nateraz otázne.

Na katarskom nábreží po šampionáte vyrastie rekreačná oblasť s reštauráciami a obchodmi.

VIDEO: Štadión 974 na MS Katar 2022

Lodné kontajnery majú rôzne farby. V modrých sa bude predávať občerstvenie, v žltých budú umiestnené toalety, čierne zase slúžia pre modlitby.

Kontajnery doviezli z Číny, oceľové časti z Vietnamu a Turecka. Prvé komponenty boli zapracované koncom roka 2019, štadión otvorili o dva roky neskôr.

Návrh spravila v novembri 2017 španielska firma Fenwick Iribarren Architects, ktorá stojí aj za ďalšími dvomi futbalovými štadiónmi v Katare. V krajine postavili aj niekoľko tréningových plôch, multišportové ihrisko či dostihové a tenisové centrum.

Na štadióne nebude ticho ani mimo futbalového zápolenia. Okrem toho, že sa nachádza v rušnom prostredí blízko centra, neďaleko stoja aj dve medzinárodné letiská.

Obľúbenou destináciou v okolí je Box Park, ktorý vznikol oproti štadiónu z ďalších farebných lodných kontajnerov. Návštevníci v ňom nájdu viaceré obchodíky či kaviarne.

Zahrajú si na ňom Messi aj Ronaldo

Kapacitne ide o jeden z troch najmenších štadiónov v Katare, rovnako ako druhý stánok v Dauhe Al Thumama a tiež Al Janoub Stadium v meste Al Wakrah zmestí 40-tisíc fanúšikov.

Cena jeho výstavby nie je známa, v Katare však na výstavbu a modernizáciu ôsmich štadiónov minuli dokopy približne 6,5 miliardy amerických dolárov.

Štadión 974 v Katare, dejisko MS vo futbale 2022.
Štadión 974 v Katare, dejisko MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)

O Štadióne 974 sa však hovorí ako o najefektívnejšom z pohľadu finančných prostriedkov i s najmenším dopadom na životné prostredie.

Vďaka svojej pobrežnej polohe totiž nepotrebuje chladiaci systém a je vetraný prirodzeným spôsobom. V porovnaní s inými štadiónmi sa na ňom v priemere spotrebuje o 40 percent menej vody.

Pre jeho modulárny dizajn bolo potrebných menej bežných stavebných materiálov, čo ušetrilo náklady a zvýšilo hodnotenia udržateľnosti.

Výstavba mala tiež v priemere znížiť dopady na uhlíkovú stopu, ktorú v Katare spôsobili počas desaťročnej výstavby infraštruktúry.

Štadión otvorili už pred rokom a hostil aj zápasy Arabského pohára 2021, vrátane bláznivého zápasu o bronz medzi Katarom a Egyptom (5:4).

Domáci Katarčania sa na ňom tentoraz síce nepredstavia, ale zahrajú si na ňom Lionel Messi s argentínskym tímom a Cristiano Ronaldo s Portugalskom možno až dvakrát, ak vyhrajú skupinu H.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Je prvý svojho druhu. V Katare postavili prenosný futbalový štadión