Šprintuje Kuzminová. Príde medaila?

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|4. mar 2011 o 19:20

So štartovým číslom sedem vyrazí v sobotu Anastasia Kuzminová na 7,5 km rýchlostné preteky majstrovstiev sveta v biatlone.

So štartovým číslom sedem vyrazí v sobotu Anastasia Kuzminová na 7,5 km rýchlostné preteky majstrovstiev sveta v biatlone.

BRATISLAVA. Chanty–Mansijsk je takmer v srdci Sibíri. Dvetisíc kilometrov východne od Moskvy, ďaleko za Uralom. Malé mestečko je slávne stredisko bežeckého lyžovania a biatlonu. Rusi tu vychovali niekoľko olympijských medailistov. Medzi nimi i Anastasiu Kuzminovú.

Šprint jej sedí

„Tu som skoro ako doma. Vyrastala som tu a dlhé roky trénovala. Veľa ľudí ma tu pozná,“ hovorí Kuzminová. Dvadsaťšesťročná biatlonistka sa narodila v 700 km vzdialenom Ťumeni ako Šipulinová. Z Chanty–Mansijska pochádza jej mama Alla, taktiež bývalá biatlonistka a ruská reprezentantka.

Počas šampionátu je v hľadisku celá rodina Šipulinovcov. Aj keď Kuzminová už reprezentuje inú krajinu, myslí si, že ju miestni ľudia povzbudia. „Určite mi budú držať palce.“

Vo Svetovom pohári v tejto sezóne vyhrala jedny preteky a dva razy skončila druhá. Vždy v rýchlostných pretekoch. Priznáva, že viac jej sedia krátke disciplíny. „Je to aj tým, že v šprinte a stíhačke sú len dve streľby a bežecky sa dá dosiahnuť veľmi veľa. Za netrafený terč tu neinkasujeme trestnú minútu, ale beží sa okruh a tu sa dá chyba stále zmazať. Niekedy ma netrafený terč dokonca ešte riadne vyburcuje.“

Či získa medailulu práve dnes, netuší. „Určite sa na túto disciplínu veľmi teším a verím v dobrý výsledok. Či bude medaila, neviem. No na každý štart idem, ako by bol mojím prvým a zároveň posledným. Mám najvyššie ambície.“

Nevyrovnaná streľba

Kým v behu patrí medzi najlepšie, streľba jej nevychádza vždy. Začiatkom februára na pretekoch IBU Cupu v Osrblí na jednej položke netrafila tri.

„To je naozaj veľa. Taká streľba pretekára zabrzdí, oberie ho o chuť. Ja sa aj po takej nevydarenej streľbe snažím bojovať. Netreba vešať hlavu, preteky sa končia až v cieli. Ale je pravda, že dobrý výsledok sa podarí len vtedy, keď sú obe disciplíny na jednotku,“ komentovala Kuzminová.

Po novom roku vymenila streleckého trénera. Nový kouč Rus Alexander Chlusovič zatiaľ žiadne veľké zmeny v príprave nerobil. „Uprostred sezóny by to mohlo dopadnúť zle. Pracovali sme iba na lepšom postoji v stojke. Pretože s tou streleckou položkou mám väčšie problémy.“

Vo štvrtkových miešaných štafetách sa jej v streľbe vcelku darilo, v oboch položkách dobíjala po jednom náboji. Ukázala sa v dobrej bežeckej forme, svoj úsek zavŕšila hneď za Nórkou Torou Bergerovou. Priznala, že trochu ešte cítila stopy choroby z minulého týždňa.

Vzhľadom na to, že na 7,5 km získala na ZOH vo Vancouvri zlato, vybojovala pre Slovensko piatu miestenku v sobotňajších pretekoch. Do nich sa tak zapojí kompletné družstvo Sloveniek.

Podobne ako Kuzminová aj jej najvážnejšie konkurentky naznačili výbornú formu. Okrem Bergerovej skvele šla v štafetách aj Nemka Magdalena Neunerová, ktorú povzbudila aj čistá streľba.

Sobotňajší šprint žien sa začína o 14.00 h (SEČ), Kuzminová má vyraziť na trať v poradí siedma o 14:03:30.

Mužský šprint na 10 kilometrov štartuje už o 10.00 h. Z kvinteta Slovákov nenastúpi Martin Otčenáš.

Zlato z MS z Pjongčangu obhajuje Ole Einar Björndalen, ale väčšie šance na titul sa dávajú jeho krajanom Tarjeimu Böovi a Emilovi Heglemu Svendsenovi.

Na sobotňajšie rýchlostné preteky nadviažu nedeľňajšie stíhačky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Šprintuje Kuzminová. Príde medaila?