Tragédia v Prahe zasiahla slávnostný večer. Športovca roka vyhlásili v tichosti

Markéta Vondroušová.
Markéta Vondroušová. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. dec 2023 o 15:18

Víťazka sa vyhlásenia nezúčastnila.

BRATISLAVA. V tieni tragickej udalosti z centra Prahy, pri ktorej mladík zastrelil v priestoroch vysokej školy trinásť osôb a napokon obrátil zbraň aj na seba, vo štvrtok večer vyhlásili v českej metropole výsledky ankety o najlepšieho športovca krajiny.

Z úcty k obetiam sa nekonal prenos z akcie, organizátori upravili program podujatia a napokon na odovzdávanie ocenení neprišla ani jeho víťazka.

"Televízna zábava by nebola vhodná. Športovca roka z technických dôvodov nemožno presunúť a vzhľadom na okolnosti bol upravený aj scenár," informoval predseda Klubu športový redaktorov a televízny komentátor Michal Dusík podľa isport.cz. Českí fanúšikovia si záznam z oceňovania pozrú až v roku 2024.

Víťazkou ankety sa stala tenistka Markéta Vondroušová, ktorá si však cenu prevzala až v piatok.

"S ohľadom na tragickú udalosť, ktorá mnou otriasla, se na vyhlásení nezúčastním,“ uviedla ešte vo štvrtok popoludní. Dvadsaťštyriročnú pražskú rodáčku na prvú priečku vyniesol triumf v dvojhre žien na slávnom Wimbledone, ktorý ovládla vôbec ako prvá hráčka, ktorá nebola nasadená.

Na druhej pozícii skončili reprezentanti v plážovom volejbale Ondřej Perušič s Davidom Schweinerom. Perušič je študentom práve Filozofickej fakulty Karlovej univerzity, v priestoroch ktorej sa štvrtková tragédia udiala.

"Nepríde mi úplne vhodné, aby som úžasne oslavoval naše umiestnenie, nech by bolo akékoľvek, pretože súčasne mnoho mojich kolegov, spolužiakov, kamarátov a ďalších má za sebou tragickú udalosť, ktorá stála život dosť ľudí," poznamenal.

Správy o spomenutej streľbe zasiahli aj Jiřího Prskavca, reprezentant vo vodnom slalome skončil v ankete na 8. stupienku.

"Keď som sa to dozvedel, práve som šiel pre syna do škôlky a úplne ma oblial pot. Je to vec, o ktorej človek počuje zo zahraničia a vraví si: 'To sa u nás nestane.' A zrazu je to tu a stalo sa to... Takmer som musel zastaviť, tak sa mi spravilo zle. Verím, že je to ojedinelý prípad. Je to smutné...," uviedol úradujúci olympijský šampión v kajaku.

Len na doplnenie, tretiu priečku medzi jednotlivcami obsadil hokejista David Pastrňák a medzi kolektívmi triumfoval výber hokejistov do 20 rokov, ktorý pred rokom na MSJ v Kanade získal striebro.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Tragédia v Prahe zasiahla slávnostný večer. Športovca roka vyhlásili v tichosti