Nové priateľstvá, športové výkony. Na European Team Cupe rozdali medaily najlepším

Slovenskí futbalisti oslavujú víťazstvo na turnaji.
Slovenskí futbalisti oslavujú víťazstvo na turnaji. (Autor: European Team Cup/Hrušo)
Nikola Baďová|29. sep 2023 o 13:00

Súťažilo sa v troch športoch.

BRATISLAVA. Bol to festival športu pre mladých. V areáli jazera Kuchajda v Bratislave sa od utorka do štvrtka odohrali súboje v malom futbale, 3x3 basketbale i plážovom volejbale. Bonusom boli ukážky jógy, zumby, jumpingu či crossfitu, do ktorých sa mohol aktívne zapojiť ktokoľvek.

Na podujatí súťažilo približne 400 mladých športovcov z 13 európskych krajín. Akciu finančne podporila Európska únia. 

„Rozhodli sme sa usporiadať veľké podujatie pre mládež do dvadsaťpäť rokov, aby sme podporili šport a nové zážitky. Záujem bol veľký a počasie nám prialo,“ hodnotil hlavný organizátor Peter Králik, prezident Slovenského zväzu malého futbalu.

Domáci športovci dokázali vyhrať v malom futbale mužov aj v plážovom volejbale zásluhou tria Beneková, Fartelová a Tereňová. 

Zlatý hetrik prekazili Slovinky, ktoré triumfovali v trojkovom basketbale. Slovenské dievčatá obsadili šieste miesto. 

Nové priateľstvá

Slovenskí futbalisti mali za sebou úspešný turnaj. Inkasovali až v piatom dueli. Vo štvrťfinále im srbskí mladíci strelili dva góly, ale napokon sa tešili z víťazstva 3:2. 

Svoje ťaženie dotiahli až do víťazného konca, keď v semifinále zdolali Estóncov a turnaj zavŕšili finálovým triumfom nad Bulharskom 3:0. 

„Výborný výsledok. Dokázali sme, že v malom futbale máme svoju silu aj medzi mladými,“ pochvaľoval si Králik. 

Hoci sa bulharskí futbalisti poznajú veľmi dobre, na triumf to nestačilo. Študenti práva z najväčšej a najprestížnejšej univerzity z Bulharska – univerzita Sv. Klimenta Ochridského v Sofii, hrávajú spolu už tri roky. 

„Je pre nás česť, že tu môžeme hrať. V Bratislave som druhýkrát. Krajina a hlavné mesto sa mi veľmi páčia. Možno prídem i po tretí raz spolu s priateľkou,“ prezradil kapitán Rodoslav. 

„Turnaj bol naozaj náročný, súperi hrali veľmi dobre. Na ihrisku sme bojovali. Podujatie hodnotím výborne. Na jednom mieste sa stretlo veľa mladých ľudí, vzišli z toho nové priateľstvá. Som za to šťastný,“ uviedol slovenský hráč Emil Haladej. 

Výhra ako tím

Slovenské zástupkyne v trojkovom basketbale v zložení Riecká, Dohňanská, Gažiová a Pahulyová sa do bojov o medaily neprebojovali. Skončili na šiestom mieste, keď ich do semifinále po prehre 6:9 nepustili Španielky. 

„Hrali sme skvelý basketbal. Ukázali sme, že ako tím, jedna za druhú dýchame. Som na nás veľmi hrdá. Užili sme si veľa zábavy. Bola to príjemná kombinácia športu a rozptýlenia,“ uviedla členka víťazného tímu zo Slovinska Tatjana. 

Z víťazstva v plážovom volejbale sa tešili Slovenky (uprostred).
Z víťazstva v plážovom volejbale sa tešili Slovenky (uprostred). (Autor: European Team Cup/Hrušo)

V plážovom volejbale vyhrala hostiteľská krajina. Družstvo v zložení Beneková, Fartelová, Tereňová postupne vyradilo Rumunky, Talianky, Maďarky a vo finále s prehľadom pokorili aj Slovinky. 

„Vyhrali sme ako jeden tím. Každá z nás niečím prispela a skončilo to veľkým víťazstvo. Atmosféra na celom podujatí bola úžasná,“ zhodnotila Laura Beneková. 

Vzájomná podpora

Športoviská v areáli Kuchajda môže naďalej využívať verejnosť. 

„Navozili sme sem približne 40 ton piesku. Profesionálne podmienky tu zostanú ďalej pre verejnosť, ktorá ich môže ďalej používať. Každé športové podujatie by malo niečo po sebe zanechať a sme radi, že vďaka European Team Cupu sa nám to podatí,“ uviedli organizátori. 

Organizátor Peter Králik odovzdáva zlatú medailu slovinským basketbalistkám.
Organizátor Peter Králik odovzdáva zlatú medailu slovinským basketbalistkám. (Autor: European Team Cup/Hrušo)

„Myslím, že akcia bola úspešná. Som rád, že sme mali štyri krásne slnečné dni. Aj tímy boli nadšené. Zaznamenali sme samé pozitívne ohlasy. Aj v budúcnosti by sme chceli organizovať podobné podujatie, pretože sme si to veľmi užili. Videli sme veľa emócií, tímy sa vzájomne podporovali a dodávali akcii atmosféru,“ dodal Králik. 

Sportnet je mediálny partner European Team Cup 2023

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Nové priateľstvá, športové výkony. Na European Team Cupe rozdali medaily najlepším