Slovensko zdolalo v Pohári federácie Belgicko

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: tasr)
Sportnet|8. feb 2009 o 14:25

Rozhodujúci tretí bod získala Dominika Cibulková, ktorá v dvoch setoch zdolala Yaninu Wickmayerovú a zabezpečila Slovensku postup do boja o účasť medzi svetovou elitou.

BRATISLAVA. Slovenské tenistky sa prebojovali do aprílovej baráže o účasť v I. svetovej skupine Pohára federácie. V stretnutí 1. kola II. svetovej skupiny porazili v bratislavskom NTC Belgicko 4:1. O rozhodujúci tretí bod sa v úvodnej nedeľňajšej dvojhre zaslúžila Dominika Cibulková (18. v rebríčku WTA), ktorá v súboji tímových jednotiek deklasovala Yaninu Wickmayerovú (76.) za 77 minút v dvoch setoch 6:0 a 6:3.

Fotogalériu nájdete na sport.sme.sk

Meno súpera v baráži (25.-26. apríla) sa zverenky nového fedcupového kapitána Mateja Liptáka dozvedia už v utorok, keď je v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) na programe žreb. Slovenky sa s najväčšou pravdepodobnosťou stretnú s jedným z kvarteta neúspešných tímov z duelov I. kola I. svetovej skupiny. Medzi nimi bude s určitosťou figurovať Čína, ktorá prehráva na pôde obhajkýň trofeje z Ruska 0:4.

Cibulková proti Wickmayerovej naplno potvrdila úlohu papierovej favoritky. Zverenke trénera Vladimíra Pláteníka ideálne vyšiel úvod zápasu, keď v druhom geme čistou hrou prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 3:0. Cibulková bola na tvrdom povrchu Premier aktívnejšou hráčkou, neustále tlačila Wickmayerovú do defenzívy a pripravovala si dobré pozície na zakončenie výmeny. Belgičanka pôsobila bezradným dojmom, nepomáhali jej ani rady nehrajúcej kapitánky Sabine Appelmansovej a po 28 minútach inkasovala "kanára".

Na začiatku druhého dejstva sa Wickmayerová zmobilizovala a po brejku v treťom geme sa ujala vedenia 2:1. Cibulková však bleskovo zakontrovala čistou hrou a opäť sa dostala na koňa. Po brejku v ôsmom geme sa ujala vedenia 5:3 a zápas dotiahla do úspešného konca, hoci pri vlastnom servise na to potrebovala až sedem mečbalov. Cibulková si tak pripísala na konto ôsme fedcupové víťazstvo v singli. Slovensko upravilo vzájomnú bilanciu s Belgickom na 2:1. V roku 1998 na antukových dvorcoch bratislavského Slovanu Kerametal zvíťazili Slovenky 4:1. V roku 2003 vo štvrťfinále svetovej skupiny v Charleroi triumfovali Belgičanky vo svojom strede s Justine Heninovou a Kim Clijstersovou 5:0.

Čestný úspech vo dvojhre vybojovala Flipkensová

O prvý bod pre belgické farby sa zaslúžila Kirsten Flipkensová, ktorá zdolala fedcupovú debutantku Lenku Wienerovú v troch setoch 6:3, 4:6 a 6:0. O postupe Slovenka do aprílovej baráže o I. svetovú skupinu sa rozhodlo už v úvodnej nedeľňajšej dvojhre a tak kapitán Matej Lipták nominoval na záverečný singel namiesto Daniely Hantuchovej talentovanú Wienerovú.

Členka Národného tenisového centra v prvom sete držala s Flipkensovou krok do stavu 3:3. Ďalšie tri hry sa stali korisťou skúsenejšej Belgičanky, ktorá v sobotu v úvodnej dvojhre potrápila slovenskú jednotku Dominiku Cibulkovú. V druhom dejstve Wienerová zvýšila agresivitu, obmedzila počet nevynútených chýb a po brejku v šiestom geme si vybudovala náskok 5:2. Flipkensová následne znížila na 4:5, no Wienerová si napokon vynútila tretí set, keď v desiatom geme za stavu 30:40 pri podaní Belgičanky predviedla skvelé obhodenie. V rozhodujúcom dejstve však na dvorci jasne dominovala Flipkensová a Wienerovej uštedrila "kanára".

Slovenku po zápase mrzel nevydarený tretí set. "Hneď v prvom geme sa Flipkensovej podaril brejk a potom sa už hralo ťažko. Mrzí ma to, pretože v druhom sete som sa rozohrala k veľmi dobrému výkonu. Atmosféra v hľadisku bola fantastická. Som rada, že diváci zostali v hale aj napriek tomu, že o našom postupe do baráže už bolo rozhodnuté. Byť vo fedcupovom tíme je pre mňa veľká česť," povedala Wienerová pre STV.

Triumf slovenských farieb spečatili v záverečnej štvorhre Lenka Wienerová s Magdalénou Rybárikovou, ktoré zdolali pár Tamaryn Handlerová, Sofie Oyenová v dvoch setoch 6:4 a 6:4.

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Slovensko - Belgicko 4:1 po úvodnej nedeľňajšej dvojhre

Dominika Cibulková - Kirsten Flipkensová 7:6 (4), 6:1

Daniela Hantuchová - Yanina Wickmayerová 7:6 (2), 6:3

Cibulková - Wickmayerová 6:0, 6:3

Lenka Wienerová - Flipkensová 3:6, 6:4, 0:6

Wienerová, Magdaléna Rybáriková - Tamaryn Handlerová, Sofie Oyenová 6:4, 6:4

Povedali po zápase:

Matej Lipták (kapitán tímu SR): "Dominika bola uvoľnená a od začiatku to bolo na jej hre poznať. Pokračovala v správnom víťaznom rytme zo včerajšieho druhého setu proti Kirsten Flipkensovej. Potvrdila, že keď sa raz dostane do ´laufu´, je ťažké proti nej uhrať čo i len fiftín. Do aprílového barážového zápasu pôjdeme s cieľom zvíťaziť bez ohľadu na to, koho nám prisúdi žreb. Naším cieľom teraz je postup do svetovej skupiny, potom môžeme hovoriť o ďalších zámeroch."

Dominika Cibulková: "Teší ma toto moje jednoznačné víťazstvo, ale aj náš postup do súboja o účasť medzi elitou dosiahnutý v najkratšom možnom čase. Ďakujem fantastickým divákom, ktorí nás včera i dnes podporovali - tento triumf im chcem venovať. V nedeľu som predviedla oveľa kvalitnejší výkon ako v sobotu. Nastúpila som s taktikou najmä lepšie returnovať, čo sa mi aj darilo. Dnes v noci cestujem na turnaj do thajskej Pattaye a potom bude nasledovať Dubaj."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovensko zdolalo v Pohári federácie Belgicko