Ženská osemnástka odcestovala na MS. Tento tím je silnejší ako vlani, vraví tréner

Slovenské hokejistky do 18 rokov.
Slovenské hokejistky do 18 rokov. (Autor: SZĽH)
TASR|5. jan 2023 o 17:00

Slovenské hokejistky chcú obhájiť vlaňajší výsledok, keď sa vyhli boju o udržanie sa.

BRATISLAVA. Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov odcestovala vo štvrtok na MS elitnej kategórie do švédskeho Östersundu.

Dvadsaťdva zvereniek trénera Miroslava Mosnára sa v náročnej konkurencii pokúsi zopakovať výsledok z uplynulého svetového šampionátu, ktorý sa konal v júni 2022.

V USA obsadili šiestu priečku a vyhli sa baráži o udržanie medzi elitou. Cieľ majú rovnaký aj vo Švédsku.

S tímom cestuje aj tréner žien

Uplynulé MS sa konali v júni z dôvodu posunutia pre pandémiu koronavírusu z pôvodného januárového termínu.

Slovenky sa vrátili do elitnej kategórie namiesto Rusiek, ktoré IIHF suspendovala pre vojenskú intervenciu na Ukrajine.

Program Sloveniek na MS v hokeji U18 2023

Nedeľa 8. január:

Slovensko - Japonsko 14.00 h

Pondelok 9. január:

Slovensko - Švajčiarsko 18.00 h

Streda 11. január:

Slovensko - Česko 12.00 h

V americkom Madisone postúpili do štvrťfinále a vyhli sa baráži. Podarilo sa im to vďaka triumfu nad Nemkami 6:2, ktoré neskôr vypadli.

Vo štvrťfinále následne Slovenky nestačili na favorizovanú Kanadu a podľahli jej 0:7. V dueli o 5. miesto aj Češkám 2:7 a skončili šieste.

"Radi by sme obhájili toto umiestnenie. Dovolím si tvrdiť, že tento tím je silnejší a azda ešte viac hokejovejší ako ten vlani v USA. Posilnili sme aj trénerský štáb, s ktorým cestuje Arto Sieppi, tréner našej ženskej reprezentácie.

Symbióza medzi ním a Mirom Mosnárom je obrovská, čo sa týka pohľadu na hokej. Skúsenosti, ktoré prináša a informácie, ktoré vďaka nemu dostávame, sú na nezaplatenie.

Preto sa cítime byť silnejší. Pôjdeme skromne zápas po zápase a uvidíme, čo sa nám podarí," pre hockeyslovakia.sk uviedla generálna manažérka slovenských ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová.

Mosnár musel vyradiť tri hráčky

Slovenky absolvovali v uplynulých dňoch záverečnú fázu prípravy. Na trojdňovom kempe v Bratislave pilovali najmä v hru v početnej prevahe.

"Sme v záverečnej fáze prípravy, v ktorej sa venujeme v rámci tréningu viac presilovkám. Je to jeden z faktorov, ktorý bude rozhodovať zápasy na svetovom šampionáte," povedal tréner Mosnár.

V stredu 4. januára ho čakala aj redukcia kádra z 25 hráčok na 22. Na šampionát neodcestovali Marianna Sumegová, Vanessa Eibenová a Laura Mária Mihaliková.

VIDEO: Slovenky odcestovali na MS v hokeji žien U18 2023

Všetky tri však budú pripravené pricestovať do Švédska v prípade, že by sa do otváracieho direktoriátu turnaja, na ktorom sa finalizujú súpisky všetkých účastníkov, niektorá z nominovaných hráčok zranila.

Favoritkami skupiny sú Češky

MS v Östersunde otvoria Slovenky v nedeľu 8. januára o 14.00 súbojom proti Japonkám, ktoré na decembrovom prípravnom turnaji vo Fínsku zdolali 3:2. V pondelok od 18.00 vyzvú Švajčiarky.

Duely v skupine zakončia v stredu 11. januára od 12.00 h proti Češkám.

Družstvá, ktoré sa v tejto skupine umiestnia na 3. a 4. priečke, automaticky putujú do baráže o udržanie, ktorá sa hrá na dve víťazné stretnutia. Prvý a druhý tím v skupine si zahrá vo štvrťfinále.

"Ideme od prvého zápasu a pôjdeme postupne. Nemám rád tvrdenia o nejakých konkrétnych cieľoch. Chceli by sme, aby bol každý zápas víťazný, to je prirodzené.

Zároveň si uvedomujeme kvalitu súperiek a vieme, že Češky ju v našej skupine majú asi najvyššiu. Ako som však povedal, pôjdeme postupne. Najskôr sa budeme koncentrovať na prvý duel v skupine, ktorý je pre nás momentálne najdôležitejší," poukázal Mosnár na súboj s Japonkami.

Nominácia Slovenska na MS v hokeji žien do 18 rokov 2023

Hráčky: Lilien Beňáková (Barani-HŠMH Banská Bystrica/ŽHK Poprad), Zuzana Dobiašová (HC ŠKP Bratislava), Alexandra Mateičková (HC ŠKP Bratislava), Laura Jancsóová (HC ŠKP Bratislava/Vlci Žilina – mládež), Michaela Sophia Paulínyová (HOBA Bratislava/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Emma Donovalová (HK Brezno/ŽHK Poprad), Soňa Kubaniová (HK Humenské Levy/ŽHK Michalovce), Klára Macková (HK Humenské Levy/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Alica Juríková (HK Levice), Paula Mandelíková (HK Levice/MHK Martin), Lívia Debnárová (HC Lučenec/HC ŠKP Bratislava), Ema Tóthová (HK Lokomotíva N. Zámky/HC ŠKP Bratislava), Kristína Taricsová (HK Lokomotíva N. Zámky/HC Spišská Nová Ves), Lívia Nogová (MHK Martin), Lenka Karkošková (MMHK Nitra/Vlci Žilina – mládež), Tatiana Blichová (HC Prešov/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Sandra Halušková (MŠK Púchov/MHK Martin), Ema Lacková (ŽHK 2000 Šarišanka Prešov/HC Prešov), Ema Gálisová (HC Topoľčany/HC ŠKP Bratislava), Hana Krákorová (HK Trnava/HC ŠKP Bratislava), Nela Lopušanová (Vlci Žilina – mládež), Lily Sternová (Ontarioa Hockey Academy/Kan.)

Realizačný tím: Zuzana Moravčíková (manažérka), Arto Sieppi (mentor trénerov), Miroslav Mosnár (hlavný tréner), Roman Mega (asistent trénera), Dušan Vlk (tréner brankárok), Ľubomír Zelený (kondičný tréner), Rajmund Szikora (lekár), Ľubomír Baka (masér)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ženská osemnástka odcestovala na MS. Tento tím je silnejší ako vlani, vraví tréner