Črtal sa debakel, no bola to veľká dráma. Slováci rozhodli sekundu pred koncom

Mário Grman (uprostred) strelil víťazný gól proti Rakúsku.
Mário Grman (uprostred) strelil víťazný gól proti Rakúsku. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|6. máj 2023 o 18:25 (aktualizované 6. máj 2023 o 20:15)

Rozhodujúci gól strelil Mário Grman.

Prípravný zápas pred MS v hokeji 2023

Slovensko - Rakúsko 4:3 (3:0, 0:2, 1:1)

Góly: 2. Lantoši (Kudrna, Grman), 16. Jedlička (Kňažko, Okuliar), 17. Kelemen, 60. Grman (Regenda, Kňažko) - 32. Thaler, 39. Haudum (Zwerger, Reinbacher), 58. M. Huber (Haudum)

Rozhodovali: Stano, Hronský - Synek, Durmis, vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 6150 divákov.

Slovensko: Škorvánek (30. Riečický) - Rosandič, Kňažko, Grman, Ivan, Beňo, Koch, Mudrák, Gajdoš - Pánik, Hudáček, Regenda - Lantoši, Tamáši, Kudrna - Chromiak, Sukeľ, Kelemen - Okuliar, Čacho, Jedlička

Rakúsko: Kickert - Zündel, Wolf, Reinbacher, Brunner, Wimmer, Lindner, Maier, Strong - Thaler, Nissner, Raffl - M. Huber, Haudum, Zwerger - Feldner, Baltram, Schwinger - P. Huber, Acherman, Wukovits

TRENČÍN. Slovenskí hokejisti sa naladili na blížiace sa MS v Rige a Tampere víťazstvom, keď na domácom ľade v Trenčíne zdolali Rakúsko 4:3.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho si tak napravili chuť z predošlého stretnutia, keď v rakúskom Kapfenbergu po slabom výkone prehrali 3:6.

V poslednom prípravnom zápase výborne vyšla Slovákom prvá tretina, v ktorej postupne skórovali Róbert Lantoši, Samuel Kňažko a Miloš Kelemen.

Zdalo sa, že by mohli vyhrať vyšším rozdielom, no Rakúšania v druhej tretine dvakrát prekonali Dominika Riečického a zdramatizovali zápas. V tretej tretine aj vyrovnali, no sekundu pred koncom rozhodol Mário Grman.

Slovensko si tak v príprave na MS pripísalo na konto tri víťazstvá a päť prehier. Okrem Rakúšanov vyhralo len oba zápasy vo Švajčiarsku.

Priebeh zápasu: Slovensko - Rakúsko

I. tretina:

Slováci otvorili skóre už v druhej minúte, keď sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému a Lantoši zakončil presnou strelou nad vyrážačku Kickerta - 1:0.

VIDEO: Róbert Lantoši otvoril skóre zápasu proti Rakúsku

V polovici prvej tretiny sa uvoľnil pre súperovou bránkou Okuliar, prihral ešte Jedličkovi na druhej strane, ale ten nedokázal zakončiť.

Zverenci Ramsayho sa v 16. minúte dostali do dvojgólového náskoku, Kňažkovu strelu úspešne tečoval pred brankárom Kickertom Jedlička. Krátko na to využil Kelemen chybu rakúskej obrany a zvýšil na 3:0.

VIDEO: Druhý a tretí gól slovenského tímu proti Rakúsku

II. tretina:

V druhej časti dostali Slováci príležitosť v druhej početnej výhode, no nevyužili ju. Najväčšiu šancu mal Hudáček, no zakončil len do brankára Kickerta.

V polovici duelu Riečický vystriedal v bránke Škorvánka. Thaler ho už po dvoch minútach prekonal strelou z medzikružia. Rakúšania minútu pred koncom druhej tretiny znížili na 2:3, keď Haudum využil presilovú hru.

III. tretina:

Slováci začali tretie dejstvo aktívne. Už po 50 sekundách sa mohol spomedzi kruhov presadiť Tamáši, ale netrafil priestor bránky. Na opačnej strane pohrozil hosťujúci kapitán Raffl, ktorý efektným zakončením neprekonal Riečického.

V presilovej hre podržal svoj tím aj Kickert, keď zneškodnil zakončenie Chromiaka. V 55. minúte v oslabení vybojoval puk Čacho, posunul ho Okuliarovi, no brankár Kickert udržal svoj tím v zápase.

V 58. minúte prišli Slováci o vedenie, keď vyrovnal Huber, v záverečnej sekunde však vystrelil Grman a preklopil víťazstvo na slovenskú stranu.

VIDEO: Rozhodujúci gól Mária Grmana sekundu pred koncom

"Mali sme dobrý začiatok a prvú tretinu. Viedli sme 3:0, mali sme dobrý pohyb, veľa sme strieľali a vytvárali sme si šance. Pokračovalo to v druhej tretine, keď sme si znova vytvárali šance, ale nedokázali sme streliť gól.

Potom sme dostali nešťastný gól v oslabení a od toho momentu mi chýbala zodpovednosť z našej strany. Hráči boli niekedy akoby ľahkovážni, ale napokon bol z toho víťazný záver. Je dôležité zvíťaziť v poslednom zápase pred MS. Tam budeme potrebovať zodpovedný výkon počas celých 60 minút.

Niektorí chalani mali v hlavách, že je to len príprava a na MS to bude iné, ale musíme hrať celých 60 minút tak ako dnes v prvej tretine.

Hráči štvrtého útoku dnes boli jedni z najlepších a presne to od nich potrebujeme," zhodnotil zápas pre RTVS asistent trénera Ján Pardavý.

Ďalšie hlasy po zápase:

Mário Grman, strelec víťazného gólu SR: "Veľká škoda, Rakúšania vyťažili z ničoho maximum a dostali sa späť do zápasu. Mrzí nás ten gól na 3:3, ale sme radi, že sme to zvládli. Veľmi to nepadá, ale som rád, že to nešlo do predĺženia."

Libor Hudáček, útočník SR: "Užili sme si zápas a sme radi, že dôležitou výhrou sme potešili fanúšikov. Splnili sme, čo sme si povedali a tešíme sa. Pre psychiku je každé víťazstvo dôležité."

Viliam Čacho, útočník SR: "Myslím si, že sme celý zápas boli lepší tím, ale popadali nám tam smoliarske góly. Musíme hrať zodpovednejšie v obrane. Prispelo k tomu aj to, že každý bojuje o nomináciu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Črtal sa debakel, no bola to veľká dráma. Slováci rozhodli sekundu pred koncom