Slovenské kluby spoznali v hokejovej Lige majstrov svojich súperov

Úradujúci majster vstúpil do novej sezóny Tipsport ligy úspešne.
Úradujúci majster vstúpil do novej sezóny Tipsport ligy úspešne. (Autor: TASR)
TASR|12. sep 2016 o 12:33

Česko-slovenské meranie síl prinesie zápas medzi Nitrou a Vítkovicami.

HELSINKI. Hokejisti HK Nitra narazia v šestnásťfinále tretieho ročníka Ligy majstrov na Vítkovice Steel, druhý slovenský zástupca HC Košice zabojuje o postup proti švajčiarskemu HC Fribourg-Gotteron.

Žreb šestnásťfinále Ligy majstrov 2016/2017:

Färjestad Karlstad - Bílí Tygři Liberec

ZSC Lions Zürich - Grizzlys Wolfsburg

TPS Turku - IFK Helsinki

SC Bern - Red Bull Salzburg

HK NITRA - Vítkovice Steel

HC Lugano - HC Škoda Plzeň

HC Linköping - HC Davos

AIK Skelleftea - JYP Jyväskylä

Djurgarden Štokholm - KalPa Kuopio

SaiPa Lappeenranta - Tappara Tampere

EV Zug- Eisbären Berlín

HV71 Jönköping - Lukko Rauma

HC Fribourg-Gotteron - HC KOŠICE

Växjö Lakers - Red Bull Mníchov

Frölunda Göteborg - Junosť Minsk

Kärpät Oulu - Sparta Praha

Prvé zápasy vyraďovacej fázy sú na programe v utorok 4. októbra, odvety o týždeň neskôr.

Počet sa zníži

Žreb šestnásťfinále sa konal v Helsinkách, tesne pred ním šéf súťaže Martin Baumann oznámil, že v budúcej sezóne prejde Liga majstrov na zredukovaný formát s 32 mužstvami.

Po ukončení bojov v základnej fáze sa tímy rozdelili podľa umiestnenia do dvoch skupín - víťazi medzi nasadené a druhí v poradí medzi nenasadené.

Keďže Nitrania triumfovali v J-skupine pred Škodou Plzeň a Stavangerom, ako nasadený tím mohli z druhého koša dostať viacero zaujímavých súperov na čele s Košicami, keďže konfrontácie klubov z rovnakej krajiny sú vo vyraďovačke povolené.

Stretnúť sa nemohli len s družstvom, s ktorým odohrali duely v základnej skupine. Okrem Košíc tak boli v hre aj mimoriadne silní protivníci - HC Davos, IFK Helsinki či Tappara Tampere.

Aj v osemfinále jej hrozia Česi

Tréner fínskeho IFK Helsinki Antti Törmänen vyžreboval Nitru z osudia ako piatu v poradí, Baumann jej následne priradil Škodu Plzeň.

Keďže obaja na seba už narazili v základnej fáze, Plzeň sa presunula v "pavúku" o riadok nižšie a Nitre následne pridelili ďalšieho českého zástupcu Vítkovice Steel s tromi slovenskými hráčmi - obrancami Karolom Slobodom a Ivanom Barankom či útočníkom Michaelom Vandasom.

Keďže nenasadený tím začína v šestnásťfinále doma, 4. októbra sa oba tímy stretnú vo Vítkoviciach. O týždeň neskôr sa na odvetu presunú do Nitry. 

Program vyraďovacej fázy 3. ročníka Ligy majstrov:

Šestnásťfinále:

4. októbra - prvé zápasy

11. októbra - odvety

Osemfinále:

1. novembra - prvé zápasy

8. novembra - odvety

Štvrťfinále:

6. decembra - prvé zápasy

13. decembra - odvety

Semifinále:

10. januára - prvé zápasy

17. januára - odvety

Finále:

7. februára

V prípade postupu do osemfinále bude súperom slovenského šampióna lepší z dvojice Färjestad Karsltad - Bílí Tygři Liberec.

Košice začnú doma

Košičania postúpili do vyraďovacej fázy na poslednú chvíľu. Zápolenie v M-skupine sa pre nich nevyvíjalo ideálne, keď na úvod doma podľahli ako favorizovanému SC Bern 3:6, tak aj Linzu 2:3.

Na ľade rakúskeho súpera následne však otočili nepriaznivý vývoj na konečných 4:3 a vďaka získaným trom bodom napokon prešli ďalej.

V šestnásťfinále mohli dostať až sedem švédskych klubov, napokon narazili na jeden z piatich švajčiarskych.

Vo Fribourgu pôsobil ešte v uplynulom ročníku slovenský reprezentant Martin Réway, zmluvu s tímom však pre zámorské ponuky nepredĺžil.

Úvodný duel odohrajú 4. októbra Košičania doma. V prípade postupu ich čaká víťaz dvojzápasu Djugarden Štokholm - KalPa Kuopio.

Hlasy po žrebe:

/zdroj: TASR/

Miroslav Kováčik, riaditeľ HK Nitra: "Sme radi, bude to opäť také malé derby medzi Čechmi a Slovákmi a pre divákov veľmi atraktívne. Aj po logistickej stránke to je dobré, pretože v nahustenom programe domácej ligy by sme mali v prípade iného súpera komplikovanejšie cestovanie. Takto za nami budú môcť prísť aj naši fanúšikovia, ktorí už niekoľkokrát ukázali svoju výnimočnosť. V Lige majstrov sú najlepší. Aj kvôli nim sme so žrebom spokojní."

Marcel Šimurda, asistent trénera HC Košice: "Žreb sme pozerali v priamom prenose. V prvom koši boli naozaj veľmi kvalitné a silné tímy. Súpera nám určil žreb a musíme sa na neho čo najlepšie pripraviť. Verím, že dobrou hrou uhráme priaznivý výsledok. So švajčiarskym tímom sme nedávno hrali. Fribourg-Gotteron má v tíme kvalitných hráčov ako Červenka, Pihlström a ďalší. Švajčiarsky hokej išiel v nedávnych rokoch dopredu míľovými krokmi a aj tento tím má určite veľkú kvalitu."

Peter Bartoš, útočník HC Košice: "Máme sa na čo tešiť. So švajčiarskym mužstvom sme už hrali dva zápasy, takže približne vieme, čo nás čaká. So spoluhráčmi sme sa bavili, že z možných súperov by sme celkom radi išli znovu do Švajčiarska. V tejto fáze sú už samé kvalitné mužstvá, takže je jedno, koho by sme dostali."

Pavel Trnka, tréner Vítkovice Steel: "Čaká nás kvalitný súper a to stačí, nijako viac by som to nerozširoval. Máme svoje starosti pred sebou domácou súťaž, hoci príprava na Nitru určite nejaká bude."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Slovenské kluby spoznali v hokejovej Lige majstrov svojich súperov