Slovenky zaostali. Velez-Zuzulová bola desiata, Vlhová vypadla

Skúsenejšej z dvojice Sloveniek Veronike Velez-Zuzulovej vyšlo prvé kolo lepšie.
Skúsenejšej z dvojice Sloveniek Veronike Velez-Zuzulovej vyšlo prvé kolo lepšie. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|15. feb 2016 o 10:25

Slovenským lyžiarkam nevyšlo druhé kolo slalomu Svetového pohára v švajčiarskom stredisku Crans Montana.

CRANS MONTANA. Slovenské lyžiarky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová v slalome Svetového pohára vo švajčiarskom stredisku Crans Montana zaostali za svojimi výsledkami v predchádzajúcich pretekoch.

Velez-Zuzulová skončila na 10. mieste a Vlhová v druhom kole vypadla.

Slalom vyhrala Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá absolvovala vôbec prvé preteky po vyše dvojmesačnom zranení.

Bolo to celkovo už osemnáste víťazstvo americkej lyžiarky.

On the way to the top again: Mikaela Shiffrin wins AUDI FIS Ski World Cup Crans-Montana SL ahead of Noens +0.45 & Gagnon +0.50! Amazing comeback!

Posted by FIS Alpine World Cup Tour on Monday, February 15, 2016

Shiffrinová, úradujúca svetová i olympijská šampiónka a obhajkyňa malého glóbusu za slalom vyhrala presvedčivo, hoci nie tak suverénne ako v novembrových dvoch podujatiach v Aspene.

Pred Francúzkou Nastasiou Noensovou zvíťazila so 45-stotinovým náskokom, tretia bola Kanaďanka Marie-Michele Gagnonová (+0,50), Zuzulová stratila celkovo 1,32 s.

Bojovala som ale matka priroda bola dnes silnejsia !!!! Ide sa dalej !!!

Posted by Veronika Velez-Zuzulova on Monday, February 15, 2016

"Nevedela som, čo od týchto pretekov očakávať a bola som veľmi zvedavá, čo vo mne je. Musím, povedať, že som spokojná s tým, čo som predviedla, o to viac, že dnes boli podmienky veľmi ťažké. Najmä v druhom kole to bol riadny boj a ja som šťastná, že som to dokázala," vyznala sa do prenosových kamier Schiffrinová, ktorá teoreticky ešte zostala v hre o sezónny slalomový titul, hoci 5 z 8 súťaží vynechala.

switzerland_alpine_skiing_world_cup-48c4_r255.jpeg

Schiffrinová je budúcnosťou svetového lyžovania. Američanka má reálny potenciál stať sa globálnou športovou celebritou. Foto: SITA/AP

Iba 20-ročná superstar získala po troch sezónnych víťazstvách 300 bodov, ale všetko má v rukách Frida Hansdotterová.

Švédka skončila v pondelok šiesta a nazbierala už 545 bodov, druhá Velez-Zuzulová 446, piata Vlhová zostala na 320 bodoch.

Do hodnotenia bojov o malý glóbus za husté bránky sa rátajú ešte paralelné preteky v Štokholme (23. februára), klasická súťaž v Jasnej (5. marca) a redukované súťaž vo finále SP vo švajčiarskom St. Moritzi (19. marca).

Celkové poradie SP táto súťaž príliš neovplyvnila, Američanka Lindsey Vonnová vedie s 87-bodovým náskokom pred Švajčiarkou Larou Gutovou, štvrtá Hansodtterová stráca 359 bodov, Velez-Zuzulová je deviata.

Mladšia zo Sloveniek nedokončila

Petra Vlhová sa pustila aj v druhom kole do súboja s náročnou traťou bez rešpektu.

Na prvom medzičase ešte viedla, ale potom sa v tanci medzi bránkami dostala príliš do predklonu a výsledkom bol "špicar" a predčasný koniec nádejí.

Víťazka decembrových pretekov v Aare Vlhová v tejto sezóne druhýkrát nedokončila slalom v rámci Svetového pohára, predtým sa jej to nepodarilo v talianskej Santa Caterine.

"Škoda tohto výpadku, ale taký je šport. Raz to vyjde, inokedy nie. Druhé kolo bolo na trati trošku viac rozbitejšie ako to prvé, bola aj hmla, dievčatá nevideli dobre pod nohy. Je rozdiel, keď máš za takých podmienok v druhom kole číslo 24 alebo 7. Peťa urobila chybu a vypadla. Pri páde si niečo natiahla v krku, ale nemalo by to byť nič vážne," uviedol tréner Ivan Iľanovský pre agentúru SITA.

Po prvom kole

Pôvodne bol slalom naplánovaný do slovinského Mariboru, kde pred dvomi týždňami panovali jarné podmienky a trať bola príliš nebezpečná pre slalomárky.

Prvá sa na trať postavila Vlhová so štartovým číslom 4, pričom mladá Slovenka dosiahla čas 43.75 s so stratou 92 stotín sekundy na aktuálnu líderku, Američanku Shiffrinovú, ktorá sa do súťažného diania vracia po dvojmesačnej pauze.

Veronika Velez-Zuzulová, ktorá štartovala s číslom 7 išla lepšie v horných pasážach trate a po 1. kole dosiahla čas 43.16 s a na líderku Shiffrinovú stráca po prvej jazde 33 stotín a figuruje priebežne na treťom mieste.

Medzi Shiffrinovú a Velez-Zuzulovú sa zmestila priebežne druhá Švédka Frida Hansdotterová (+0,27 s).

Slalom v Crans Montane bol mimoriadne krátky, Shiffrinovej jazda trvala 42,83 s, čo predstavuje približne o 10 sekúnd menšiu porciu ako býva zvykom.

Odstupy medzi najlepšími sa však predsa vygenerovali do štandardných rozmerov, keďže na dynamicky postavenej trati veľa určoval profil kopca i povrchové podmienky, aj keď tie sa napokon po hrozbe zrušenia súťaže podarilo realizovať na solídnej úrovni.

S číslom 1 sa na trať vydala vedúca slalomárka zimy Hansdotterová a predviedla naoko bezchybnú jazdu. Avšak už Češka Šárka Strachová naznačila rezervy v atakovaní a tie sa snažila do maxima rozvinúť Vlhová.

Mladá Slovenka predviedla najagresívnejšiu jazdu a hoci tri väčšie zaváhania, prvé už hneď po štarte, dokázala korigovať ako rutinérka, prejavilo sa to na stratených desatinách.

Tretia slovenská reprezentantka s právom štartu Barbara Kantorová sa tentoraz na trati Svetového pohára pre zranenie nepredstavila.

"V tréningu pred pretekmi utrpela úraz nosa, preto nenastúpila. Liečenie si vyžiada určitý čas, do najbližšieho slalomu SP v Jasnej by mala byť v poriadku," informovala hovorkyňa SLA Lenka Kollerová.

Crans Montana - slalom žien:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:29,20 min.

2. Nastasia Noensová (Fr.) +0,45 s

3. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +0,50

4. Bernadette Schildová (Rak.) +0,61

5. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +0,66

6. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,73

7. Šárka Strachová (ČR) +0,98

rka byla dnes v Grans Montan sedm, vyhrla Mikaela Shiffrin, v celkovm hodnocen SP slalomek je rka tet.

Posted by Šárka Strachová on Monday, February 15, 2016

8. Resi Stieglerová (USA) +1,11

9. Wendy Holdenerová (Švajč.) +1,17

10. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +1,32 (43,16-47,36)

............................................

Petra VLHOVÁ nedokončila 2. kolo

Celkové poradie SP (po 26 zo 41 súťaží):

1. Lindsey Vonnová (USA) 1060 b.

2. Lara Gutová (Švajč.) 973

3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 820

4. Hansdotterová 701

5. Tina Weiratherová (Licht.) 619

6. Nina Lösethová (Nór.) 541

...................................

9. VELEZ-ZUZULOVÁ 446

18. VLHOVÁ 338

Poradie v slalome (8 z 10):

1. Hansdotterová 545

2. VELEZ-ZUZULOVÁ 446

3. Strachová 432

4. Holdenerová 331

5. VLHOVÁ 320

6. Shiffrinová 300

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slovenky zaostali. Velez-Zuzulová bola desiata, Vlhová vypadla