Slovenky prehrali na ME aj s Ruskami, stále však môžu postúpiť

Na kôš sa v zápase proti Rusku pokúša zakončiť Žofia Hruščáková.
Na kôš sa v zápase proti Rusku pokúša zakončiť Žofia Hruščáková. (Autor: TASR)
SITA|20. jún 2015 o 19:57

Slovenské basketbalistky nezvládli ani druhý súboj v nadstavbovej F-skupine. Po prehre so Srbskom nestačili v sobotu na Rusko. Prehrali o štrnásť bodov 61:75.

Majstrovstvá Európy v basketbale žien - F-skupina:

Rusko - Slovensko 75:61 (41:36)

Zostava a body Ruska: Beljakovová 17, Princeová 11, Kirillovová 10, Vieruová 8, Osipovová 4 (Vadejevová 22, Namoková 3, Tichonenková 0)

Zostava a body Slovenska: Hruščáková a Bálintová po 15, Kiššová 11, Jurčenková 6, Toliverová 4 (Vyňuchalová 6, Žirková a M. Páleniková po 2, Baburová 0, Krč-Turbová 0).

TH: 14/12-8/5, trojky: 7:2, osobné chyby: 17:19 , 5 faulov: Jurčenková (SR), rozhodcovia: J. Bissang (Fr.), J. Calik (Poľ.), O. Jokič (ČH).

GYÖR. Slovenské basketbalové reprezentantky prehrali v sobotu v druhom vystúpení nadstavbovej F-skupiny ME s favorizovaným Ruskom vysoko 61:75. A v tabuľke im so ziskom piatich bodov patrí priebežne piata pozícia.

Zverenkyne Maroša Kováčika po dni voľna nastúpia v pondelok 22. júna na svoj posledný duel skupiny proti Chorvátsku (15.30).

S Chorvátskom musia bezpodmienečne triumfovať. Ani dva body im však ešte nezaručia postup medzi najlepších osem tímov. Stane sa tak iba v prípade, že Srbsko zdolá Litvu (20.30).

1. Španielsko 4 4 0 340:271 8 b
2. Rusko 4 3 1 309:254 7 b
3. Litva 4 2 2 298:295 6 b
4. Srbsko 4 2 2 298:314 6 b
5. Slovensko 4 1 3 301:312 5 b
6. Chorvátsko 4 0 4 250:350 4 b

Z dvoch šesťčlenných skupín postúpia po štyri tímy, ktoré vytvoria štvrťfinálové dvojice. Istotu účasti v play off už má z F-Skupiny Španielsko, Rusko a Srbsko. O poslednom štvrťfinalistovi sa na diaľku rozhodne medzi Slovenskom a Litvou.

Pre Slovenky hovorí lepší vzájomný zápas, v základnej skupine Litvu zdolali 85:79.

"Zo základnej skupiny v Šoprone sme si postup vybojovali sami, teraz dúfame v pomoc iných. Samozrejme za predpokladu, že v pondelok najprv zdoláme Chorvátky," vyjadrila sa krídelníčka slovenského družstva Martina Kiššová.

"Rozhodne nie je dôvod na paniku. Myslím si, že stále máme dobré vyhliadky na postup. Na Chorvátky si určite môžeme trúfať, ale musíme zostať maximálne koncentrovaní. Potrebujeme vyhrať, potom sa možno trošku modliť a držať palce Srbkám, aby zdolali Litovčanky," povedal reprezentačný tréner Maroš Kováčik.

Nový majster Európy automatický získa miestenku na OH 2016 do Ria. Tímy z druhého až piateho miesta budú hrať interkontinentálnu olympijskú kvalifikáciu.

Hlasy po zápase:

Maroš Kováčik, tréner SR: "Rusky boli určite lepšie v podkošovom priestore. Ich 'ozruty' nás uskákali, mali devätnásť útočných doskokov - a to nás limitovalo. Druhá vec je, že kvalitne ubránili Žirkovú i Toliverovú. V spojitosti týchto dvoch faktorov zápas nebol taký, ako sme si predstavovali."

Romana Vyňuchalová, hráčka SR: "Čo sa týka nášho nasadenia, tak predovšetkým v druhej polovici to bolo veľmi zlé. Neviem, čo sa stalo, pretože sme si po prvom polčase hovorili, že treba dvihnúť hlavy a ísť do toho naplno. Žiaľ, dnes sa nám to nepodarilo."

Žofia Hruščáková, hráčka SR: "Začali sme dobre, no dostali sme veľa bodov z podkošových priestorov, či už po rýchlych protiútokoch alebo v obrane päť na päť. Mali síce výškovú prevahu, no prišli i trojky, ktoré boli ako klince do rakvy - a to nás psychicky zlomilo."

Martina Kiššová, krídelníčka Slovenska: "V prvom polčase sme hrali s Ruskami dobrý zápas, držali nádej na dobrý výsledok. Je smutné, že v závere prvej polovice a potom aj po zmene strán sme sa trochu opustili. Neviem, ako je to možné. Chýbali tam emócie. Zostáva nám už len vyhrať duel s Chorvátkami a dúfať, že nám niekto pomôže."

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenky prehrali na ME aj s Ruskami, stále však môžu postúpiť