Slováka čaká premiéra s talianskou majsterkou

Sportnet|13. dec 2011 o 20:26

Na krasokorčuliarskych majstrovstvách sa prvý raz ukáže slovenský talent z USA – Nicole Rajičová.

Na krasokorčuliarskych majstrovstvách sa prvý raz ukáže slovenský talent z USA – Nicole Rajičová.

BRATISLAVA. Slovenský tanečník Lukáš Csöley sa na krasokorčuliarskom šampionáte troch krajín (Česka, Poľska a Slovenska) cez víkend v Ostrave prvý raz predstaví v páre s Taliankou Federicou Testovou.

Dvadsaťročný Bratislavčan sa s Brniankou Nikolou Višňovou piatym miestom na juniorských majstrovstvách sveta 2011 v kórejskom Gangneungu postaral o najlepší slovenský výsledok v histórii podujatia. V Miláne trénujúca dvojica sa však v lete nečakane rozišla.

Rozchod a zoznámenie

Csöley si vzápätí našiel novú partnerku: 18-ročnú Federicu Testovú, ktorá predošlú zimu získala s o šesť rokov starším torontským rodákom Christopherom Miorom taliansky titul a na seniorských ME skončili na 19. mieste.

„Pristanú k sebe, Federica je drobnejšia ako Nikola, aj vďaka trénerovi Robertovi Pelizzolovi majú už hotové všetky programy, veľmi sa teším na ich premiéru,“ vraví šéfka slovenského krasokorčuľovania Mária Hrachovcová.

Pár Testová – Csöley bude jediným slovenským v kategórii tancov na ľade na šampionáte troch krajín. Športovú dvojicu nemá Slovensko žiadnu a mužov len dvoch: vďaka tomu, že k Jakubovi Štroblovi sa pričlenil ukrajinský rodák Taras Rajec, v minulosti dvojnásobný slovenský vicemajster, ktorý sa vrátil na ľad po dvoch rokoch ako 23-ročný, hoci zároveň už pôsobí aj ako začínajúci tréner.

Slovenský talent z USA

Zato žien bude až šesť a boj o titul môže byť veľmi zaujímavý. Po prestávke sa vracia dvojnásobná šampiónka Ivana Reitmayerová (19 r.), ale tá cez víkend prehrala v Košiciach so 16-ročnou Trnavčankou Erikou Vitekovou.

Ani obhajkyňa titulu Alexandra Kunová (19 r., na minulých ME na 24. mieste) si však nemôže byť istá: na Zlatej korčuli v Záhrebe skončila štrnásta, dve miesta za 16-ročnou Nicole Rajičovou v jej premiére za Slovensko. „Nicole je veľmi talentovaná dievčina slovenských rodičov žijúcich v USA a okrem amerického má aj slovenské občianstvo,“ vysvetľuje Jaroslav Burian, šéf jej klubu ŠKP Bratislava.

„Počas lanského letného pobytu v Bratislave som jej šťastnou zhodou okolností mal možnosť pomôcť pri zháňaní ľadu na tréning. Minulú sezónu skončila dvanásta na amerických juniorských majstrovstvách, no USA nikdy nereprezentovala, takže nič nebráni tomu, aby – ak sa nominuje – jazdila za Slovensko aj na európskych či svetových šampionátoch.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slováka čaká premiéra s talianskou majsterkou