Slováci začali Nemecký pohár víťazstvom 2:0 nad USA

Oba góly slovenského tímu strelil Michel Miklík (v strede).
Oba góly slovenského tímu strelil Michel Miklík (v strede). (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič, TASR|11. nov 2011 o 18:16

Prvú tretinu vyhral Vůjtkov tím na strely 14:10, čo je podľa posledných účastí Slovákov na Nemeckom pohári pozitívnou raritou.

MNÍCHOV. Mnohí fanúšikovia ich vyprevádzali s obavami až ľútosťou, aké náš mladý hokejový tím čakajú v Nemecku nakladačky.

Po piatkovom triumfe nad tímom USA schádzali z ľadu hráči okolo kapitána Dominika Graňáka úplne pokojne. Žiadne triumfálne hulákanie, ľahké úsmevy a žiadne veľké reči. Dnes ich čakajú Nemci, obhajca a favorit turnaja. Novému trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi vyšla premiéra v slovenskej reprezentácii presne, ako si ju sám želal.

„Vyhrať na nulu. Ale taktiku som nestaval tak, aby sme zaliezali pred vlastnú bránku a hádzali sa do striel. Naopak, obrancovia mali puky okamžite rozohrávať dopredu a útočníci ich na moje milé prekvapenie predčasne neodhadzovali, ťahali sa k súperovej bránke,“ povedal Vůjtek.

Strelec Miklík

Jeho americký kolega Don Waddell ocenil korčuliarsku úroveň zápasu, v ktorom mali Slováci lepšiu úvodnú tretinu, vyhrali ju 14:10 na strely.

Po šťastnom góle Miklíka, ktorý v 10. minúte prekvapil brankára Curryho núdzovou strelou popod betóny, naša striedačka našla sebadôveru i pokoj. Nik zbytočne nestresoval, tréner ani nezvýšil hlas, len racionálne rozdával stručné pokyny.

Američania boli v druhej tretine aktívnejší, no v kritických momentoch nás podržal brankár Hamerlík. Vabank súpera v poslednej tretine potrestal druhým knokautovým gólom Miklík. Pri tlaku Američanov v závere, keď pri presilovke o dvoch hráčov odvolali aj brankára, im chýbal väčší dôraz. Celý zápas pôsobili slovenskí hokejisti korčuliarsky ľahkonohejší.

Krátke striedania

„Povedal som si, že budem točiť štyri päťky po zhruba dvadsiatich sekundách, aby sme vládali so zdatným súperom až do konca. Dá sa povedať, že naši mladí Američanov dokonca prekorčuľovali, no hlavne sa predčasne nezbavovali puku,“ hodnotil tréner inšpirovaný aj príkladom posledných majstrov sveta Fínov v Bratislave. „Tí striedali maximálne po 25 sekundách a boli korčuliarsky jasne najlepší.“

V mníchovskej olympijskej hale sme posledné štyri ročníky skončili poslední zväčša po ťažkých trápeniach o gól či v samostatných nájazdoch. Včera sme rozbili komplex najprirodzenejším hokejovým spôsobom, neúnavným korčuľovaním.

Ďalším súperom Slovákov je dnes o 14.30 Nemecko. Zajtra nastúpia o 13.15 proti Švajčiarom. Oba zápasy vysiela Dvojka.

ico

Výsledok:

Slovensko - USA 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Góly: 10. Miklík, 49. Miklík (Sersen, Bližňák). Rozhodcovia: Bauer, Brill - Hoppe, Hurtik (všetci Nem.), vylúčení: 2:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 800 divákov.

Slovensko: Hamerlík - Graňák, Stehlík, Starosta, Baranka, Sersen, Mikuš, Kudroč, Mihálik - Hovorka, Kukumberg, Bartovič - Lušňák, Školiak, Hossa - Miklík, Bližňák, Haščák - Dej, Mikúš, Bakoš.

USA: Curry - Hutchinson, Meyer, Dehner, Wozniewski, Wagner, Klubertanz, Salcido - Ross, Šťastný, Collins - Schremp, Little, Tallackson - Somma, Lasch, Sertich - Elkins, Clarke, Werner.

Nemecko - Švajčiarsko 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)

Góly: 31. Rankel (Hospelt), 39. Gogulla (Reimer, Kohl), 41. N. Goc, 60. Gogulla - 6. Romy, 45. Sprunger (A. Bykov, Plüss)

Vylúčení: 7:7 na 2 min, navyše: N. Goc (Nem.) 10 min za narazenie na mantinel, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Massy (Švaj.), Aumüller - Hauber, Iwert (všetci Nem.), 4500 divákov

Tabuľka:

1. Nemecko 1 1 0 0 0 4:2 3

2. Slovensko 1 1 0 0 0 2:0 3

2. Švajčiarsko 1 0 0 0 1 2:4 0

4. USA 1 0 0 0 1 0:2 0

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Chlapcom by som sa chcel poďakovať za kolektívny výkon. Dobre sme korčuľovali, hrali aktívne a aj preto sme sa ujali vedenia. V druhej tretine sa súper zlepšil a mali sme s ním problémy, výborne však chytal brankár Hamerlík. V závere už hral súper vabank, musel otvoriť hru, čo sme využili na strelenie druhého gólu."

Dominik Graňák (obranca SR, kapitán): "Aj keď sme pricestovali na turnaj s mladým tímom, prekvapili sme súpera dobrým výkonom. Z triumfu sa tešíme, ale len chvíľku, pretože už v sobotu nás čaká náročný zápas proti domácemu Nemecku. V kabíne sme sa nerozprávali o Paľovi Demitrovi, ale všetci vieme, akú nášivku máme na drese. Víťazstvo chceme venovať aj Paľovi, hore do neba."

Michel Miklík (útočník SR, autor oboch gólov): "Dôležitejšie ako moje góly je to, že sme zvíťazili. Samozrejme ma moje prvé presné zásahy v národnom tíme tešia. Veľká vďaka celému tímu, podali sme zodpovedný výkon. Výborne chytal Peter Hamerlík. Na jednej strane nemáme skúsenosti s reprezentáciou, na druhej strane to doháňame bojovnosťou."

Peter Hamerlík (brankár SR): "Chytalo sa mi dobre, aj keď v hale bolo veľmi teplo. Moja nula je aj zásluha obrancov, ktorí hrali dobre, navyše sa vynikajúco vracali aj útočníci. Som chlapcom veľmi vďačný za výborný výkon."

TASR, SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Slováci začali Nemecký pohár víťazstvom 2:0 nad USA