Slováci môžu Lichtenštajnsku závidieť štadión

(Autor: TASR)
Pavol Spál|7. jún 2013 o 15:52

Vo Vaduze je futbalový štadión s kapacitou väčšou ako počet obyvateľov.

Hodnota celého kádra Lichtenštajnska sa pohybovala na úrovni troch miliónov eur. Najdrahší hráč Slovákov Marek Hamšík stojí zhruba desaťkrát viac.

Keď sa lichtenštajnský vládca knieža Hans-Adam II pozrie z okna svojho hradu cez údolie, vidí svetlá a strechu štadiónu Rheinpark. Práve tam v piatok národný tím futbalistov Slovenska odohrá kvalifikačný súboj proti Lichtenštajnsku - najväčšiemu outsiderovi skupiny.

Štadión býva prázdny

Rheinpark má vyššiu kapacitu (6127) ako mesto v ktorom sa nachádza. Zmestili by sa doň všetci obyvatelia Vaduzu, hlavného mesta Lichtenštajnska. Aj tak by ešte nebol plný. Pokojne by mohlo prísť ešte o tisícku viac ľudí. Štadión je útulný, kryté tribúny sú zo všetkých strán a je takmer nový. Väčšina našich ligových mužstiev by ho klubu FC Vaduz závidela.

Rheinpark však býva zvyčajne poloprázdny. Veď v minulej kvalifikácii prišlo na najlepším tím sveta Španielov iba dva aj pol tisíca ľudí.

Hráči amatéri

Podľa stránky Slovenského futbalového zväzu má Slovensko 428-tisíc registrovaných futbalistov, čo je zhruba 12-krát viac ako má Lichtenštajnsko obyvateľov.

Krajina však nevyberá iba z tridsaťpäťtisíc domorodcov, výpomoc prichádza i od susedov: Švajčiarska či Rakúska.

Trinásť hráčov z tridsaťčlenného kádra sú amatéri. Napríklad bankári Christen a Eberle nemohli nastúpiť za svoj tím v utorkovom prípravnom zápase v Poľsku (0:2), lebo nedostali voľno.

Hodnota celého kádra Lichtenštajnska sa pohybuje na úrovni troch miliónov eur. Najdrahší hráč Slovákov Marek Hamšík stojí zhruba desaťkrát viac.

O futbal je v maličkom kniežactve solídny záujem. Keď začuli domorodci slovenčinu, ihneď sa spýtali, či sme prišli na futbal. V novinách zápasu so Slovenskom venovali takmer dve z dvoch športových strán. Zaujímali sa najmä o Hamšíka a nováčika v tíme Slovákov Depetrisa.

Hasler: Ideme bodovať

V predvečer súboja jeden z najväčších talentov lichtenštajnského futbalu David Hasler diskutoval v televízii. A veľmi sebavedome. „V Poľsku sme v utorok prehrali iba 0:2 a Slováci sú slabší ako Poliaci. Navyše hráme doma. Ideme bodovať,“ vravel Hasler.

Naši futbalisti sa ubytovali sa v hoteli Sonnenhof, ktorý je jediným hotelom v Lichtenštajnsku s dostatočným počtom izieb, aby sa tam celá výprava zmestila.

Sonnenhof zvonku vyzerá skôr ako horská chata. Vyrástol v kopcoch nad mestom, všade vôkol je les a turistické trasy.

Slovákov čaká najbližšie Bosna a Hercegovina: najprv vonku (6. septembra) a doma (10. septembra). Potom cestujú do Grécka (11. októbra) a Lotyšska (15. októbra).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slováci môžu Lichtenštajnsku závidieť štadión