Slováci budú mať zázemie na EURO vo Vichy, potvrdil Kováčik

Ján Kováčik prezradil v rozhovore mnoho nových informácií.
Ján Kováčik prezradil v rozhovore mnoho nových informácií. (Autor: SITA/AP)
TASR|22. okt 2015 o 17:19

Slovenský zväz zinkasuje za postup na majstrovstvá Európy osem miliónov eur. Aj to prezradil vo videorozhovore prezident SFZ Ján Kováčik.

BRATISLAVA. Slovenská futbalová reprezentácia rozbalí hlavný stan na EURO 2016 vo Vichy v departemente Allier v regióne Auvergne. Za postup od UEFA zinkasuje Slovenský futbalový zväz (SFZ) osem miliónov eur.

Jednu tretinu z odmeny dostanú hráči a realizačný tím. A na stole je aj nová zmluva pre trénera Jána Kozáka. To všetko uviedol v bilančnom rozhovore prezident SFZ Ján Kováčik.

V obsiahlom videorozhovore na oficiálnom webe zväzu sa Kováčik venoval aj ďalším témam ako sú aktuálny stav programu modernizácie, rekonštrukcie a výstavby futbalových štadiónov či projekt Národného futbalového štadióna.

Hovoril aj o pozícii SFZ v prípade Michela Platiniho a jeho kandidatúry na prezidenta FIFA, príprave a schvaľovaniu návrhu nového zákona o športe či projekte spoločného česko-slovenského Superpohára.

Rozhovor s Jánom Kováčikom.

Na margo financií za postup a kľúča pri ich rozdeľovaní Kováčik uviedol: "Ešte to nemáme potvrdené definitívne, ale s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by mal Slovenský futbalový zväz dostať od UEFA za postup sumu osem miliónov eur," prezradil.

"Jedna tretina by mala byť prerozdelená medzi hráčov a realizačný tím, jedna tretina sú náklady SFZ spojené s kvalifikáciou a s pobytom vo Francúzsku a jedna tretina sú financie pre SFZ, ktoré by mali ísť do rozvoja futbalu."

Prémie za jednotlivé zápasy, či už kvalifikačné alebo priateľské, v tejto sume nefigurujú. "Prémie za jednotlivé zápasy boli samostatný režim, ktorý bol dohodnutý. A rozdelenie jednej tretiny za postup bude v kompetencii trénera a kapitána, resp. ako si to dohodnú. My do toho vstupovať nebudeme," vysvetlil.

iko_4502u_r1512_res.jpg

Ján Kováčik hovoril okrem iného aj o modernizácii štadiónov. FOTO - SITA.

Slováci už poznajú aj miesto, kde budú počas EURO sídliť. "Samozrejme, že môže ešte prísť k zmene po vyžrebovaní skupín 12. decembra, ale my už máme niekoľko mesiacov zarezervované tréningové stredisko a celé zázemie, ktoré je potrebné k reprezentácii. Je to vo francúzskom Vichy," potvrdil Kováčik.

Prezident SFZ sa ešte krátko vyjadril aj k oslavám postupu, ktoré si priamo v Luxemburgu v noci na 13. októbra vyžiadali asistenciu miestnej polície a hasičov. "Keď sa niečo udeje prvýkrát, a postup na ME nie je každodenná záležitosť, stanú sa aj takéto veci. Aj keď by sa asi nemali stávať," priznal.

"Ale k tejto téme som už povedal všetko, čo som povedať chcel a povedať mal. Rešpektujem aj prejavenie radosti týmto spôsobom, ako to prejavili naši reprezentanti. Hoci to určite bude téma na rozhovor s trénerom aj zástupcami hráčov na najbližšom zraze. Ale bude to v pokojnej atmosfére."

Úspešný tréner Kozák mal v zmluve v prípade úspešnej kvalifikácie opciu na jej predĺženie. "Pred posledným kvalifikačným dvojzápasom tréner Kozák odo mňa dostal ponuku na predĺženie spolupráce," prezradil.

"Dohodli sme sa však, že až po skončení kvalifikácie bude priestor na rokovania. Z našej strany je jednoznačný záujem o predĺženie spolupráce," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slováci budú mať zázemie na EURO vo Vichy, potvrdil Kováčik