Serena Williamsová vynechá pre pľúcnu embóliu sezónu

Serena Williamsová
Serena Williamsová (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|3. mar 2011 o 16:15

Trinásťnásobná grandslamová víťazka nehrala už osem mesiacov a vynechá minimálne ďalších šesť.

BRATISLAVA. Serena Williamsová nehrala tenis od posledného Wimbledonu. Najprv pauzovala pre poranenú nohu, keď kuriózne stúpila v reštaurácii v Mníchove na rozbitý pohár.

Jej zranenie najprv nevyzeralo vážne, ale Williamsová nakoniec musela absolvovať dve operácie.

Na kurty sa však nevráti ani teraz, príčinou je nebezpečná pľúcna embólia, ktorú jej diagnostikovali na klinike v Los Angeles. Trinásťnásobná grandslamová víťazka sa ihneď podrobila operácii, ktorá podľa posledných informácií dopadla dobre.

Pľúcna embólia je upchatie tepny alebo jej vetiev krvnou zrazeninou. To môže viesť k narušeniu krvného prúdu.

Bude chýbať najmenej šesť mesiacov

S pľúcnou embóliou túto sezónu hospitalizovali aj hokejistu Tomáša Fleichmanna. Českému útočníkovi Colorada musia v nasledujúcich mesiacoch riediť krv, a preto si už v prebiehajúcej sezóne NHL nezahrá.

„Viem, že budem v poriadku, ale dúfam, že čo najskôr,“ povedala mladšia zo sestier Williamsových.

Serena nebola v priamom ohrození života, ale jej rekonvalescencia bude vyžadovať dlhšie obdobie. S veľkou pravdepodobnosťou vynechá celú sezónu. Pri optimistických prognózach bude chýbať šesť mesiacov.

Je preto otázne, či to neohrozí aj jej kariéru. Američanka oslávi v septembri tridsiatku, čo je v ženskom tenise dosť vysoký vek.

Éra po sestrách Williamsových

S absenciou Williamsovej sa bude musieť vysporiadať aj kapitánka amerického fedcupového tímu Mary Jo Fernandezová. „Musíme sa začať pripravovať na život po ére sestier Williamsových. Obe už vek veľmi neoklamú,“ povedala bývalá skúsená tenistka pre espn.com.

„Každopádne jej prajem len to najlepšie. Je to neskutočná bojovníčka a verím, že sa na kurty ešte vráti, aj keď sama viem, koľko úsilia na to treba. Serena to už v minulosti dokázala a verím, že sa jej to podarí znova.“

Williamsová odohrala posledný súťažný zápas ešte v júli proti Vere Zvonariovovej, keď ju zdolala vo finále v slávnom All England Clube, čím oslávila už štvrtý triumf vo Wimbledone.

Minulý rok mala do spomínaného zranenia výbornú formu a viedla tenisový rebríček. Odvtedy ju na ňom vystriedala Caroline Wozniacka, ktorá zatiaľ nevyhrala žiaden grandslamový turnaj.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Serena Williamsová vynechá pre pľúcnu embóliu sezónu