Sivá eminencia Chelsea stála za vyhodením trénera, kritizovala aj Mourinha

Zoran Boškovič|21. mar 2017 o 12:41

Za kariérami svetových futbalistov sú mládežnícki tréneri a skauti, ktorí ich objavili.

BRATISLAVA. V Portugalsku ten príbeh pozná každý. Fanúšik klubu Nacional zavolal šéfovi mládežníckeho tímu Sportingu Lisabon Aureliovi Pereirovi, aby sa prišiel pozrieť na jedno zázračné dieťa. Ten poslal na Madeiru, kde klub sídli, skauta, aby o chlapcovi čosi zistil.

Keď mal štrnásť rokov, spoluhráči ho volali E.T, pretože bol ako z iného sveta.


Aurelio Pereira o Cristianovi Ronaldovi

Skaut prišiel na zápas, chlapec však nenastúpil. Namiesto toho sa za postrannou čiarou hral s loptou. Pereira si chlapca povolal na skúšku do Sportingu.

“Mal talent. Ten však nie je všetko. Ten chlapec od prvého momentu vedel, čo chce, a bol pripravený urobiť všetko preto, aby uspel," spomínal pre denník Marca Pereira.

Z chlapca sa stal jeden z najznámejších futbalistov na svete. Cristiano Ronaldo si zahral za Manchester United, teraz je hviezdou Realu Madrid a s Portugalskom získal titul majstra Európy.

“Keď mal štrnásť rokov, spoluhráči ho volali E.T, pretože bol ako z iného sveta,” pokračoval Pereira.

Dnes sú Ronaldovými podobizňami vyzdobené steny a nástenky v útrobách štadióna Sportingu Lisabon a jeho dva podpísané dresy visia na stene v kancelárii riaditeľa mládežníckej akadémie Aurelia Pereiru.

Najviac pozornosti sa sústreďuje na hráčov či trénerov. Za ich objavením stoja však často hodiny sledovania či cestovanie po celom svete. Skauti či mládežnícki tréneri, ktorí pre futbalový svet objavili najväčšie hviezdy.

Stále čaká, že nájde nového Rooneyho

Bob Pendleton v druhej polovici 90. rokov pracoval pre mládežnícku súťaž v Liverpoole, kde tiež úzko spolupracoval s tamojším Evertonom.

Najvýznamejším momentom v jeho kariére bola návšteva zápasu miestneho juniorského tímu Copplehouse Colts. Pôvodne prišiel za trénerom tímu Bigom Nevom, ktorý nezaplatil poplatok približne päť eur za rozhodcov.

Na ihrisku však zbadal chlapca, ktorý sa odlišoval od ostatných. Bol silný, rýchly a s ľahkosťou strieľal góly.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Sivá eminencia Chelsea stála za vyhodením trénera, kritizovala aj Mourinha