Rybníček nevie, čoho sa v Dukle boja

Richard Rybníček tvrdí, že podmienky nájomného nebude medializovať, najprv ich chce prerokovať so zástupcami Dukly.
Richard Rybníček tvrdí, že podmienky nájomného nebude medializovať, najprv ich chce prerokovať so zástupcami Dukly. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|16. júl 2011 o 10:37

Ekonomické suchoty samosprávy otriasajú aj takou hokejovou akadémiou, akou je Dukla Trenčín. Vyzerá to, že aj jej hviezdni útočníci budú musieť pred radnicou cúvnuť.

Ekonomické suchoty samosprávy otriasajú aj takou hokejovou akadémiou, akou je Dukla Trenčín. Vyzerá to tak, že aj jej hviezdni útočníci budú musieť v boji s radnicou cúvnuť.

TRENČÍN. Primátor Trenčína Richard Rybníček (nezávislý) označil utorňajší mediálny výstup zástupcov Dukly podporených hviezdami z NHL za vydieranie, ktorého sa nezľakne. Hokejisti pohrozili aj iniciovaním referenda na odvolanie primátora.

Rybníček včera pre SME potvrdil, že to s prevzatím štadióna po vypovedaní nájomnej zmluvy myslí vážne a robí ďalšie kroky.

„Poslal som Dukle návrh novej zmluvy o prenájme štadióna v správe mesta. Verím, že sa dohodneme. Mne na hokeji záleží, nejdem s ním podnikať. “

Primátor tvrdí, že pre zlú finančnú situáciu mesta musí znižovať náklady. „Okrem toho si zákon vyžaduje zdokladovanie peňazí, čo dostal klub od mesta. V tom trvajú evidentné nedostatky.“

Dotácie pre akciovku

Akciová spoločnosť Dukla Trenčín bola v minulosti zvyknutá na dotácie z mesta. Podľa Rybníčka to v roku 2008 bolo 530-­tisíc eur, v roku 2009 sa zdvihli na 580-­tisíc, v roku 2010 boli vo výške 550-­tisíc eur. Išlo o peniaze viazané výlučne na prevádzku štadióna.

Hokejisti tvrdia, že keby mesto skúsilo prevádzkovať taký komplikovaný a energeticky náročný objekt, možno by od toho radšej odskočilo.

Primátora zas rozčuľujú informácie rodičov, že napriek dotáciám mesta musia deťom ešte zo svojho vrecka prispievať na ľad.

„Jednoducho nedokážeme zistiť reálne náklady na prevádzku štadióna a už vôbec nie jeho výnosy. Nemôžeme ďalej nalievať peniaze do neznáma,“ dodal Rybníček.

„Neviem, čoho sa hokejisti boja. Mesto ich chce len odbremeniť od starostí s prevádzkou štadióna a potrebuje priame vzťahy s energetikmi či vodármi.“

Hokejisti majú teraz namiesto dotácie okolo 400-tisíc eur platiť nájomné za tréningové hodiny ľadu. A prídu aj o bufety.

Rybníček tvrdí, že podmienky nájomného nebude medializovať, najprv ich chce prerokovať so zástupcami Dukly. Vyhol sa tiež odpovedi, či by nájomné mohlo byť symbolické euro, i keď pripustil, že mládežníckym družstvám by mesto malo účtovať nulu.

Rybníček sa úctivo vyjadroval o menách ako Pavol Demitra či Marián Hossa. „Pochybnosti mám o riadení klubu, ktoré vysiela zmätené signály. Okrem toho, že nepoznám skutočný rozpočet klubu, prekvapuje ma, že by celá jeho existencia stála na pol milióne eur.“

Ľudia si pamätajú aj nie

Akcionár Dukly, jej bývalý hráč i tréner František Hossa je pokojný: „Žiadnu novú aktivitu sme nevyvinuli. Očakávam, že nájdeme cestu k dohode. Nemyslím, že by sa stav vyhrotil k nejakej zbytočnej dráme okolo zamkýnania štadióna či podobne.“

Podľa znalcov z Trenčína radikálne vyhlásenia z Dukly dva dni po ich ofenzíve vychladli. Aktuálna mienka v meste je naklonená viac na stranu primátora. Mnohí ľudia tvrdia, že šafárenie niektorých funkcionárov Dukly muselo raz zákonite naraziť.

Prirodzene, racionálna kritika sa v meste mieša s primitívnou závisťou kráľovsky zarábajúcich hráčov z NHL. To je kruté napríklad k počinom Mariána Gáboríka či Róberta Švehlu. Prvý postavil štadión za vlastné, druhý venoval na sklonku kariéry v NHL mládeži Dukly milióny dolárov.

Žiaľ, súčasná atmosféra poškodzuje tradície klubu, ktorý má stále obrovskú marketingovú hodnotu. Čestná väčšina trpí grobianskmi spôsobmi výnimiek v úzadí.

Ďalší posun sa očakáva po návrate prezidenta klubu Jozefa Mitochu z dovolenky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Rybníček nevie, čoho sa v Dukle boja