Rybáriková si zahrá v Birminghame o titul

Magdaléna Rybáriková
Magdaléna Rybáriková (Autor: tasr)
SITA|13. jún 2009 o 16:41

Magdaléna Rybáriková by sa v prípade nedeľňajšieho finálového úspechu proti Číňanke Na Li na turnaji na tráve v Birminghame stala šiestou slovenskou tenistkou s triumfom vo dvojhre na podujatí WTA Tour.

BRATISLAVA. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková po prvý raz vo svojej kariére postúpila do finále dvojhry na hlavnom profesionálnom okruhu.

V sobotňajšom semifinále singlovej súťaže na turnaji WTA Tour Aegon Classic v britskom Birminghame (International, dotácia 220 000 USD, tráva) zvíťazila trinástka tohto podujatia Rybáriková nad nenasadenou Indkou Saniou Mirzovou v ich druhom vzájomnom súboji za 95 minút 3:6, 6:0, 6:3.

Niekdajšej 27. hráčke svetového rebríčka Mirzovej, ktorej momentálne patrí po vlaňajších vleklých problémoch s pravým zápästím až 98. priečka v hodnotení WTA Tour, sa zverenkyňa Mojmíra Mihala revanšovala za prehru 4:6, 7:5, 1:6 z februárového semifinále v thajskej Pattayi. Rybáriková (58. v renkingu, najvyššie zatiaľ figurovala na 46. pozícii) sa predtým prebojovala medzi najlepšie štyri aj minulý rok v uzbeckom Taškente a v januári v tasmánskom Hobarte - bez výnimky na tvrdom povrchu.

Vo finále proti číňanke Na Li

V súboji o birminghamský titul si 20-ročná piešťanská rodáčka v nedeľu zmeria sily so štvorkou žrebu, Číňankou Na Li (20. v počítačovom poradí), ktorá v sobotu v odvete za nedávne osemfinále z antukového grandslamového parížskeho Roland Garros premohla niekdajšiu líderku systému, ruskú rekonvalescentku Mariu Šarapovovú (73.), dvakrát 6:4 a dosiahla tým satisfakciu za RG.

Dvadsaťsedemročná rodáčka z Wuhanu Na Li je držiteľkou dvoch singlových primátov a vlani na OH v Pekingu prenikla do semifinále. Tento duel bude - hoci v značnom predstihu - veľmi zaujímavý aj vzhľadom na februárový fedcupový zápas Slovensko - Čína. Rybáriková v birminghamskom osemfinále vo štvrtok nečakane vyradila jednotku miestneho "pavúka" - Číňanku Ťie Čeng (7:6 /10/, 6:4).

Slovenská trojka predtým dosiahla aspoň päť triumfov v rade vlani v lete, keď ich dokonca nazbierala tucet bez prerušenia a pripísala si trofeje s kategóriou ITF v ruskom Petrohrade-Vsevolžsku a gréckom Patrase. Teraz už má istotu 200 bodov do renkingu a šeku na 19 000 USD. V prípade úspechu vo finále by v Ratnovciach vyrastajúca a od mladosti v Bratislave žijúca Rybáriková inkasovala 280 bodov a 37 000 USD.

Magdaléna Rybáriková (13-SR) - Sania Mirzová (India) 3:6, 6:0, 6:3 za 95 minút (28, 24, 43)

Štatistiky:

(Rybáriková - Mirzová)

  • 1. podanie (úspešnosť v %): 66% - 55%
  • využitie 1. podania: 30 zo 47 = 64% - 25 zo 41 = 61%
  • využitie 2. podania: 11 z 24 = 46% - 12 z 33 = 36%
  • esá: 4 - 3
  • dvojchyby: 3 - 10
  • víťazné údery: 8 - 13
  • nevynútené chyby: 20 - 42
  • využitie brejkbalov: 6 z 12 = 50% - 3 zo 7 = 43%
  • body na príjme: 37 zo 74 = 50% - 30 zo 71 = 42%
  • lopty celkovo: 78 - 67

Cesta Rybárikovej do finále:

  • 1. kolo: Akgul Amanmuradovová (Uzb.) 6:4, 6:4 za 74 minút
  • 2. kolo: Chanelle Scheepersová (JAR) 6:7 (8), 6:1, 6:3 za 118 minút
  • 3. kolo (osemfinále): Ťie Čeng (1-Čína) 7:6 (10), 6:4 za 93 minút
  • štvrťfinále: Urszula Radwanská (Poľ.) 6:3, 6:3 za 75 minút
  • semifinále: Sania Mirzová (India) 3:6, 6:0, 6:3 za 95 minút

Rybáriková začala stiesnenejšie. O dva roky staršia Mirzová sa lepšie pohybovala, bola razantnejšia, diktovala tempo a nechávala svoju súperku pocítiť, že má s takýmito zápasmi predsa len viac skúseností. Slovenka síce vďaka dvojchybe Indky (tá ich napokon "spáchala" až 10) viedla na príjme v treťom geme 40:0 a potom jej páska vytvorila dostatok času na víťazné forhendové obhodenie popri čiare, nasledovala však séria štyroch hier v prospech ázijskej víťazky mixu z melbournských Australian Open 2009.

V tejto fáze stretnutia sa zdalo, že Mirzová jednoznačne preberá kontrolu nad vývojom: jej agresívne riešenia mali potrebnú dĺžku i nápaditosť. Krížnym bekhendovým returnom priamo do rohu dosiahla okamžitý rebrejk na 2:2, forhendom "insdide-out" upravila na 3:2, zásluhou Rybárikovej bekhendového slajzu vedľa do kvalitného returnu odskočila ďalším prerazením podania na 4:2 a potvrdila na nulu forhendom presne na čiaru. V deviatom geme sa Slovenka forhendovým volejom a dvojchybou súperky priblížila z 0:40, ale pri treťom setbale poslala bekhendový return do siete.

Na začiatku druhého dejstva Rybáriková bola dolu 15:40 pri vlastnom servise, nasledoval však Mirzovej zvláštny bekhend mimo po nečakanom odskoku loptičky a Slovenkin bod priamo z podania. Práve udržanie si servisu akoby bolo odpaľovacou rampou k náhlej totálnej zmene obrazu hry i skóre.

Indka kopila zbytočné omyly (napokon dovedna až 42 proti 20, "winnery" 13:8 pre ňu), mala technické a "tajmingové" problémy s aj zdanlivo prevádzkovými údermi z pokojného postavenia, a hoci ani Rybáriková si nepočínala nejako oslnivo, zrazu jej stačilo zostávať vo výmenách a rozumne i trpezlivo eliminovať ofenzívu z druhej strany. Indka jej dvojchybou do polovice siete dodala dva brejkbaly v rade na 2:0 a Slovenka využila ten druhý bekendovým útokom popri.

Po hladkom zvýšení na 3:0 jej síce súperka adresovala pri druhom brejkbale v rade učebnicové "prasiatko", napriek tomu si však opäť neudržala servis. Sama potom mohla skorigovať na 1:4, úplne jej však odletel bekhend pri brejkbale, klesla na 0:5 a vzápätí inkasovala "kanára".

V treťom dejstve rozbehnutá Slovenka natiahla svoju šnúru získaných gemov na osem, keď Indkin bekhend ako dovedna tretí zásah vo fiftíne neprešiel za pol - 2:0. Mirzová sa okamžite pozviechala na nulu - Rybárikovej forhend smeroval za. Súperka cez zhodu dokonca vyrovnala a dostala sa na kritických 30:30 v piatej hre. Ešte viac ju mohlo povzbudiť eliminovanie troch brejkbalov v šiestom geme.

Pri prvom z nich Slovenka od siete namierila vedľa natoľko "nabité" forhendové zakončenie, že by v prípade prehry išlo o rozhodujúce zlyhanie zrelé na veľké výčitky. Našťastie pre ňu, brejk sa jej vydaril v ôsmej hre, keď perfektne Indku rozbehala a prinútila ju k bekhendovej chybe - 5:3. Bodom z podania si potom Rybáriková vypracovala mečbal a zužitkovala ho štýlovo esom do vonkajšieho rohu.

Po zápase:

Magdaléna Rybáriková: "Začala som trošku zaspato, akoby som nebola dostatočne pripravená a spoliehala sa na to, že to nejako uhrám. Mirzovú som síce brejkla na 2:1, ale ona ma veľmi prekvapila svojou agresivitou. Pálila to tam, všetko jej padalo do dvorca a ja som sa zle pohybovala. V druhom sete som to však úplne obrátila. Dostala som ju pod tlak, snažila som sa vo výmenách nejako skoro nepokaziť, držala som ju vzadu a jej to robilo problémy. Navyše, konečne som aj dobre podávala. Myslím si, že som vtedy už bola oveľa lepšia. Pokračovala som v tom aj na úvod tretieho setu. Ona porobila chyby, znervóznela a ja som zotrvávala pri mojom štandarde, nepúšťala som ju do veľkých príležitostí. V predposlednom geme sa mi podarilo Mirzovú brejknúť a už som to dotiahla - som veľmi rada, že to vyšlo."

Rybáriková so šancou byť 6. Slovenkou úspešnou na okruhu WTA

Magdaléna Rybáriková by sa v prípade nedeľňajšieho finálového úspechu proti Číňanke Na Li na turnaji na tráve v Birminghame stala šiestou slovenskou tenistkou s triumfom vo dvojhre na podujatí WTA Tour.

Na čele interného slovenského poradia figuruje Henrieta Nagyová s 9 trofejami. Po tri víťazstvá majú na konte Daniela Hantuchová a Radka Zrubáková (ešte pred érou samostatnosti), dve Martina Suchá a jedno Karina Cíleková-Habšudová. S výnimkou Hantuchovej všetky ďalšie víťazky zo SR už ukončili svoju profesionálnu kariéru.

Zatiaľ posledný slovenský úspech je datovaný 28. októbrom 2007, keď Hantuchová zvíťazila v Linzi. Ako jediná zároveň uspela na najvyššej úrovni Tier I (momentálne Premier), a to hneď dvakrát v kalifornskom Indian Wells. Podujatie v Birminghame má kategóriu International. Od Hantuchovej spomenutého triumfu v Linzi bola dvakrát vo finále Dominika Cibulková, a to vlani v Amelia Island na Floride i v Montreale.

Prehľad turnajových triumfov slovenských tenistiek vo dvojhre na okruhu WTA:

  • Henrieta Nagyová (9): Pattaya (1997, 2003), Varšava (1996, 2000), Palermo (2000), Kuala Lumpur (2000), Prostějov (1999), Sopot (1998), Istanbul (1998)
  • Daniela Hantuchová (3): Indian Wells (2002, 2007), Linz (2007)
  • *Radka Zrubáková (3): Brusel (1989), Štrasburg (1991), Praha (1992)
  • Martina Suchá (2): Québec (2004), Hobart (2002)
  • Karina Cíleková-Habšudová (1): Pörtschach (1999)

(*Zrubáková dosiahla svoje víťazstvá ešte v ére bývalého Československa, resp. ČSFR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková si zahrá v Birminghame o titul