Ruská stena ani na druhý raz nepovolila

Martin Parlagi. Potvrdil pozíciu nášho najlepšieho pästiara.
Martin Parlagi. Potvrdil pozíciu nášho najlepšieho pästiara. (Autor: Róbert Sándor)
Sportnet|21. máj 2009 o 00:00

Sériu vystúpení na prestížnych medzinárodných turnajoch najvyššieho rangu zavŕšil slovenský reprezentant v boxe Martin Parlagi druhým stupienkom na Veľkej cene Ústí nad Labem.

Dvadsaťjedenročný borec prehral znovu v hmotnostnej kategórii do 54 kilogramov až vo finále. Prvenstvo mu ušlo už v zime na Bocskai Cupe v maďarskom Debrecíne. Neskôr bol na turnaji Zlatko Hrbič Cup v Záhrebe tretí (pre zdravotné problémy s rukou vynechal Memoriál Feliksa Stamma vo Varšave).

KOŠICE. Paradoxne ako v Maďarsku, i v Česku vranovský odchovanec boxujúci za Slovenské Nové Mesto podľahol v boji o zlato tomuto istému súperovi - Rusovi Abzalimovovi. Vtedy 4:6, teraz 1:2 na body.

Je oňho záujem

Východniar tak potvrdil pozíciu lídra slovenského ringu a je predpoklad, že jeho forma môže gradovať. Musí sa však naučiť taktickejšie zvládať vyrovnané duely s nepríjemnými rivalmi. Martin na VC štartoval už aj predtým, meral si sily s rôznymi súpermi (i s olympijským víťazom z Kuby), no tentoraz potvrdil, že výkonnostne dozrieva. Je oňho záujem i v zahraničí. Hosťoval v Prostějove, kde účinkoval i vo finálovom zápase českej extraligy, a ozvali sa mu už aj z Ústí. "Našťastie mám ruku v poriadku, natrhnutý deltový sval sa zahojil, a preto si trúfam na viac. V Debrecíne som boxoval len prednou rukou, bolo to o inom než naposledy." Aj uplynulý vzájomný súboj s Abzalimovom bol vyrovnaný. Rozhodcovia už nebodovali všetko, len čisté údery. Slovákov premožiteľ získal rozhodujúci náskok v úvode, potom ovládol ring Parlagi, ale už znížil prehru. "Škoda, nabudúce to azda už konečne vyjde," poznamenal úspešný pästiar, ktorý dostal klubovú prémiu 300 eur od prezidenta BC Agent 007 S. N. Mesto.

Vyrovnané duely

Aj predošlé duely preverili schopnosti talentovaného borca. V semifinále vybodoval Austrálčana Boyda 6:2. V úvode turnaja narazil na Arména Gilzhlarjana (8:3). "Spomínam si, že som sa s ním už stretol na kvalifikačnom turnaji, kde som bol zranený a podľahol som mu. Tak som si dal pozor, zmenil som spôsob boja." Najnapínavejší súboj absolvoval však vo štvrťfinále s Írom Evinom. Zápas sa skončil nerozhodne 2:2, na pomocné body 4:4. Preto podľa pravidiel piati rozhodcovia museli určiť víťaza. Všetkým sa viac pozdával náš zástupca. "Mal som namále, lebo som prehrával 0:1 aj 1:2, ale stačil som stratu dotiahnuť," poznamenal borec, ktorého čaká nabitý program aj v ďalšom období. Najprv to bude vystúpenie v šlágri proti Nitre (stretnú sa dva tímy, čo dosiaľ neprehrali) v rámci slovenskej extraligy, potom Veľká cena Slovenska a napokon majstrovstvá Európskej únie v Dánsku. "Toto podujatie som už absolvoval. Som dostatočne motivovaný, aby som sa dostal oveľa ďalej." Hoci to nevypovedal, M. Parlagi si trúfa na medailové priečky. Má fazónu, a ak mu pomôže aj žreb, azda by sa predstava o radosti mohla naplniť. Náš box by to už akútne potreboval.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ruská stena ani na druhý raz nepovolila