Shiffrinová je altruistka, ktorú každý študoval. Vlhová si užíva, aká je dobrá

Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová, dve najväčšie hviezdy súčasného zjazdového lyžovania.
Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová, dve najväčšie hviezdy súčasného zjazdového lyžovania. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|10. jan 2022 o 14:02

Kurfürstová rozpráva o zákulisí alpského lyžovania.

V sobotu bola na mítingu kapitánov v Kranjskej Gore. Je lyžiarskou trénerkou a väčšinou preteky Petry Vlhovej sleduje ako spolukomentátorka na Eurosporte. Jej postrehy sú zaujímavé a často prináša informácie zvnútra lyžiarskej bubliny.

„Zarazilo ma, koľko dievčat je pozitívnych na covid-19. V Kranjskej Gore na štarte chýbalo približne dvadsať mien,“ naznačila česká lyžiarska expertka EVA KURFÜRSTOVÁ.

Ako hodnotíte víkendové preteky Svetového pohára v Kranjskej Gore?

V obrovskom slalome prežíva najlepšie obdobie v kariére Švédka Sara Hectorová. Mala super prípravu a už v nej bola veľmi rýchla. Pôsobí zdatne fyzicky a silovo je extrémne dobre pripravená. Keď ste zdravá, máte vycibrenú techniku a sadne vám materiál, zrazu vám všetko vychádza. Aj keď urobíte chybu na trati, vyzerá to ako len drobné zaváhanie. Slalom dopadol podľa očakávania, vyhrala najlepšia slalomárka v súčasnosti, ktorou je Petra Vlhová. Inak sa mi preteky nepáčili. Trať nebola vôbec dobre pripravená.

Slovinských organizátorov kritizovali viaceré pretekárky, vrátane Petry Vlhovej. V čom bol najväčší problém?

Keby nenapadol pár dní pred pretekmi sneh, trať by bola lepšia a súdržnejšia. Sneženie narušilo a znehodnotilo povrch. Organizátori sa rozhodli, že nebudú do toho dávať veľa vody, čo sa ukázalo ako nesprávne rozhodnutie. Nový sneh trať znehodnotil, bola nesúrodá a prepadala sa. Najviac na to doplatila v obrovskom slalome Nemka Paulina Schlosserová, ktorá si zlomila nohu. Pistu mali pripraviť do väčšieho ľadu.

Čo sa dočítate v rozhovore

  • Prečo Petra Vlhová dominuje v slalome?
  • V čom je vidieť najväčšia zmena u Vlhovej?
  • Čo sa deje s Mikaelou Shiffrinovou? Ustupuje zo svojich pozícií?
  • Prečo americkú lyžiarku nemali rady jej súperky?
  • Aký bude ženský slalom Svetového pohára v Schladmingu?
  • Ktoré strediská môžu byť vo Svetovom pohári ohrozené?

Vlhová po víťazstve v slalome povedala, že podmienky zodpovedali skôr pretekom FIS (tretia úroveň, pozn. red.) ako Svetovému poháru?

Je to možné. Na fisových pretekoch nikto nerieši, aká je preparácia trate, tam sa dbá len na základnú bezpečnosť. Preteky v Kranjskej Gore neboli dostačujúce na Svetový pohár. Hoci riaditeľ ženskej časti Svetového pohára Peter Gerdol tvrdil na online mítingu kapitánov po obrovskom slalome čosi iné.

Môžete prezradiť čo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová je altruistka, ktorú každý študoval. Vlhová si užíva, aká je dobrá