Rozhodol Jukin úsmev, tvrdí Smirnov

Sportnet|21. jan 2010 o 14:46

Dvanásť zimných olympiád po sebe stáli na najvyššom stupni olympijského piedestálu sovietske alebo ruské športové dvojice. Natiahnuť zlatú sériu vo Vancouveri možno Rusom pomôže Japonka.

BRATISLAVA. Keď príde domov, príbuzní na ňu občas vyvalia oči, lebo medzi japonské slová vkladá ruské. Juko vtedy ospravedlňujúco dvihne plecia a medzi ne sklopí hlavu.

Juko Kavagutiovú, partnerku Aleksandra Smirnova, už Rusi vzali za svoju, no dlho prehĺtavali, že musia prosiť o výpomoc krajinu, čo v dvojiciach nikdy nič neznamenala. Hoci s Igorom a Tamarou Moskvinovcami trénuje už od roku 1999, občianstvo jej udelili až pred Vianocami 2008. Potom ešte museli láskavo požiadať japonský zväz o súhlas na výnimku z povinnosti mať občianstvo tri roky pred olympiádou...

Dobre však spravili: Kavagutiová so Smirnovom tri týždne pred otvorením ZOH vo Vancouveri vyhrali na krasokorčuliarskych majstrovstvách Európy kategóriu športových dvojíc, keď zdolali aj nemecký pár Aliona Savhcenková – Robin Szolkowy túžiaci po štvrtom titule v rade.

Jukine partnerské peripetie

Juko je rodáčka z prefektúry Aiči na ostrove Honšú, na ktorom leží aj Nagano, dejisko zimnej olympiády 1998. Šestnásťročnú dcéru japonského biznismana a učiteľky angličtiny na nej nadchla Jelena Brežnaja s Antonom Sicharulidzem. Zohnala si kontakt na ich trénerku Tamaru Moskvinovú a spýtala sa jej, či by nemohla trénovať aj ju. Momentálne pôsobíme v Spojených štátoch, prídi za nami, odpísala jej.

Smirnov je už jej štvrtý partner. Hoci s Aleksandrom Markuncovom sa pod japonskou vlajkou stali juniorskými vicemajstrami sveta 2001, rozišli sa, lebo vysvitlo, že Rus nemá šancu dostať v blízkej budúcnosti japonské občianstvo.

Potom si namiesto Rusa našla Američana a presvedčila ho, aby sa presťahoval do Peterburgu. Keď Joshuu Martina po mesiaci zrazilo auto a lekári mu zakázali korčuľovať, nahovorila jeho krajana Devina Patricka. Ten si však nevedel v Rusku zvyknúť a navyše im to spolu veľmi nešlo.

Na jar 2006 jej tréner Nikolaj Velikov ponúkol svojho, o tri roky mladšieho zverenca Aleksandra Smirnova. Súhlasila, no s podmienkou, že ich povedie Moskvinová. Od stredy sú z nich majstri Európy.

„Spasibo!“ kričala s úsmevom od ucha k uchu do kamery v Talline. Potom sa poďakovala aj spolurodákom: „Arigato!“.

Ešte sa chce naučiť hymnu

„O našom víťazstve rozhodol Jukin úsmev,“ žartoval jej partner. „Rozhodcovia mu nemohli odolať, lebo vedia, že na ľade bežne nedáva najavo emócie. Nemá slzy v očiach dokonca ani vtedy, keď škaredo padne.“
Už ôsmy rok žije v jednoizbovom byte v Peterburgu. Naučila sa tak dobre rusky, že na univerzite vyštudovala medzinárodné vzťahy. „Problém mi robilo len el, takú spoluhlásku v japončine nemáme,“ skonštatovala v jednom z rozhovorov.

V stredu večer zistila, že má rezervy: „Musím sa naučiť slová ruskej hymny. Bolo mi ľúto, že som ju musela len počúvať a nemohla som si ju aj zaspievať.“

Kým nemala ruský pas, Rusko aj celý svet písal jej priezvisko Kamagučiová. Keď ho dostala, v siedmom písmene priezviska namiesto „č“ stálo „t“. Podľa webovej stránky vppress.ru o tom rozhodli ruskí jazykovedci, odborníci na japonistiku.

Po prijatí ruského občianstva sa musela vzdať japonského. „Japonec nesmie mať dvojité občianstvo. Zákon je zákon. V Rusku sa niektoré veci riešia jednoduchšie. Keď treba, zákon zmenia,“ smeje sa.

Výsledky po originálnych tancoch:

1. Oksana Domninová, Maxim Šabalin (Rus.) 104,27 bodov, 2. Federica Faiellová, Massimo Scali (Tal.) 99,15, 3. Jana Chochlovová, Sergej Novickij (Rus.) 96,46, 4. Nathalie Pechalatová, Fabian Bourzat (Fr.) 96,44, 5. Sinead Kerrová, John Kerr (V.Brit.) 93,81, ... 20. Nikola Višňová, Lukáš Csolley (SR) 64,57

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Rozhodol Jukin úsmev, tvrdí Smirnov