Roland Garros: Gulbis vyzve v semifinále Djokoviča

Gulbis vyradil Čecha.
Gulbis vyradil Čecha. (Autor: SITA/AP)
TASR|3. jún 2014 o 18:56

Lotyš Ernests Gulbis vyradil vo štvrťfinále Čecha Tomáša Berdycha hladko v troch setoch 6:3, 6:2, 6:4.

PARÍŽ. Lotyšský tenista Ernests Gulbis sa stal prvým semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Vo štvrťfinále si ako nasadená osemnástka poradil s päťkou "pavúka" Čechom Tomášom Berdychom hladko v troch setoch 6:3, 6:2, 6:4.

Gulbis dosiahol životný úspech na podujatiach veľkej štvorky. V dueli o postup do prvého grandslamového finále nastúpi v piatok proti víťazovi súboja medzi druhým nasadeným Srbom Novakom Djokoviom a Kanaďanom Milošom Raoničom.

Raketový nástup

Gulbis mal proti Berdychovi raketový nástup, keď dvakrát prelomil podanie súpera a v prvom sete si vybudoval rozhodujúci náskok 4:0. Aj v druhom a treťom dejstve Lotyš svojho súpera hneď v úvode brejkol a vďaka kvalitnému podaniu už dotiahol zápas do úspešného konca.

Dvadsaťpäťročný rodák z Rigy, ktorý v osemfinále vyradil grandslamového rekordéra Švajčiara Rogera Federera, mal z postupu medzi elitnú osmičku veľkú radosť.

"Som veľmi šťastný, ďakujem všetkým fanúšikom za podporu. Dnes to bol asi najlepší zápas v mojej doterajšej kariére. Vyšlo mi všetko, na čo som siahol. Teraz mám dva dni voľna, takže budem trochu oslavovať," povedal Gulbis v prvom interview priamo na kurte.

"Ja sa v semifinále budem pokúšať počínať si natoľko razantne ako dnes. Zo súperovej strany očakávam fakt stabilný tenis. Žiadne chyby, nijaké lacné body. Od prvej do poslednej loptičky musím byť nemilosrdný," predznamenal Gulbis a dodal: "Osobne to beriem tak, že moja bilancia proti Novakovi je 0:0. Ešte nikdy som totiž nehral tak ako teraz. Neberiem teda do úvahy to, čo bolo predtým. Keď som ho raz zdolal, on prechádzal na nový model rakety a hral vtedy príšerne. Takže 0:0."

Djokovič postúpil už 22. krát

Djokovič v pozícii nasadenej dvojky zdolal Kanaďana Miloša Raoniča v troch setoch 7:5, 7:6 (5), 6:4.

O osude úvodného setu duelu medzi Djokovičom a Raoničom rozhodol dvanásty gem, v ktorom Srb prelomil podanie súpera. V druhom dejstve si obaja hráči držali svoj servis a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom mal navrch Djokovič. V treťom sete si Srb po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0 a hoci Raonič ešte znížil na 4:5, "Nole" už dotiahol zápas do úspešného konca. Do grandslamového semifinále postúpil už 22. krát.

Dvadsaťsedemročnému miestnemu finalistovi z predvlaňajška Djokovičovi chýba práve triumf pri Buloňskom lesíku na zavŕšenie kariérneho Grand Slamu. Belehradčan predvlani prehral v dueli o titul s Nadalom, minulý rok sa lúčil v semifinále, keď mu proti spomenutému Španielovi nestačilo vedenie 4:2 v piatom sete.

Djokovič môže byť prvý

Nadala zdolal v ostatných štyroch vzájomných dueloch vrátane finále v Ríme a teraz mu môže zobrať post lídra svetového rebríčka, na ktorom sám už bol. Španiel po prieniku Srba do semifinále už musí obhájiť titul, ak chce zotrvať na vrchole hodnotenia k 9. júnu.

Šesťnásobný grandslamový šampión Djokovič má s Gulbisom spoločnú minulosť v mníchovskej Akadémii Nikiho Piliča a štatistiku 4:1. Naposledy si zmerali sily už v marci 2011 v kalifornskom Indian Wells a Srb vynikol 6:0, 6:1. Na antuke v Paríži to v roku 2008 vo štvrťfinále bolo 7:5, 7:6 (3), 7:5. Gulbis uspel v januári 2009 v austrálskom Brisbane.

Ak sa Djokovič prebojuje do finále, zároveň pôjde o jeho jubilejný 200. grandslamový zápas, zatiaľ má bilanciu 167:31. Na RG už teraz odohral jubilejný 50. duel (41:9). Srb sa dostal do svojho 22. semifinále na Majors, dotiahol sa - možno len na jeden deň - k Nadalovi na historickú 6. priečku v Open Ere. Vedie Federer (34).

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Novak Djokovič (Srb.-2) - Milos Raonic (Kan.-8) 7:5, 7:6 (5), 6:4 za 142 minút

Ernests Gulbis (Lot.-18) - Tomáš Berdych (ČR-6) 6:3, 6:2, 6:4 za 119 minút

Stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov (zhodne približne po 15.30 h):

Rafael Nadal (Šp.-1) - David Ferrer (Šp.-5) / bilancia: 21:6

Gael Monfils (Fr.-23) - Andy Murray (V. Brit.-7) / bilancia: 2:3

Štvorhra mužov - štvrťfinále:

Andrej Golubev, Samuel Groth (Kaz./Aus.) - Lukasz Kubot, Robert Lindstedt (Poľ./Švéd.-9) 6:3, 6:3

Julien Benneteau, Édouard Roger-Vasselin (Fr.-11) - Máximo González, Juan Monaco (Arg.) 7:5, 4:6, 7:6 (5)

Program semifinále štvorhry mužov:

Marcel Granollers-Pujol, Marc López (Šp.-12) - Marin Draganja, Florin Mergea (Chor./Rum.)

Andrej Golubev, Samuel Groth (Kaz./Aus.) - Julien Benneteau, Édouard Roger-Vasselin (Fr.-11)

Miešaná štvorhra - štvrťfinále:

Anna-Lena Grönefeldová, Jean-Julien Rojer (Nem./Hol.) - Arantxa Parrová-Santonjová, Santiago González (Šp./Mex.) 6:2, 6:4

Jaroslava Švedovová, Bruno Soares (Kaz./Braz.-3) - Kristina Mladenovicová, Daniel Nestor (Fr./Kan.-5) 6:3, 1:6, 10:3 (zápasový tajbrejk)

Program semifinále miešanej štvorhry:

Anna-Lena Grönefeldová, Jean-Julien Rojer (Nem./Hol.) - Jaroslava Švedovová, Bruno Soares (Kaz./Braz.-3)

Tímea Babosová, Eric Butorac (Maď./USA) - Julia Görgesová, Nenad Zimonjič (Nem./Srb.-8)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros: Gulbis vyzve v semifinále Djokoviča