Zbavme sa morálneho gýča a neklamme si. Na olympiáde sa svet nezmení

Znak zmierenia? Vľavo sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim Jo-džong, vedľa nej juhokórejský prezident Mun Če-in.
Znak zmierenia? Vľavo sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim Jo-džong, vedľa nej juhokórejský prezident Mun Če-in. (Autor: TASR/AP)
Matúš Krčmárik|11. feb 2018 o 12:38

Južná pologuľa sveta si hry ani nevšimla, ani anglické krčmy nezapĺňajú zápasy hokejového turnaja.

Autor je šéf zahraničného spravodajstva SME

Je dobré mať nádej, veriť, že veci sa môžu posunúť k lepšiemu. Je dobré snažiť sa využiť každú možnú príležitosť, aby sa to podarilo.

Problémom je, keď sa začneme klamať a pri niečom malom a nepodstatnom si budeme nahovárať, že sme niečo naozaj uchopiteľné už urobili.

Politický gýč

Otvárací ceremoniál hier je kombináciou umenia a gýča. V tohtoročnom prípade aj toho politického. Kórejské republiky pod jednou vlajkou, prezident hostiteľskej krajiny si podáva ruku so sestrou lídra druhej krajiny.

A americký viceprezident je za olympijského Grincha, ktorý chce tuto idylku pokaziť.

Lebo pripomína, že kým severokórejskí športovci slúžia ako propagandistický nástroj svojho režimu, ten naďalej väzní v gulagoch státisíce vlastných ľudí a pracuje na vývoji jadrových zbraní a balistických striel.

Že na hranici má stále rozmiestnené delostrelectvo, ktoré je pripravené zbombardovať Soul. Stačí jeden telefonát.

Lebo o tom sa krajiny, samozrejme, nerozprávali. Na práva bežných Kórejčanov nie je priestor, keď treba dohodnúť, koľko hokejistiek zo Severu bude hrať v prvých troch útokoch ženského hokejového tímu.

Rozdiely majú skôr úsmevný charakter.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zbavme sa morálneho gýča a neklamme si. Na olympiáde sa svet nezmení