Realita svidníckych futbalistov viackrát prefackala

Brankár Svidníka Matkobiš musel neraz zachraňovať pri okienkach v defenzíve.
Brankár Svidníka Matkobiš musel neraz zachraňovať pri okienkach v defenzíve. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|21. dec 2012 o 00:00

Medzi sklamaných účastníkov po jesennej fáze IV. futbalovej ligy patria rozhodne Svidníčania.

SVIDNÍK. Kolektív FK Drustav poškuľoval po oveľa lepšej priečke, než je štrnásta, ktorú okupuje navyše s pasívnym skóre. Od ostrieľaného tímu sa očakávalo viac, ale ako keby práve v zlomových situáciách chýbala charizma lídra Horochoniča, ktorý sa musel podrobiť operácii a na dlhý čas sa stal maródom.

Pritom na základe pohodičky, ktorá panovala v jarných zápoleniach a berúc do úvahy tiež iba menšie zmeny v letnej príprave, sa predpokladalo, že zástupca spod Dukly si bude pokojne hovieť niekde v strede pelotónu.

Podľahli nervozite

Čo sa však prihodilo, že prognózy dostali na frak a realita dávala Svidníku jednu facku za druhou?

„Naše postavenie malo byť rozhodne iné, lebo to aktuálne nezodpovedá kvalite kádra. V úvodných deviatich kolách sme na tom boli celkom dobre, figurovali v hornej polovici tabuľky a na konte bolo i dosť bodov. Potom ale prišiel zlom,“ začal rozvíjať svoju analýzu tréner Pavel Piršč.

Narážal na to, že najprv jeho zverenci prehrali v prestížnom derby v Stropkove rozdielom triedy, ale rozhodujúci obrat prišiel po následnej smoliarskej domácej porážke so Spišským Podhradím. Vtedy hostitelia dostali rozhodujúci gól v nadstavenom čase a odvtedy ako keby uťal.

Až do konca zápolení mužstvo dokázalo len raz vyhrať, v ostatných dueloch zostalo na štíte rivalov.

„Mužstvo malo rozhodne na viac, ale doplácali sme na nepremieňanie možností. Hľadali sme nejakého súceho strelca, ale, žiaľ, nevyšlo to. Hoci sme si dokázali vypracovať šance, nie menej ako tri-štyri vyložené v každom zápase, boli sme v koncovke jaloví a potom aj nervózni. K tomu treba pridať zranenia, absencie kvôli kartám a už sa to viezlo.“

Keď inkasovali, zlomili sa

Iba toto mužstvo ako jediné neuhralo ani raz remízový výsledok. Aj to je dôkazom lability vo chvíľach, keď sa lámal chlieb a možno stačilo iba málo, aby bol vo vrecku aspoň bod. Namiesto toho prišlo neraz zlyhanie.

„Snažili sme sa hrať útočne, nemyslieť špekulatívne, ale neraz sme na otvorený futbal doplatili tak, že sme inkasovali.“

Kolektívu chýbala i vnútorná sila, nedokázal sa vzoprieť pri nepriaznivom vývoji a nevedel čeliť kríze. Pritom na súpiske boli mnohí skúsení jednotlivci.

„Aj pre mňa bolo nemilým prekvapením, že sme sa takpovediac bez boja vzdali vo chvíľach, keď sme prehrávali a dostali prvý gól. Potom sme neboli schopní otočiť výsledok. Ani starší futbalisti nenašli v sebe dosť vnútornej odolnosti, aby strhli ostatných.“

Zvlášť vonku boli hráči FK Drustav totálne impotentní. Nielenže ani raz nebodovali, ale nedokázali dosiahnuť ani jeden zásah. Naopak, na vlastnom ihrisku až tri razy nechali hosťom darček v podobe troch bodov, ktoré si odviezol Sabinov, Sp. Podhradie aj Michalovce B.

„Celkove sme odohrali viac vyrovnaných partií a niekedy sme sa zlomili až po prestávke, keď súper skóroval. A potom už bolo s nami zle-nedobre,“ dodal tréner Svidníka Pavel Piršč.

Prierez jeseňou

Najlepšie zápasy: Na vlastnom trávniku s Giraltovcami a St. Ľubovňou

Najhoršie zápasy: Doma so Sp. Podhradím

Ťahúni tímu: Pri absencii Horochoniča sa neobjavil líder, ktorý by si udržal dlhodobo vyrovnanú výkonnosť a bol by vodcom partie. Raz potiahol jeden, potom zase niekto iný

Úroveň súťaže: Oproti minulým ročníkom sa nezmenila. Vyskytujú sa ostrieľaní borci i šikovní mladíci, pričom sa prelína bojovnosť s technickou zručnosťou. Niektoré celky vedia umne zakomponovať nádeje a najväčší dojem urobila Bardejovská Nová Ves, Snina či Haniska

Ambície pred odvetou: V zime prichodí obmeniť káder a zvýšiť výkonnosť i bodovú „chamtivosť“ natoľko, aby sa podaril skok aspoň na ôsmu priečku.

zuk

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Realita svidníckych futbalistov viackrát prefackala