Rafael Nadal je už na úrovni Beckera a Edberga

Rafael Nadal sa stal prvýkrát v kariére víťazom grandslamového turnaja Australian Open v Melbourne.
Rafael Nadal sa stal prvýkrát v kariére víťazom grandslamového turnaja Australian Open v Melbourne. (Autor: TASR)
SITA|2. feb 2009 o 14:51

Švajčiarsky tenista Roger Federer zatiaľ nevyrovnal historický rekord Peta Samprasa v počte získaných titulov vo dvojhre na grandslamových turnajoch.

NEW YORK. Legendárny Američan ich má na konte 14, švajčiarsky majster zatiaľ len 13. Nič na tom nezmenil ani práve skončený úvodný grandslamový turnaj sezóny Australian Open v Melbourne.

Federer vo finále podľahol Španielovi Rafaelovi Nadalovi, ktorý si z turnajov "veľkej štvorky" pripísal titul s poradovým číslom 6. Ľavák z Mallorky sa tak dostal na jednu úroveň s takými tenisovými esami nedávnej minulosti, akými boli Nemec Boris Becker či Švéd Stefan Edberg, či z dávnejších čias Američan Donald Budge, Austrálčan Jack Crawford či Brit Hugh Doherty. Nadal má stále iba 22 rokov a už stihol vyhrať grandslamové turnaje na všetkých typoch povrchu, v zbierke mu zatiaľ chýba iba druhý "hardový" z US Open v New Yorku. Pri jeho neustálom zdokonaľovaní sa nie je nemožné, že raz bude stíhať aj Samprasa s Federerom.

14 Pete Sampras (USA)

13 Roger Federer (Švajč.)

12 Roy Emerson (Austr.)

11 Björn Borg (Švéd.), Rod Laver (Austr.)

10 Bill Tilden (USA)

8 Andre Agassi (USA), Henri Cochet (Fr.), Jimmy Connors (USA), Max Decugis (Fr.), Ivan Lendl (ČR), Fred Perry (V. Brit.), Ken Rosewall (Austr.)

7 René Lacoste (Fr.), Bill Larned (USA), John McEnroe (USA), John Newcombe (Austr.), Willie Renshaw (V. Brit.), Richard Sears (USA), Mats Wilander (Švéd.)

6 Rafael Nadal (Šp.), Boris Becker (Nem.), Donald Budge (USA), Jack Crawford (Austr.), Hugh Doherty (V. Brit.), Stefan Edberg (Švéd.), Tony Wilding (N. Zél.)

Nadal chce vyhrať Davisov pohár

Rafael Nadal sa po aktuálnom triumfe na Australian Open v Melbourne nechal počuť, že túži po celkovom prvenstve v Davisovom pohári. "Je to môj cieľ a sen zároveň. Vlani som sa nemohol pre zranenie tešiť s tímom z víťazstva, teraz to chcem napraviť," vyhlásil deň po svojom triumfe na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny 22-ročný R. Nadal, už šesťnásobný grandslamový šampión.

Rodák z Mallorky sa tešil z najprestížnejšieho tímového triumfu v tenise už v roku 2004, keď Španieli rovnako vybojovali tradičnú šalátovú misu. Nadal však zatiaľ nepotvrdil, že pomôže družstvu v marcovom súboji 1. kola svetovej skupiny proti Srbsku, ktorý sa bude hrať 6. - 8. 3. v Benidorme.

Populárny Rafa volá po napriek triumfu na Australian Open po redukcii turnajov na tvrdom povrchu.

"Ak prirátame aj halové podujatia, odohráva sa na tvrdom povrchu viac ako polovica sezóny, zatiaľ čo tráve patrí len mesiac a antuke zostatok. Podľa môjho skromného názoru by to chcelo aspoň drobnú zmenu. Hard totiž prináša väčšiu záťaž na organizmus. Osobne by som si po kariére napríklad rád zahral futbal s kamarátmi. Ak však budeme pokračovať v tomto trende, obávam sa, či to pôjde," upozornil 22-ročný líder svetového rebríčka ATP Nadal, ktorý vlani na sklonku sezóny pre problémy s kolenami absentoval na šanghajskom "výberovom" Tennis Masters Cupe i vo finále Davisovho pohára v Argentíne.

Tvrdý povrch ničí ľahšie kĺby

Ľavák z Malorky, štvornásobný šampión parížskeho antukového Roland Garros, nezvolil načasovanie verejného prejavenia túžby náhodou: "Môžem to teraz povedať, lebo už som grandslamový šampión aj na betóne. Keby som prejavil takýto názor skôr, ľudia by si možno povedali, že chcem zmenu z pozície antukára. Verte mi však - nehovorím to pre vlastné záujmy. Ide mi o to najlepšie pre všetkých hráčov a budúcnosť."

O závere svojho minuloročného ťaženia Nadal uviedol: "US Open boli pre mňa priťažké. Prišiel som ako víťaz olympijských hier v Pekingu, triumfoval som v Toronte, prebojoval som sa do semifinále v Cincinnati, mal som teda vrcholnú fazónu. Počas newyorského turnaja som však považoval za takmer nemožné získať primát. Bol som už príliš uťahaný. Mentálne a fyzicky som tam nebol. V semifinále proti Andymu Murrayovi som sa prakticky nemohol hýbať." US Open sú jedinou súčasťou "veľkej štvorky", ktorú Nadal ešte nemá vo svojej zbierke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rafael Nadal je už na úrovni Beckera a Edberga