Projekt Rodinného futbalu expanduje

TASR|14. mar 2011 o 13:13

Projekt Rodinného futbalu expanduje, bude Talent liga a podpora trénerov

.

BRATISLAVA. Západoslovenský futbal dostane už druhý rok ďalší energetický impulz. Aj v roku 2011 by mal dostať z grantového projektu tzv. Rodinného futbalu garanta Západoslovenskej energetiky, člena skupiny E.ON, ďalších 300.000 eur. Celkovo za tri roky prinesie projekt na podporu futbalovej infraštruktúry v regióne takmer 1 milión eur.

Po minuloročnom úspešnom uvedení do života sa grantový program Rodinný futbal rozrastie v tomto roku o ďalšie desiatky projektov. Vlani stál projekt na troch pilieroch podpory budovaní infraštruktúry, organizácie rodinných podujatí a podpore futbalovej mládeže. V roku 2011 pribudne aj štvrtá oblasť podpory zvyšovanie kvality a motivácie futbalových trénerov pre najmladšie vekové kategórie.

"Nemecký energetický koncern E.ON sa v minulom roku zaviazal, že minimálne počas 3 rokov podporí na Slovensku projekt, ktorý má vo verejnosti naštartovať nové vnímanie futbalového prostredia.

A práve preto je orientovaný na rodiny a vybudovanie takého futbalového zázemia, aby sa čas strávený s rodinou mohol stať aj vďaka futbalu plnohodnotným pre každého člena rodiny," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii Konrad Kreuzer, člen predstavenstva ZSE.

V rámci napĺňania základných cieľov programu a dlhodobého posolstva, ktoré má za úlohu podporiť zmenu pohľadu na futbalové prostredie, sa ZSE rozhodla začať práve tam, kde sa tvoria a vyrastajú budúce hodnoty slovenského futbalu. Od ročníka 2011/2012 sa preto ZSE stane oficiálnym partnerom ligy všetkých futbalových prípraviek v bratislavskom a západoslovenskom regióne (U9 U11) pod názvom ZSE talent liga (55 družstiev).

Najväčší úspech je v Trnave a v Senici

"Vlani sa o grant úspešne uchádzalo 54 žiadateľov, ktorí na základe predložených projektov získali podporu pre svoje projekty až do výšky 40.000 eur. Hodnotíme to pozitívne, lebo sme v jednotlivých subjektoch našli partnerov, ktorí do toho vložili celé srdce. Medzi najväčšie projekty sa pochopiteľne zaradili corgoňligové kluby FK Senica, ViOn Zlaté Moravce, Spartak Trnava či FC Nitra. Najmä v Trnave a v Senici mal projekt veľký úspech. Rozhodli sme sa projekt rozšíriť o ďalšie dva piliere. Prvým je tzv. projekt ZSE talent liga a druhým podpora a vzdelávanie mládežníckych trénerov. Pretože práve to sú ľudia, ktorí majú priamy dosah na výchovu nových mladých hráčov," povedal TASR Peter Kimijan, marketingový šéf projektu ZSE.

"Tento projekt funguje nezávisle na SFZ, no ja som veľmi potešený, keď ma jeho autori oslovili s možnosťou rozvoja tejto spolupráce, a nielen na Západnom Slovensku a v Bratislave. Hlavné je, že projekt sa rozširuje z rodinného futbalu na podporu mládeže a podporu vzdelania trénerov a učiteľov, ktorí vyučujú na školách futbal," dodal pre TASR prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Výška grantu na zabezpečenie realizácie schváleného projektu bude každému z úspešných žiadateľov určená a odsúhlasená odbornou komisiou na základe stanovených kritérií. Pre žiadateľov, ktorí sa v minulom roku zapojili do grantového kola, bude do posudzovaných kritérií vstupovať aj kvalita realizácie minuloročného projektu. Maximálna čiastka pre nového žiadateľa je stanovená na 8 000 eur. Výnimku tvoria extraligové futbalové kluby, kde je maximálna výška môže dosiahnuť 40 000 eur. Pre každý projekt sa vyžaduje spolufinancovanie min. 20 % (t. j. predložený projekt finančne podporí ešte aspoň jeden iný donor, resp. bude dofinancovaný z vlastných zdrojov).

Vytvorenie rodinných sekcií

O grant môžu žiadať typy organizácií v regióne užívateľov služieb spoločnosti Západoslovenská energetika, a.s. (kraje Bratislava, Trnava, Nitra a Trenčín) ako sú školy (základné, stredné a vysoké školy), samospráva (mestá a obce) a športové kluby telovýchovné jednoty, mestské, miestne športové organizácie, športové akadémie. Podať žiadosť o grant je potrebné najneskôr do 21. apríla 2011 prostredníctvom webového portálu www.zse.sk/kontakt/sponzorstvo alebo na adrese www.rodinnyfutbal.sk. Konzultácie k projektu si je možné dohodnúť u administrátora projektu - Respect Sport, kontakt: rodinnyfutbal@respect-slovakia.sk.

Odporučené oblasti využitia projektu sú napr. vytvorenie rodinných sekcií na tribúnach, úprava priestorov pre aktívne trávenie voľného času celej rodiny v okolí hracích plôch, zvýšenie atraktivity a funkčnosti futbalových stánkov ich modernizáciou a vybavením, prínos k zvýšeniu energetickej efektívnosti (klubový autobus na plyn), školské, voľnočasové a víkendové aktivity, predzápasové aktivity pri domácich zápasoch futbalového klubu, futbalové turnaje detí, rodín, viacgeneračné stretnutia pri futbale, letné kempy, výlety rodín za futbalom, cielené aktivity a priestory aj pre ženy, dievčatá, nefutbalových fanúšikov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov