Priepastný rozdiel

Bez konkurencie. Košickí kadeti ovládli voľnoštýliarsky šampionát v Nitre.
Bez konkurencie. Košickí kadeti ovládli voľnoštýliarsky šampionát v Nitre. (Autor: www.zapasenie-kosice.sk)
Sportnet|28. mar 2013 o 00:00

Na majstrovstvách Slovenska kadetov a ženských zložiek v zápasení voľným štýlom v Nitre sa v súvislosti s titulmi najčastejšie skloňoval názov ZK Košice 1904.

Z jedenástich hmotnostných kategórií, vypísaných pre kadetov, dominovali mladí Košičania v štyroch, a aj v celkovom hodnotení klubov výrazne prerástli konkurenciu.

KOŠICE. Košickí voľnoštýliari v tejto vekovej kategórii kraľujú na domácich žinenkách už niekoľko sezón, a žezlo držia v rukách stále pevnejšie. „Tituly na domácej scéne v súťažiach kadetov získavame bez problémov, a šampionát v Nitre bol pre nás opäť o niečo úspešnejší ako pred rokom, keď sme získali tri tituly. Teraz sme vybojovali štyri, ba v podstate až päť, lebo Dominik Husár, ktorý v Nitre v 85-ke zápasil za Starú Ľubovňu, je už od septembra u nás,“ bilancuje tréner ZK Košice 1904 Miroslav Jedlička.

Košičania nazbierali v Nitre v tabuľke klubov 62 bodov, kým druhá Dunajská Streda takmer o polovicu menej, 38. „A to je priepastný rozdiel. Konkurencia je dosť slabá, nášmu zápaseniu neprospieva ani kríza bratislavskej Dunajplavby, ktorá sa prejavuje aj v mládežníckych kategóriách,“ tvrdí Miroslav Jedlička, ktorý mohol svojich zverencov za vystúpenie na domácom šampionáte iba pochváliť. „Veľmi dobre zápasil Jakub Sýkora v 54-ke, dobrú výkonnosť potvrdil aj Gabi Tysz v kategórii do 100 kilogramov. Páčil sa mi aj Róbert Szatmari, ktorý vo finále 58-ky zdolal veľmi kvalitného súpera, a kvitujem aj víťazstvo Ľuboša Kundráta v 76-ke, keď porazil svojho oddielového kolegu Lukáča, čo sa nečakalo.“

S týmito menami sa určite budeme môcť stretnúť aj v nominácii na kadetské majstrovstvá Európy (v júni v čiernohorskom meste Bar) či svetový šampionát (v auguste v srbskom Zrenjanine). „Reprezentačný tréner vyberie na majstrovstvá Európy zrejme štyri váhy, a tri z nich by mali obsadiť Košičania. Rátam so Sýkorom, Szatmarim či Tyszom, a v 76-ke by sa malo rozhodovať dokonca medzi dvoma našimi zápasníkmi, Kundrátom a Lukáčom. Rozhodne chceme zabojovať, aby tam išli títo naši pretekári,“ vraví M. Jedlička.

Päť víťazstiev, dva tituly

V ZK Košice 1904 nezatvárajú dvere ani pred ženami, ktoré na domácom šampionáte v Nitre tiež vystrčili rožky. Medzi seniorkami sa v kategórii do 63 kg presadila Andrea Šambronská, a titul (v rovnakej hmotnostnej kategórii) získala aj juniorka Alexandra Bindová. „Na majstrovstvách Slovenska sme mali päť dievčat, a všetky vo svojich kategóriách zvíťazili. Máme päť prvých miest, ale oficiálne len dva tituly, lebo ďalšie naše pretekárky mali vo svojej hmotnostnej kategórii len jednu súperku...“ vysvetľuje tréner Jedlička. „V klube máme niekoľko šikovných dievčat, ale potrebujú viac súťažiť. Potrebujeme ich voziť na turnaje do Poľska, na Ukrajinu, ak chceme, aby boli konkurencie schopné aj na medzinárodnej scéne. Najbližšie pôjdu po Veľkej noci na turnaj olympijských nádejí do Bielej Cerkvi.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Priepastný rozdiel