Zvolen v úlohe favorita, Trenčín s famóznou formou. Kto postúpi z predkola do play-off?

Gólová radosť hráčov Trenčína v zápase 50. kola hokejovej Tipos extraligy HC Košice – HK Dukla Trenčín.
Gólová radosť hráčov Trenčína v zápase 50. kola hokejovej Tipos extraligy HC Košice – HK Dukla Trenčín. (Autor: TASR)
Šimon Čop|11. mar 2024 o 09:00

Predkolo sa hrá od pondelka.

BRATISLAVA. Záver základnej časti Tipos extraligy sa niesol v znamení veľkého napätia. Stačí pohľad na tabuľku a je jasné, prečo. 

Medzi piatym a deviatym miestom je rozdiel dvoch bodov. O štvrťfinalistoch sa rozhodlo až v poslednom kole. 

Do najlepšej šestky znamenajúcej postup sa napokon prebojovali Slovan a Banská Bystrica. Znamenalo to, že si Zvolen, Nitra a Dukla Trenčín zahrajú v predkole play-off, kde ich doplní Liptovský Mikuláš. 

Tesný záver sľubuje skvelý hokejový zážitok už pred začiatkom štvrťfinále. Kto postúpi z dvoch predkôl hraných na tri víťazné duely?

Nitrania prišli o štvrťfinále v závere

V tých sa stretnú Zvolenčania s Liptákmi a Nitra s Duklou. Zvolen vyhral súboj o najprijateľnejšieho súpera, zvládol totiž posledný, enormne dôležitý duel proti Novým Zámkom. 

Nitrania boli ešte pred posledným 50. kolom na postupovom piatom mieste. Stačil im aspoň bod za prehru po predĺžení, no porážka 3:5 v Banskej Bystrici im určila do predkola nepríjemný Trenčín. 

Hokejisti HKM Zvolen.
Hokejisti HKM Zvolen. (Autor: TASR)

Táto štvorica hrá o vstupenky do bojov proti Popradu resp. Michalovciam. Kamzíci sa ako víťazi základnej časti stretnú s horším z postupujúcich z baráže, môžu teda dostať Nitru, Trenčín i Mikuláš.

Zvolenčania sa v prípade postupu s istotou stretnú s druhým tímom základnej časti Michalovcami.

Zvyšné dve štvrťfinálové dvojičky už sú isté. V súboji tretieho so šiestym na seba narazia Spišská Nová Ves a Banská Bystrica, v bitke štvrtého s piatym prebehne derby Košice - Slovan.

Zvolen - Liptovský Mikuláš 

Nemusíme príliš dlho premýšľať, kto bude favoritom v predkole medzi tímami zo stredného Slovenska. Rozdiel v tabuľke hovorí za seba. 

Zvolenu ušiel postup do štvrťfinále naozaj ochlp, so šiestou Banskou Bystricou mal rovnaký počet bodov. Liptáci boli od začiatku skôr podpriemerom súťaže, no napokon si na jedenáste Nové Zámky udržali šesťbodový náskok.

Tieto tímy sa v základnej časti stretli šesťkrát. Po prvý raz taká situácia nastala už v prvom kole, keď Liptáci zvíťazili 4:3 po predĺžení. V ich súbojoch zakaždým zvíťazilo domáce mužstvo. Bilancia je teda vyrovnaná 3:3, skóre hrá v prospech Zvolenčanov (22:18). 

HKM favorizujú aj iné tímové štatistiky. So 165 strelenými gólmi boli tretím najlepším mužstvom v ofenzíve, hoci v obrane patrili k podpriemeru so 160 inkasovanými gólmi. Na play-off sa naladili siedmimi bodmi z posledných piatich duelov. 

Mikuláš skončil 10. v tabuľke bodov i v porovnaní útokov a obrán so skóre 136:161. Do predkola vstupuje po troch prehrách za sebou. 

Hoci na papieri vyzerá séria jasne, realita môže byť o dosť vyrovnanejšia.

Tabuľka: Štatistické porovnanie Zvolena a Liptovského Mikuláša po základnej časti

Zvolen

L. Mikuláš

7.

Poradie v tabuľke

10.

76

Body

64

23

Výhry

21

165

Góly

136

160

Inkasované góly

161

7

Forma (body z
posl. 5 zápasov)

6

3

Výhry zo vz. zápasov

3

Nitra - Trenčín 

V Nitre pôjde o bitku tabuľkových susedov. Corgoni sú rozčarovaní, že sa im nepodarilo udržať sa na postupových priečkach. 

Trenčania si zas pozíciu upevňovali v posledných zápasoch. Základnú časť ukončili v najlepšej forme zo všetkých extraligistov. Vyhrali päťkrát po sebe, preto pôjdu do predkola v lepšej psychickej pohode.

Vo vzájomných zápasoch bola lepšia Nitra. Vyhrala v piatich zo šiestich.

Bola ofenzívne najdominantnejším tímom základnej fázy sezóny, keď strelila 172 gólov. Trenčín ich dal o 28 menej, no mal jemne lepšiu obranu so 156 inkasovanými gólmi. Nitra ich dostala 158. 

Hlavnou otázkou pred touto sériou bude, či viac zaváži dlhodobé pozorovanie alebo momentálna forma. Ak to druhé - čo by sa dalo očakávať - séria by vyznela jasne v prospech Dukly.

Tabuľka: Štatistické porovnanie Nitry a Trenčína po základnej časti

Nitra

Trenčín

8.

Poradie v tabuľke

9.

76

Body

75

25

Výhry

26

172

Góly

144

158

Inkasované góly

156

4

Forma (body z
posl. 5 zápasov)

14

5

Výhry zo vz. zápasov

1

Zvládne Trenčín reparát?

Predkolo sa začína už v pondelok 11. marca, tri dni po konci základnej časti extraligy.

Zápasy sa budú hrať v paralelných časoch. V pondelok o 18.00 sa začnú série na ľadoch Nitry a Zvolena a pokračovať budú v ten istý čas na tých istých ľadoch v utorok.

Predkolo sa skončí najskôr vo štvrtok 14. marca, keď sa o 18.00 odohrajú tretie zápasy sérií v Trenčíne a Liptovskom Mikuláši.

Trenčania aj Nitrania si zopakujú boje o štvrťfinále potom, čo ich absolvovali vlani. Vtedy sa Liptáci vôbec nedostali do play-off a Zvolen postúpil rovno do štvrťfinále, aby sezónu ukončil ako vicemajster.

Corgoni v roku 2023 ako 10. nasadený tím vyhrali nad Popradom a postúpili medzi najlepšiu osmičku, kde prehrali s majstrami z Košíc. Trenčania padli na hokejkách Michaloviec, ktorých sezóna sa skončila až v siedmom semifinálovom zápase.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Zvolen v úlohe favorita, Trenčín s famóznou formou. Kto postúpi z predkola do play-off?