Prehrala aj Cibulková, české tenistky vedú 2:0

Daniela Hantuchová
Daniela Hantuchová (Autor: TASR, SITA)
Tomáš Prokop|5. feb 2011 o 15:38

Slovenské tenistky prehrali obe sobotňajšie dvojhry prvého kola Pohára federácie proti Česku a v nedeľu budú musieť otáčať stav 0:2.

BRATISLAVA. České tenistky vedú po úvodnom dni v prvom kole Svetovej skupiny Pohára federácie nad Slovenskom 2:0.

O prvý bod sa postarala Lucie Šafářová, ktorá zdolala vo dvoch setoch Danielu Hantuchovú po výsledku 7:5 a 6:1. Rovnako sa darilo aj českej jednotke a svetovej osemnástke Petre Kvitovej, ktorá pomerom 6:2 a 6:2 vyhrala nad Dominikou Cibulkovou.

Šafářová hrala bezchybne

Hantuchová sa na nič nevyhovárala a uznala kvality súperky, ktorá odohrala celý zápas prakticky bez chýb. "Lucka hrala výborne. Poznáme sa, často spolu trénujeme, ale dnes predvádzala fakt asi najlepší tenis, aký som u nej videla. Hrala agresívne, k ničomu ma nepustila. Je to skvelá hráčka s potenciálom na elitnú desiatku rebríčka. Ja som hrala bojazlivo, nevytvárala som si tlak."

Naša zápasová jednotka označila za kľúčový moment desiaty gem v prvom sete, keď vyhrávala 5:4 a 30:15, česká ľaváčka si však udržala podanie, následne ho zobrala Hantuchovej a set vyhrala. "Tu sa lámal zápas, v druhom sete to už bolo jednoznačné," dodala Hantuchová.

Šafářová potvrdila, že sa snažila hrať od začiatku agresívne a diktovať tempo hry a dodržala tak zvolenú taktiku. "Som rada, že som nekazila. Danielu som chcela hlavne rozbehávať, aby som ju nepustila k tlaku."

Češka pochválila atmosféru v hale, v ktorej nezanikli aj fanúšikovia z Prostějova. "Po zápase sa mi uľavilo a dúfam, že podobne bude hrať aj Petra a zdolá Dominiku. Fanúšikovia boli výborní," dodala.

Cibulková sa chytila až v druhom sete

Cibulková v druhom zápase prehrala jasne a na štvrťfinalistku nedávno skončeného Australian Open Kvitovú nenašla počas celého duelu účinnú zbraň. Česká jednotka hrala moderný, nátlakový tenis a ukázala prečo ju odborníci tipujú za budúcu hráčku top ten.

"Peťa začala výnikajúco, nechybovala. Mala od začiatku tlak. Ja som z jej hry dostala rešpekt a potom som aj kazila. V druhom sete sa mi už podarilo dostať do hry, ale za stavu 2:2 a 3:3 som nedokázala využiť brejkbal," povedala Cibulková.

Kvitová bola spokojná, že si udržala formu z Austrálie, lebo podľa jej vlastných slov prvé tréningy v Bratislave neboli najlepšie. "Základ je, že som dobre začala. Vypracovala som si náskok, Domča viac kazila a darilo sa mi ju nepúšťať do hry."

Lipták sa nevzdáva a verí Hantuchovej

Hrať nátlakový tenis bolo cieľom českého tímu od začiatku, čo potvrdil kapitán Petr Pála. "Aj Lucka aj Peťa si dokázali vytvoriť tlak. Lucka bola na začiatku nervózna, ale uhrala dôležité loptičky v dlhých výmenách. Druhý set už nepustila Danielu k ničomu. Peťa zas výborne začala, Dominika sa postupne zlepšila, ale nezvládla kľúčové momenty," dodal niekdajší výborný deblista.

Slovenský kapitán Matej Lipták uznal kvality súperiek a dodal, že nečakal, že budú hrať až tak dobre. "Oba zápasy boli dosť podobné. Češky diktovali tempo a nepustili nás do tlaku. Danielu držal v prvom sete servis, ale nakoniec sa jej nepodarilo získať kľúčový desiaty gem v prvom sete. Dominika sa snažila, ale Peťa hrala bezchybne. Darilo sa jej takmer a všetko a vôbec nekazila. Prehrávame 0:2, ale nevzdávame sa. Stále máme šancu. Myslím si, že Daniela má zbrane na Petrinu hru a môže zajtra výsledok zvrátiť."

Slovensko – Česko 0:2 po sobotňajších dvojhrách

V prvej dvojhre súboja medzi Slovenkami a Češkami sa stretli vyrovnané tenistky. V tomto trende aj obe začali a držali si podanie. Nepríjemný moment pre Hantuchovú prišiel v siedmom geme, keď si Šafářová vypracovala dva brejkbaly. Skúsená Slovenka si však pomohla štyrmi skvelými servismi a servis si ustrážila.

Hantuchová pokračovala vo výbornom výkone na podaní aj naďalej a v desiatej hre sa dotiahla pri súperkinom podaní na zhodu, čo ale nedokázala využiť. Nasledujúci gem začala zle, Šafářova si dokázala vybojovať ďalšie dva brejkbaly. Prvý naša zápasová jednotka ešte odvrátila, ale pri druhom spravila dvojchybu a Šafářová sa ujala vedenia 6:5. Víťazstvo v prvom sete si už Češka nenechala ujsť a za 53 minút ho vyhrala 7:5.

Šafářová pokračovala v koncentrovanom výkone aj v druhom sete a už v treťom geme dokázala Hantuchovú brejknúť. Tento moment sa ukázal ako zlomový. Výborne hrajúca česká ľaváčka dokázala brejknúť rodáčku z Popradu ešte trikrát a po necelej hodine a pol využila hneď prvý mečbal krásnym krížnym forhendom.

Cibulková rýchlo prehrávala 0:4

Cibulková vstúpila do zápasu s Kvitovou nervózne. Vysoká Češka na kurte od začiatku dominovala, našu tenistku dvakrát brejkla a rýchlo sa ujala vedenia 4:0. Cibulkovej sa podarilo stav len skorigovať a prvý set prehrala 2:6.

V druhom sete začala Cibulková lepšie, ale taktiež sa nevyvarovala chýb. V piatom geme za stavu 2:2 prehrávala pri vlastnom podaní 15:40, ale stav dokázala otočiť. Pri nasledujúcom podaní súperky si vypracovala brejkbal, ale nevyužila ho. To sa podarilo Kvitovej v ďalšej hre a viedla 4:3.

Ôsmy gem bol opäť vyrovnaný. Cibulková si trpezlivou hrou dokázala opäť vybojovať brejkbal, ale dvakrát skazila return a Kvitová zvýšila vedenie na 5:3. Slovenka potom podávala na udržanie v zápase, čo sa jej nepodarilo a za 78 minút prehrala 2:6 a 3:6.

Výsledky:

Daniela Hantuchová – Lucie Šafářová 5:7, 1:6 za hodinu a 29 minút

Dominika Cibulková - Petra Kvitová 2:6, 3:6 za 78 minút

Nedeľný program:

12.00 Hantuchová - Kvitová, Cibulková - Šafářová, Hantuchová, Magdaléna Rybáriková - Barbora Záhlavová Strýcová, Květa Peschkeová

fed_sita.JPG

fed_tasr.jpg

fed_tasr2.jpg

han.jpg

han1.jpg

han2.jpg

hantucha.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Prehrala aj Cibulková, české tenistky vedú 2:0