Rekordy MS v hokeji: Zápis Čecha nie je reálne prekonať, o jeden sa delí Šatan s Jágrom

Miroslav Šatan sa teší po strelenom góle vo finále Slovensko - Rusko na MS v hokeji 2002.
Miroslav Šatan sa teší po strelenom góle vo finále Slovensko - Rusko na MS v hokeji 2002. (Autor: TASR)

Pozrite si zaujímavé rekordy pred štartom MS v hokeji 2024.

BRATISLAVA. História MS v hokeji je plná slávnych víťazstiev, nečakaných momentov, ale aj rekordov, ktoré sa dnes zdajú byť neprekonateľné.

Viete si napríklad v dnešnej dobe predstaviť hráča s priemerom viac ako štyri góly na zápas alebo takmer dekádu trvajúcu dominanciu jednej krajiny?

Dvaja desaťbodoví Rusi

Držiteľmi viacerých rekordov sú hráči bývalého Sovietskeho zväzu. Práve sovietsku éru možno označiť za tú najdominantnejšiu.

Žiadna iná krajina nezískala deväť titulov v sérii.

Dve dekády ruská mašina deklasovala súperov a v rokoch 1963 - 1983 jej obrovskú dominanciu len trikrát narušila reprezentácia Československa.

V počte titulov je však na čele poradia Kanada s 28 prvenstvami. A hokejisti Kanady dosiahli na šampionáte aj najvyššie víťazstvo v histórii MS.

V roku 1949 zdolali Dánsko 49:0. Všetci jedenásti hráči v tom zápase strelili hetrik a Jim Russell dokonca strelil 8 gólov.

V tabuľke produktivity svieti vlajka Sovietskeho zväzu pri prvých piatich menách. Tým najproduktívnejším je Boris Michajlov, ktorý v 105 zápasoch nazbieral 164 bodov. Dal 98 gólov, čo je takisto doposiaľ neprekonanou métou.

Aby tých rekordov v prípade Michajlova nebolo málo, spolu s krajanom Vladimirov Petrovom nazbierali aj najviac bodov v jednom zápase.

V roku 1973 sa na šampionáte v Moskve blysli pri výhre nad Poľskom 20:0 desiatimi bodmi. Michajlov strelil sedem gólov a na tri prihral, Petrov mal bilanciu päť gólov a päť asistencií.

Zaujímavosťou je, že v tom čase prekonali zápis, ktorý bol rekordom len tri dni. Alex Martinyuk pri výhre nad Západným Nemeckom 18:2 zaznamenal deväť bodov. Dal však osem gólov, čo sa v jednom dueli nikomu nepodarilo.

Z éry najväčšej dominancie ZSSR je aj ďalší rekord. Vladislav Treťjak a Alexander Ragulin majú najviac titulov majstra sveta.

Obaja majú z MS 10 zlatých medailí. Treťjak celkovo získal 13 medailí, Ragulin má o jedno striebro menej.

Zaujímavosťou je, že 11 medailí z MS má český obranca Jiří Holík. Trikrát bol majstrom sveta, 5-krát získal striebro a trikrát bronz.

Kanadské bodovanie na MS v hokeji

Poradie

Meno

Krajina

Zápasy

Góly

Asistencie

Body

1.

Boris Michajlov

ZSSR

105

98

66

164

2.

Valeri Charlamov

ZSSR

105

74

82

156

3.

Alexandr Malcev

ZSSR

108

77

76

153

4.

Vladimir Petrov

ZSSR

101

74

78

152

5.

Sergej Makarov

ZSSR

101

55

68

123

6.

Vladimír Martinec

Československo

101

53

56

109

7.

Sven Johansson

Švédsko

66

56

41

97

8.

Vjačeslav Fetisov

ZSSR

101

36

60

96

9.

Jiří Holík

Československo

109

51

43

94

10.

Alexander Jakušev

ZSSR

81

60

33

93

11.

Václav Nedomanský

Československo

80

65

27

92

23.

Miroslav Šatan

Slovensko

88

38

37

75

Ambühl môže svoj rekord navýšiť

Michajlov je súčasťou aj zlatej knihy slovenského hokeja, pretože práve on viedol Rusov vo finále MS 2002 v Göteborgu.

V gólovom priemere na jedno stretnutie však dominuje rodák z Prahy Vladimír Zábrodský. Ten na domácich MS v roku 1947 v siedmich stretnutiach nastrieľal neuveriteľných 29 gólov, čo je priemer viac ako štyri góly na zápas.

Rekordy Michajlova či Zábrodského sú už v dnešnom hokeji ako z ríše snov a len ťažko si vieme predstaviť, že by ich niekto mohol prekonať.

Rekord v počte zápasov na MS však padol len pred dvomi rokmi. Švajčiarsky útočník Andres Ambühl reprezentoval svoju krajinu na 18. šampionátoch a odohral na nich celkovo 131 zápasov. Prvýkrát štartoval na MS 2004.

Už dnes je legendou svetového hokeja. Tento rok je opäť v príprave na šampionát a svoj rekord môže znovu navýšiť.

Pre porovnanie slovenský rekord (v ére samostatnosti) drží Miroslav Šatan. Celkovo odohral na MS 88 zápasov.

Rarita kapitána Bostonu

Najmladší hráči, ktorým sa podarilo skórovať na majstrovstvách sveta, sú Švajčiari Ferdinand Cattini a Beat Rüedi sú jediní hráči, ktorí dokázali na MS skórovať už ako 16-roční, pričom mladší z nich bol Cattini.

Keď už hovoríme o úspechoch mladíkov, zaujímavý zápis do histórie sa podaril legende Bostonu Bruins Patriceovi Bergeronovi.

Je pomerne bežné, že talentovaní hráči z krajín ako Kanada, Rusko či Švédsko najskôr získali titul na juniorskom šampionáte a potom aj na tom seniorskom.

Bergeron to však dokázal v obrátenom poradí.

Ako 18-ročný debutoval v NHL, o rok neskôr vyhral zlato na MS v Prahe a v roku 2005 získal zlatú medailu aj na MS hráčov do 20 rokov v americkom Grand Forks. S 13 bodmi (5+8) bol najproduktívnejším hráčom turnaja.

Šatan ako Jágr či kanadská smršť

Zaujímavá štatistika sa viaže aj so slovenským hokejistom, ktorý sa fanúšikom najviac spája s reprezentačným dresom. Miroslav Šatan získal štyri medaily (1-2-1) a bol aj kapitánom majstrov sveta z Göteborgu.

Povesť "Tichého zabijaka" často potvrdzoval v kľúčových momentoch. V presilovkách strelil trinásť gólov, čo je najviac spolu s Jaromírom Jágrom. V prospech českého útočníka hovorí fakt, že odohral o osem zápasov menej.

Husársky kúsok sa podaril kanadskému tímu na MS 2006 v Rige. Nórov doslova zničil v presilových hrách, ktorých pri výhre 11:0 využil až deväť.

Do histórie MS v hokeji sa zapísal aj bieloruský útočník Sergej Demagin, pričom jeho rekord už 15 rokov čaká na prekonanie. Rodák z Minska je totiž autorom doposiaľ najrýchlejšieho gólu svetových šampionátov.

Michail Grabovskij v zápase s Fínskom vyhral vhadzovanie, posunul puk do priestoru pravého krídla na Demagina a ten strelou švihom prekonal Pekku Rinneho. Od úvodného buly ubehlo len päť sekúnd.

Bielorusi vyhrali 2:1 po samostatných nájazdoch a aj vďaka tomu postúpili do štvrťfinále na úkor Slovákov. Odvtedy sa im to podarilo už len dvakrát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Rekordy MS v hokeji: Zápis Čecha nie je reálne prekonať, o jeden sa delí Šatan s Jágrom