Pred 130 rokmi odohrali Škótsko a Anglicko prvý futbalový zápas

TASR|29. nov 2012 o 14:15

V Glasgowe nastúpilo 30. novembra 1872 Škótsko v zostave, ktorú výlučne tvorili hráči Queen's Parku.

BRATISLAVA. V piatok uplynie 130 rokov od odohratia prvého medzištátneho zápasu v histórii futbalu. Presne 30. novembra 1872 sa na kriketovom ihrisku Hamilton Crescent v Glasgowe stretli Škótsko a Anglicko. Duel sa skončil nerozhodne 0:0 a sledovalo ho asi 4000 divákov.

Historickému stretnutiu predchádzalo päť zápasov rovnakých tímov v rokoch 1870 až 1872. Tie však nemali punc oficiálnosti aj z toho dôvodu, že neexistoval riadiaci orgán škótskeho futbalu a jeho organizačné štruktúry - Škótska futbalová asociácia vznikla až v roku 1873. Napriek tomu sa proti Anglicku postavil škótsky výber, až na jednu výnimku však pozostával iba z hráčov, ktorí žili v londýnskej oblasti.

V Škótsku preto panovalo rozčarovanie, že národný výber netvoria hráči z domácich klubov a zároveň rástla túžba nastúpiť proti rivalovi v zostave, naozaj reprezentujúcej krajinu. Iniciatívy sa chopili funkcionári Queenďs Parku, čo bol v tom čase najlepší škótsky klub a spolu s anglickou Futbalovou asociáciou (FA) sa dohodli na termíne a mieste prvého oficiálneho medzištátneho zápasu.

V Glasgowe nastúpilo 30. novembra 1872 Škótsko v zostave, ktorú výlučne tvorili hráči Queen's Parku. Nomináciu mal na starosti brankár a kapitán v jednej osobe Robert W. Gardner.

Za Anglicko hrali futbalisti z deviatich klubov, ktorých vybral sekretár FA Charles Alcock, on sám nemohol zasiahnuť do boja pre zranenie. Obaja súperi ale priznali, že nemali z viacerých dôvodov k dispozícii všetkých najlepších hráčov.

Zápas, s pôvodne naplánovaným štartom o druhej popoludní, sa začal s dvadsaťminútovým oneskorením - posun spôsobila hustá hmla. Vstupné predstavovalo jeden šiling, ale zaplatiť ho museli iba muži, ženy mali voľný vstup. Rozhodcom bol Škót Willy Keay, no rovnakú právomoc pri verdiktoch mali aj dvaja empajroví arbitri - po jednom z každej krajiny.

Škóti hrali v tmavomodrých dresoch v rozostavení brankár, dvaja zadní obrancovia, dvaja hráči v strede poľa s defenzívnejšími úlohami a šesť útočníkov, Angličania v bielych dresoch mali na hracej ploche dokonca až osem útočníkov. Nestriedalo sa a zaujímavosťou bolo, že gólman Anglicka Robert Barker si počas duelu vymenil miesto s forvardom Williamom Maynardom.

Domáci na trávniku, silne podmáčanom po trojdňovom nepretržitom daždi, ťažili najmä v prvom polčase z dobrej spolupráce, keďže všetci pochádzali z jediného klubu a Angličanov zatlačili pred ich bránku. Prekonať gólmana sa im však nepodarilo. Jeden gól im empajrový rozhodca neuznal, keďže lopta údajne neprešla popod pásku. Vrch bránky v tom čase ešte neohraničovalo brvno, nahradzovala ho páska.

V druhom polčase už jednoznačne prevzali iniciatívu Angličania, ktorí mali k dispozícii silovejšie a kondične lepšie pripravené typy hráčov. Gólu sa však diváci v historickom zápase nedočkali.

"Jediná vec, ktorá zachránila škótsky tím od prehry, berúc do úvahy silovú útočnú hru Anglicka, bola veľkolepá defenzívna a taktická hra jeho obrancov," napísal anglický športový týždenník Bell's Life in London and Sporting Chronicle v reportáži zo zápasu.

Premiérový gól v zápase Anglicka a Škótska padol až o rok neskôr, keď sa na londýnskom Štadióne The Oval zrodil triumf domácich Angličanov 4:2. Doteraz odohrali ostrovní rivali spolu už 110 duelov, ďalší je na programe 14. augusta 2013 vo Wembley pri príležitosti 150. výročia založenia anglickej Futbalovej asociácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Pred 130 rokmi odohrali Škótsko a Anglicko prvý futbalový zápas