Pondelkový záťah Američanov, traja do štvrťfinále

SITA|6. sep 2005 o 13:26

NEW YORK 6. septembra (SITA, AP) - Americkým dňom by sa dal nazvať pondelok na grandslamovom US Open. V prvej polovici stretnutí osemfinále mužskej dvojhry uspeli všetci traja Američania. A keďže jednu ...

NEW YORK 6. septembra (SITA, AP) - Americkým dňom by sa dal nazvať pondelok na grandslamovom US Open. V prvej polovici stretnutí osemfinále mužskej dvojhry uspeli všetci traja Američania. A keďže jednu zo štvrťfinálových dvojíc tvoria Andre Agassi a James Blake, domáci majú už teraz istého semifinalistu. Až traja postupujúci museli so svojimi súpermi vybojovať päť setov. Argentínčan Guillermo Coria nehral proti Čiľanovi Nicolasovi Massúovi svoj najlepší tenis, napokon však olympijského víťaza z Atén po 4:32 h pretlačil 4:6, 6:2, 6:7 (5), 6:2, 6:2. Záverečné podanie rúk oboch hráčov vyznelo podľa AP skôr ako bezvýznamné tľapnutie dvoch hráčov, ktorí sa nemajú príliš v láske. Pri jednej z výmen strán v piatom sete si obaja čosi horlivo vysvetľovali, po zápase však vzájomnú nevraživosť popreli. "Reklamoval som zranenie nechtov na nohe a súper si zrejme myslel, že to len predstieram. Tak som mu povedal, aby si sadol a bol ticho. Neboli tam však žiadne škaredé slová," obhajoval sa Coria. "Nemám nič proti Guillermovi, naša rivalita sa pohybuje v normálnych medziach," kontroval Massú.

Nenasadený Robby Ginepri (46. v ATP Entry) pokračuje v spanilej jazde a po päťsetovom triumfe nad francúzskym tínedžerom Richardom Gasquetom 6:3, 3:6, 6:7 (8), 6:4, 6:0 si postupom do štvrťfinále utvoril grandslamové maximum. James Blake, premožiteľ turnajovej dvojky Španiela Rafaela Nadala, vyradil aj jeho krajana Tommyho Robreda. Američanovi hrajúcemu len vďaka voľnej karte od organizátorov nevyšiel úvod, keď prvý set prehral 4:6 a v druhom prehrával už 2:5. Zlepšeným podaním a trpezlivou hrou však napokon poslal Robreda domov s prehrou 4:6, 7:5, 6:2, 6:3. Zápasom dňa bol pre Američanov jednoznačne súboj Agassiho s Belgičanom Xavierom Malissom. Tridsaťpäťročný veterán vyhral v piatich setoch 6:3, 6:4, 6:7 (5), 4:6, 6:2, ale mohol aj v troch. V tajbrejku tretieho setu totiž viedol 5:3, potom sa však húževnatý Belgičan chytil a svoj veľký vzor skoro zdolal. "V treťom a štvrtom sete mi nešiel servis a trochu som znervóznel. V piatom som sa na podaní opäť chytil a hneď to bolo lepšie," komentoval Agassi, ktorý hrá v New Yorku jubilejný dvadsiatykrát. Na otázku či je po päťsetovom maratóne unavený, nadľahčene odpovedal: "Úmerne k môjmu veku." Ak Agassi zdolá vo štvrťfinále Blaka, zopakuje famóznu veteránsku cestu svojho krajana Jimmyho Connorsa spred 14 rokov. Ten vtedy ako 39-ročný šokoval svet postupom medzi najlepších štyroch, keď stroskotal až na krajanovi Jimovi Courierovi.

V ženskom singli sa v osemfinále zrodilo prekvapenie na účet newyorskej víťazky spred dvoch rokov Justine Heninovej-Hardennovej. Štvornásobná grandslamová šampiónka a olympijská víťazka spred roka z Atén nestačila na 30-ročnú Francúzku Mary Pierceovú a prehrala s ňou 3:6, 4:6. Pierceová tak odplatila Heninovej-Hardennovej zdrvujúcu prehru z finále tohtoročného Roland Garros v Paríži. "Hrala skutočne veľmi dobre. Od začiatku ma držala pod tlakom a to aj pri mojom servise. Všetko jej padalo do kurtu a ja som nebola

dostatočne agresívna," hľadala príčiny prehry 23-ročná Belgičanka. New York uvidí čisto francúzske štvrťfinále, keďže Amélie Mauresmová si bez väčších problémov poradila s Ruskou Jelenou Lichocevovou 6:1, 6:4 a opäť raz živí nádeje na premiérový grandslamový triumf. Tretia Francúzka v osemfinále nepochodila. Po príliš odovzdanom výkone za necelú hodinku podľahla turnajovej dvojke Lindsay Davenportovej 0:6, 3:6. "Stále cítim šancu na celkové víťazstvo. Veľmi ho chcem," uviedla 29-ročná Američanka, ktorá vyhrala US Open už v roku 1998. Jej súperkou v boji o postup do semifinále bude nevyspytateľná Ruska Jelena Dementievová. Sympatická blondínka s jedným z najhorších prvých podaní na okruhu pomerne jednoznačne postúpila, keď zdolala Švajčiarku Patty Schnyderovú 6:4, 6:3. Aj teraz však zahrala popri jednom ese až osem dvojchýb. "Najťažšie na tomto zápase bola príprava naň. Muži pred nami nie a nie dohrať (Coria s Massúom - pozn. SITA), a tak som absolvovala kompletnú rozcvičku, potom obed, trochu som si pospala a potom to všetko zopakovala tuším ešte raz. Keď sme konečne vstúpili na dvorec, bola som totálne mimo koncentrácie. Som rada, že som to nakoniec zvládla," dôvodila 23-ročná Ruska, ktorá v New Yorku obhajuje finále spred roka.


Pondelkový výsledkový súhrn z New Yorku - dvojhra mužov a žien:


Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):

Lindsay Davenportová (2-USA) - Nathalie Dechyová (15-Fr.) 6:0, 6:3

Mary Pierceová (12-Fr.) - Justine Heninová-Hardennová (7-Belg.) 6:3, 6:4

Amélie Mauresmová (3-Fr.) - Jelena Lichovcevová (19-Rus.) 6:1, 6:4

Jelena Dementievová (6-Rus.) - Patty Schnyderová (11-Švajč.) 6:4, 6:3


Štvrťfinálové dvojice:

Maria Šarapovová (1-Rus.) - Naďa Petrovová (9-Rus.)

Kim Clijstersová (4-Belg.) - Venus Williamsová (10-USA)

Mary Pierceová (12-Fr.) - Amélie Mauresmová (3-Fr.)

Jelena Dementievová (6-Rus.) - Lindsay Davenportová (2-USA)


Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):

Guillermo Coria (8-Arg.) - Nicolas Massú (Čile) 6:4, 2:6, 6:7 (5), 6:2, 6:2

Andre Agassi (7-USA) - Xavier Malisse (Belg.) 6:3, 6:4, 6:7 (5), 4:6, 6:2

Robby Ginepri (USA) - Richard Gasquet (13-Fr.) 6:3, 3:6, 6:7 (8), 6:4, 6:0

James Blake (USA) - Tommy Robredo (19-Šp.) 4:6, 7:5, 6:2, 6:3


Štvrťfinálové dvojice:

Guillermo Coria (8-Arg.) - Robby Ginepri (USA)

Andre Agassi (7-USA) - James Blake (USA)


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pondelkový záťah Američanov, traja do štvrťfinále