Poliaci idú za hranu, ich alternatívne bojové športy si vyžiadali takmer 2 obete

(Zdroj: Facebook: Artur „Waluś“ Walczak)
Vladimír Bilohuščin|30. nov 2021 o 09:55

Na stole je legitímna otázka, či by mali byť takéto podujatia legálne.

POĽSKO. Rozmach bojových športov na východoeurópskom trhu je zdá sa nezastaviteľný a svedkami sme tomu aj na domácej scéne, keď sa hlavne MMA stalo mainstreamovým športom.

S jedlom rastie chuť a tak popri etablovaných disciplínach s bohatou históriu pozorujeme aj vznik alternatívnych a častokrát veľmi nebezpečných športov, ktorých legitimita je otázna.

Jasný príklad toho, ako to môže dopadnúť, keď sa naozaj nereguluje takmer nič, ukázali poľskí susedia, keď sa v posledných dňoch udiali dva incidenty, ktoré otriasli scénou.

Prvý sa udial na podujatí Punchdown 5, takzvanej lige vo fackovaní. Pravidlá sú jednoduché: Dvaja štartujúci stoja oproti sebe a fackou sa snažia súpera knokautovať alebo vzdať sa. A práve jeden z takýchto bizarných súbojov zaplatil tú najvyššiu daň.

Po jednom z úderov sa totiž v kritickom stave ocitol bývalý strongman Artur Walczak, ktorého museli okamžite poviesť do nemocnice. Po niekoľkých dňoch sa bohužiaľ lekárom nepodarilo Wlczaka prebudiť z umelého spánku a po zlyhaní orgánov, ktoré spôsobilo poškodeie nervovej sústavy museli konštatovať smrť.

Druhý incident sa odohral na podujatí The War 3, ktorá pripomína skôr zápasy chuligánov na okraji lesa ako skutočný šport. Proti sebe totiž stálo až 10 zápasníkov, bojovalo sa bez rukavíc, v topánkach a niektorí zúčastnení mali na sebe dokonca kukly.

Aj keď na súboj dohliadali traja rozhodcovia, ukázalo sa, že aj to je málo. Po pár sekundách boja sa totiž jeden z bojovníkov ocitol po knokaute na chrbte a potom to prišlo. Asi 12 absolútne nekontrolovaných úderov na bradu do bezvládneho tela, kým si to jeden z rozhodcov všimol.

Samozrejme, súboj aj po takomto fatálnom útoku pokračoval. Našťastie v tomto prípade sme úmrtie nevideli, boli sme k nemu ale veľmi blízko.

Nevedno ako funguje poľský systém športu, ale v momentálnej situácii je na zváženie, či by príslušné orgány nemali prehodnotiť pôsobenie takýchto disciplín. Sme totiž svedkami, že nové organizácie sa snažia posúvať latku stále vyššie a následky na seba nenechali dlho čakať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Poliaci idú za hranu, ich alternatívne bojové športy si vyžiadali takmer 2 obete