Polc vyhral svoj hradný zjazd, s predstihom aj Svetovú sériu

Horský cyklista Filip Polc počas jazdy počas 3. kola Svetového pohára v mestskom zjazde Bratislava City Downhill 2014.
Horský cyklista Filip Polc počas jazdy počas 3. kola Svetového pohára v mestskom zjazde Bratislava City Downhill 2014. (Autor: SME - GABRIEL KUCHTA)
Vojtech Jurkovič, TASR|21. jún 2014 o 17:58

Na Rudnayovom námestí diváci pri veľkoplošnej obrazovke oslavovali. Nešlo o hokej ani futbalový prenos. Slovák Filip Polc na svojom horskom bicykli po zjazde z hradného vrchu bol najrýchlejší.

BRATISLAVA. Víťazom štvordielneho seriálu City Downhill World Tour 2014 sa s predstihom stal 32-ročný Pezinčan Filip Polc.

Recept víťaznej jazdy v bratislavských pretekoch prezradil až v cieli. O kilo odľahčil svoj bicykel. „Skúšal som rôzne kolesá a plášte, aby som znížil valivý odpor. Na štarte sme sa usmievali, že piati sme si vybrali rovnaké. Ako vo formule 1.“

V sobotňajších pretekoch 3. kola Svetovej série bol najrýchlejší v kvalifikácii i vo finále v mestskom zjazde z bratislavského hradného vrchu. „Fakt som vyhral aj celkovo? To je skvelé,“ zdvihol druhýkrát päsť nad hlavu Polc, keď sa v cieli dozvedel, že ho v posledných pretekoch v mexickom Taxco už nemôže nik zo súperov ani teoreticky dostihnúť.

Doháňal chybu

„Počas jazdy som mal čo robiť, v hornej časti som v najprudšej zákrute zaváhal, vynieslo ma. Vedel som, že strácam na Nemca Fischbacha i Novozélanďana Walkera,“ povedal Polc.

„Neostávalo mi nič iné, iba to doskákať v spodných skokoch a v cieľovom šprinte som išiel nadoraz. Vyhrať o štyri desatinky je aj o šťastí, hlavne, že sa ľudia tešili,“ dodal Polc, ktorý vyhral tretie preteky série za sebou.

Už krátko po štarte z rampy priamo v rohu nádvoria Hradu niektorí pretekári predčasne skončili alebo radšej obišli ťažký “big-drop“ – skok z múra hradieb po zjazde z horných schodov o úroveň nižšie. „Filip postavil ťažkú trať. Boli len dve možnosti. Buď to vzdať, alebo ju zísť s rizikom, že skončíte v nemocnici. Ja som v kvalifikácii spadol, postúpil som len o chlp. Vo finále som sa už cítil uvoľnený,“ povedal Martin Knapec. Druhý najlepší Slovák skončil vo finále na 8. mieste. Matej Vitko bol desiaty. „Mal som smolu, povolilo mi upínanie na tretre. Uvoľnená noha kmitala. Bývam dvesto metrov od Hradu, od detstva denne behám hore schodmi, roky som sa tešil, že sa tu pôjde extrémny zjazd.“

Polc pripustil, že trať postavil o niečo náročnejšiu ako pred rokom, keď na nej skončil piaty.

„Snažil som sa zdvihnúť level tak, aby dala zabrať špičke, ale aby ju zvládli aj priemerní jazdci. O piatej ráno som sa zobudil, bolo to o zodpovednosti. Bol som napätý, či všetko klapne.“

Aj v Bachledovej doline

Podľa Polca a odhadov jeho spolupracovníkov sa prišlo na mestský zjazd v Bratislave pozrieť o niečo viac ľudí, než pred rokom.

„Niektoré skoky boli úplne unikátne, také sa vo svetovej sérii ešte neskákali. Ľuďom sa kúsky páčili.“

Čerstvý šampión sa onedlho pustí do stavby novej trate v Bachledovej doline.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Polc vyhral svoj hradný zjazd, s predstihom aj Svetovú sériu