Pohár vystískali deti kapitána Doana

Sportnet|15. máj 2007 o 00:00

Kanadskí hokejisti berú svetový šampionát aj ako veselý rodinný trip do Európy. Smrteľne vážne naprogramovaných súperov mohlo poraziť od zlosti.

Svetový pohár pre majstra sveta dvíhala v mixzóne arény Chodynka s námahou nad hlavu osemročná Gracy Doanová spolu s päťročným bratom Georgeom. Štíhla pani Andrea Doanová si robila rodinné foto. Deti to po chvíli prestalo baviť, pustili sa korčuľovať po chodbe v dômyselných teniskách s kolieskom na päte.

Otec Doan, predtým v kabíne viacnásobne osprchovaný i vyutieraný po rituále so šampanským, trpezlivo opakoval: "Preboha nie, žiadne napätie medzi frankofónnymi a ostatnými nebolo. Mrzí, ma že vznikla taká bublina. Veď ste všetci videli, že hráme ako tím."

Dvadsaťosemročný rodák Halkirku v provincii Alberta, majster sveta z Helsínk 2003, svojím úprimným výzorom presvedčil každého. "Hrali sme pre celú Kanadu, každý z nás vie, čo pre ňu znamená hokej. V Amerike je záujem roztrieštený medzi bezjbal, americký futbal a čojaviem čo, v Kanade sa stále vyznáva jediné náboženstvo - hokej. Som hrdý, že som mohol byť kapitánom tohto skvelého tímu. Hoci bol mladý, reagoval takticky zrelo. Ani za stavu 3:0 vo finále s Fínmi sme sa bezhlavo nehnali dopredu."

Za najužitočnejšieho hráča turnaja bol vyhlásený Rick Nash, kanonier Columbusu. Práve on dorazil Fínov pohotovým štvrtým gólom: "Keď dotiahli, začali sme na ľade panikáriť. Tréner nám však rozhodne povedal - zachovajte pokoj. Tie dve minúty musíme ubrániť. Na šampionáte sme sa zlepšovali od zápasu na zápas. Teraz sme všetci šťastní."

Osemnásťroční mladíci Eric Staal s Jonathanom Towesom vyhutnávali zlatý debut na šampionáte. "Naša hra sa plynule zlepšovala. Radi hráme za Kanadu, chceme stále vyhrávať. Je krásne mať toto zlato na krku a zároveň víťazstvo v Stanleyho pohári z minulého roka. Teraz mi chýba už len zlato z olympiády," povedal Eric Staal.

Kanadský triumf emotívne najviac prežíval tréner Andy Murray, neubránil sa ani slzám: "Spojili sme celú Kanadu. Prežívame najsilnejšie emócie, aké možno v športe dosiahnuť. Celý život je o hľadaní správnej cesty, kompromisov."

Kouč St. Louis Blues doviedol tím Kanady už k tretiemu titulu na MS, predtým dvakrát v Helsinkách - v rokoch 1997 a 2003. "Neviem, ktoré zlato je najcennejšie. Vážim si ich všetky. Spomienky na konkrétnu medailu mi vždy pripomínajú hráčov, ktorí mi ju pomohli získať."

Murray má po šampionáte v Moskve bilanciu na MS 27 víťazstiev, 4 prehry a 4 remízy. Z posledných 18 stretnutí na majstrovstvách sveta ani raz neprehral. Jedenásť hráčov z moskovského tímu na šampionáte debutovalo. "Ďakujem všetkým. Že prišli hrať za Kanadu a ukázali vysokú morálku."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pohár vystískali deti kapitána Doana